Financování

Autor: Lu+Ma (22 příspěvků)
Kategorie: Financování
10. 11. 2022
0 komentářů
Financování
Příspěvek stavebníka

Hypotéka

Pozemek, o kterém jsem psal v předchozím článku, již máme, teď bylo na řadě vymyslet, jak financovat stavbu a věci okolo.

Hypotéka byla jasnou volbou. Někdy v půlce roku 2020 jsme se sešli s naší finanční poradkyní, která měla vše v oku. Pani ohlídala nejlepší nabídky a když si myslela, že zrovna teď je to nejvýhodnější, tak jsme podali žádost o úvěr do Monety. To bylo ke konci roku 2020. Tím, že jsme podali žádost, tak jsme si "zabookovali" tehdejší úrok.

S bankou komunikovala paní poradkyně a vše zařídila, na mně bylo akorát sehnat od zaměstnavatele potvrzení příjmu a vypsat rozpočet pro jednotlivé etapy stavby. Rozpočet mnou sepsán byl zkontrolován rozpočtářem v bance, kde se udělali nějaké korakce a byl schválen.

Banka chtěla abych prostavěl ze svých zdrojů 1,2 milionu, asi chtěli mít jistotu, že stavba proběhne, když jsme mladí a stavíme svépomocí. Po prostavění zmíněné částky, což znamená vyhnat stavbu po stropy, jsem mohl začít čerpat úvěr.

Smlouva byla připravena v únoru 2021 a začít čerpat jsme mohli až do února 2022, tedy rok na to vyhnat stavbu po stropy. Nakonec jsme začali čerpat někdy v létě 2021.

Máme tedy úvěr na 3,6 mil. s fixací na 5 let do roku 2026 a s úrokem 1,9%. Úvěr lze vyčerpat z 80%.

Abych mohl začít čerpat musel jsem také pojistit stavbu. Pojištění stavby stojí kolem 2.500,- .

Banka mi také dala zástavní smlouvu, kterou jsme odnesli na katastrální úřad, kde připsali k pozemku zákaz zcizení a zatížení a zástavní právo smluvní, znamená to, že dokud nesplatím, "vše je banky" 😁

Financování

Náklady

Název položkyCena
Vklad na katastr
2 000 Kč
Celkem2 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lu+Ma
Lu+Ma (22 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací