Nejčastější problémy nemovitostí k pronájmu

Autor: eVisions Advertising s.r.o. (6 příspěvků)
9. 10. 2022
0 komentářů
Nejčastější problémy nemovitostí k pronájmu
Komerční

Hledání nového bydlení není nikdy jednoduchý úkol. Služby realitních kanceláří bývají drahé, a tak jste se rozhodli najít si pronájem bytu bez realitky. Žádná nemovitost není úplně bezchybná, proto je vždy na místě mít se na pozoru a všechno pečlivě zkontrolovat. Sepsali jsme pro vás nejčastější problémy, které vás jako nájemníka mohou stát v budoucnu hodně peněz.

Je pronajímatel skutečným vlastníkem nemovitosti?

Nedostatky nemusí být jenom ve formě různých poškození nemovitosti nebo vybavení, ale mohou být i v právní formě. A určitě není nic horšího než se nastěhovat do nového bytu a pak zjistit, že ten, kdo vám byt pronajal, byl například bratr, soused nebo jenom známý majitele, který měl klíče a věděl, že byt je prázdný. Skutečný majitel se dřív nebo později objeví, a vám pak zůstane jenom neplatný kus papíru. Může se pak také stát, že se budete muset vystěhovat a zaplacený nájem už taky neuvidíte.

Jak této situaci předejít? Stačí před podpisem nahlédnout do katastru nemovitostí a totožnost majitele si prověřit.

Neúplný, nebo dokonce chybějící předávací protokol

Při přebírání bytu tuto součást smlouvy rozhodně nepodceňujte. Při nesprávně vyplněném předávacím protokolu, nebo dokonce jeho absenci může dojít k celé řadě problémů. Například jste si mysleli, že dostáváte k užívání zařízený byt, ale velké spotřebiče jako lednice či pračka v něm nejsou uvedené. Když se spotřebič rozbije, majitel není povinný takovýto spotřebič nahradit. V případě vracení jistoty u ukončení nájmu se taky postupuje podle stavu bytu v době předání. Běžné opotřebení se z jistoty samozřejmě neodečítá, ale může se stát, že v předávacím protokolu není uvedené například rozsáhlé poškození parket, které jste si nevšimli, protože bylo pod sedací soupravou. To už je pak nákladná oprava, která půjde na váš účet.

Pronajímatel v exekuci

V ČR má alespoň jednu exekuci v současné době asi každý dvanáctý občan. Není tak vyloučené i to, že k vám přijde exekutor zaklepat na dveře pronajatého bytu. Dokazovat exekutorovi, který kus nábytku je váš a který ne rozhodně nebude lehký úkol – kdo si v dnešní době odkládá všechny účtenky? I v tomto případě vám pomůže kompletní a správně vyplněný předávací protokol, ale i tak je lepší této situaci předejít a investovat pár desítek korun do rychlého prověření majitele v registrech.

Nevíte, kdo všechno má od bytu klíče

I když to z článku nemusí úplně vyplynout, většina pronajímatelů je poctivá a v drtivé většině žádný z těchto problémů řešit, nebudete muset. Jistota je ale jistota a všechny těchto situací mají jednoduché a levné řešení.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
eVisions Advertising s.r.o. (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací