Montáž levnější řady kuchyňské linky

Autor: Luboš Dolejš (24 příspěvků)
Kategorie: Kuchyň
28. 11. 2022
0 komentářů
Montáž levnější řady kuchyňské linky
Příspěvek stavebníka

Ikea do nájemního bytu

Kuchyňská linka Ikea, levná varianta, bílí korpus, nejlevnější vzor lamina Askerund světlý jasan, levná řada spotřebičů Lagan

Potřeboval jsem do nájemního bytu nechat udělat 4 m dlouhou kuchyňskou linku. Jediné požadavky z mé strany byly kvalitní lamino, vestavěné spotřebiče, z důvodu místa vysoké horní skříňky, spodní skříňky se šuplíky, cena. Proto jsem po zkušenosti z montáží kuchyňské linky z Ikey, kterou jsem skládal ve svém domě, zvolil zase Ikeu ale tentokrát levnější variantu.

Kuchyň jsem si navrhl v plánovačích na stránkách Ikey a pak oslovil s plánkem truhláře, cena byla kolem cca. 90 000,- Kč bez šuplíků a vestavěných spotřebičů a čekací doba minimálně 1 až 2 měsíce, proto jsem se rozhodl, že si ji znovu složím z Ikey, stejně bych dřív jak za 2 měsíce kuchyňskou linku od truhláře neměl a zkušenost i nějaké nářadí jsem měl.

Vybral jsem nejlevnější řadu spotřebičů Lagan, dávám je jen do najemních bytů, doma mám vyšší řadu, ale zatím moje zkušenost je s touto řadou dobrá. Dále jsem vybral nejlevnější lamino dřevěný vzor - Askerund světlý jasan a levnější bílý korpus. Z čeho jsem ale neslevil jsou šuplíky ve spodních skříňkách a obkladové panely, kterýmy jsem obložil celý korpus horní i spodní skříňky, tak aby přední dvířka skříněk byla zapadlá v korpusu. Vypadá to pěkně a obkladové panely nejsou v Ikee tak drahé, doporučuji je použít a vytvořit tak lem a boky skříňky v barvě skříněk. Obkladové panely jsou na šířku s přesahem o tloušťku dvířek a přední dvířka jsou tak pohledově uvnitř korpusu, délky obkladových panelů si nakracujete. Obkladový panel je z lamina o tloušťce 13 mm a je v barvě skříněk. Řízlou hranu jsem neolepoval ale vždy ji vymazal transparentním silikonem a dal ji třeba směrem ke zdi nebo přiložil k přesahu obkladového panelu, kde byla původní hrana.

Kuchyňskou linku jsem si naplánoval v plánovači bez kuchyňské desky. Zajel jsem si do Ikey plánek z kontrolovat a vyhodit z toho položky, které jsem nechtěl, zaplatil a odvezl spotřebiče, dřez a další věci, korpusy skříněk jsem si nechal poslat na adresu. Kuchyňskou desku se v Ikee nevyplatí objednávat, trvá to dlouho a neumí delší než 2,5 m. V Obi prodávají kuchyňské desky na švédské kuchyně o šířce 62,5 cm. V Obi Vám desku zaříznou přesně na míru, a v případě zájmu Vám vyříznou i veškeré otvory do desky. Doprava na adresu je ideální, krabic s korpusy skříněk je hodně a přepravní služba od Ikey vám krabice vyskládají přímo do obýváku a za ty 3000,- Kč se to vyplatilo neboť mám za sebou při předešlém skládání linky přebírání ve skladu v Hostivicích, kdy jsem od přebírání ve skladu až po složení všech krabic v obýváku strávil celý den a to nemluvím o tom, že potřebujete dodávku nebo velký vlek.

Vzal jsem si akušroubovák a seskládal korpusy, Ikea má podrobný návod a všechny díly označené, je to dost jednoduchá stavebnice. Vzhledem k tomu, že mě zbyly obklady, použil jsem je na obklad za linkou abych nemusel kupovat desku na zeď. Doporučuji použít závěsnou pozinkovanou lištu METOD na zeď ke kuchyňským skříňkám z Ikey, nestojí moc a montáž je snadnější. Našroubujete lištu na zeď na horní skříňky, lištu jsem použil i na spodní skříňky. Všechny skříňky mají již připravené závěsy na lištu a nebo vložíte platové vložky a můžete fixovat do zdi bez závěsné lišty. Já si vyzkoušel již obě možnosti a montáž na lištu je lepší. Skříńky si tam naházíte, můžete šoupat jak potřebujete a to stejně i u spodních skříněk a soklové nohy osazujete tak již jen v předu. To hlavní je, že si celou montáž linky uděláte sám bez pomocníka. V případě, že budete věšet na závěsnou lištu i spodní skříňky je pak nutné přepočítat v plánování soklové nohy a počítat jen se dvěma na skříňku. Na koucoura jsem koupil kotouč s největším počtem zubů, použil univerzální lištu z Lídlu pro řezání s koucourem a přímočarku jak velkou na kuchyňskou desku tak i malou na lamino, vykružovací korunky do dřeva a na dlažbu. Zkušebně jsem si rozmístil skříňky na lištu a vyznačil si kde vykroužím v zádech skříňky odvory na zásuvky a kabely. Ve spodní skříňce pro dřez jsem umístil zásuvku pro vedle stojící myčku, přívod vody a odpad + uzávěr vody na zahradní kohoutek. Zásuvku pro troubu a varnou desku jsem umístil ve skříňce vedle. Zásuvku na digestoř jsem umístil do skříňky na digestoř, kde jsem v této skříňce vykroužil otvory na vzduchorozvod. Složené korpusy skříněk jsem nasadil na lištu a rozmístil k sobě na zeď. Skříňky k sobě přišrouboval, osadil desku z Obi. Zde jsme desku museli dávat ve dvou, neboť měla stejnou délku jako šířka místnosti, takže jsme se museli sunout s deskou opatrně na linku. kuchyňskou desku jsem přišrouboval k lince a vyřízl přímočarou pilou otvory na dřez a varnou desku. Přišrouboval stahováky dřez, vykroužil do dřezu otvor na baterii a tu jsem namontoval. Nainstaloval všechny spotřebiče, nandal police, šuplíky, dvířka. Udělal si z kartonu šablonu na vyvrtání otvorů pro úchyty dvířek a vyvrtal otvory a našrouboval úchyty. Na spodní stranu horních skříněk jsem našrouboval dvě letkové zářivky a provrtal otvory přes desku na kabelový přívod. Spáru desky jsem v místě styku s obkladem stěny zasilikonoval silikonem v barvě desky.

Celou montáž výrazně urychlí pořádná profi okružní ponorná pila s vodící lištou. Tato pila Vám umožní rychlí a přesný řez bez nějakého nastavování lišty a odměřování kotouče a ponorný řez Vám umožní si vrstvu lamina naříznout aby nevznikly otřepky a pak doříznout a uděláte stejný řez jako na formátovací pile. Pokud pilu nemáte, tak se jí vyplatí půjčit, už bych se bez ní do montáže nepustil. Další typ v případě, že Vám skříňky přesně nevychází do prostoru, skříňky jsou po 20 cm (80, 60,40 cm). Než aby jste zbylé místo zakrývali krycím panelem, je lepší koupit větší skříňku. Například bude Vám zbývat v prostoru místo o rozměru 50 cm a vy koupíte skříňku 60 cm a před kompletací skříňky na rozměr 50 cm zakrátíte spodní a horní desku a přenesete z odřízlých kusů otvory do boku nově řízlé hrany a máte skříňku o šíři 50 cm, která Vám pomůže vytvořit kuchyň na míru.

Za kompletní montáž kuchyně z Ikey o podobných rozměrech si montážní firma z Ikey bere cca. 20 000,-Kč.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
kuchyňská deska šířka 63,5 cm OBI
2 500 Kč
flexi baterie
12 Kč
ikea dřez
900 Kč
úchytky
1 300 Kč
spotřebiče
17 768 Kč
skříňky
41 265 Kč
Celkem63 745 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Luboš Dolejš
Luboš Dolejš (24 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací