Průběh střechy pultového vikýře

Autor: opr (4 příspěvky)
Kategorie: Střešní okna
9. 11. 2022
1 komentář
Průběh střechy pultového vikýře
Příspěvek stavebníka

Průběh střechy pultového vikýře

Dobrý den,

na domu mám klasickou sedlovou střechu "Ačko", která je přerušena v polovině 6 metrů dlouhým pultovým vikýřem.

Průběh střechy chceme i u spodní strany vikýře. Otázkou je, jak to správně provést - kotvení do cihel není moc pevné. Nejlépe zakotvit do věnce, ale ten je oproti krokvím moc utopený - celá situace viz obrázek.

Napadly mě celkem 4varianty.

1) "pozednice" - hranol 160x120 ukotven do věnce závitovinou 12. Nevýhoda je, že kotvit do věnce můžu až tak 5cm od horního okraje (kvůli armování) - takže hranol by byl ukotven pouze ve spodní části (cca 5cm od spodku) - další problém vidím v zateplení a celkové zbytečné hmotnosti

2) kotvení hranolu 160x120 svisle - výhoda je, že hranol bude kotvený závitovinou ve své polovině doprostřed věnce. Další výhoda je, že vyvracení falešné krokve (páka) je podepřeno cihlou na spodku věnce - toto řešení se mi líbí nejvíce.

3) kotvení hranolu 60x120 vodorovně - obdoba varianty č.2 - s rozdílem že hranol (cca 40cm) bude uchycen na dvou místech - nevýhoda kotvení hranolu u spodku (viz varianta 1).

4) kotvení pomocí fošen - odlehčené řešení - vychází z varianty 2) s rozdílem že místo krokví (180x100) jsou všude použity pouze fošny.

Máte někdo prosím nějaký nápad? Zkušenosti?? Měl jsem na stavbě tesaře a každému se líbilo něco jiného.

Díky