Fotovoltaická elektrárna svépomocí – Povídali jsme si se stavebníkem

Autor: Jana Švec (14 příspěvků)
1. 10. 2022
1 komentář
Redakční článek

Vyrazili jsme s kamerou za stavebníkem Lukášem, který nás pozval, abychom se podívali na jeho fotovoltaickou elektrárnu. Tu si koupil jako sestavu a namontoval si ji svépomocí. Stačilo k namontování to, co bylo v sestavě k dispozici, nebo musel Lukáš něco dokupovat? A jak náročné to nakonec bylo?

Proč se Lukáš rozhodl pro stavbu elektrárny svépomocí?

Jako první nás zajímalo, proč se Lukáš rozhodl právě pro tento systém a svépomocnou montáž. Lukáš nám to prozradil: „Rozhodl jsem se po dlouhé úvaze, protože nejde o malou investici. Koukal jsem na spoustu dodavatelů, montážních firem, systémů a výrobců, kteří tyto systémy dodávají. Nakonec jsem vybral Solax. Původně jsem hledal i firmu, která by to byla schopná v nějakém rozumném čase namontovat. Jenže dodací lhůty jsou poměrně dlouhé. Tak jsem hledal další cestu, a tou byla fotovoltaika svépomocí. Našel jsem firmu Profi material, kde prodávali celý balíček komplet i s návody. A tu jsem nakonec vybral.“

Fotovoltaická elektrárna svépomocí – Povídali jsme si se stavebníkem
Reklama

Kolik lidí pomáhalo a jak dlouho vše trvalo?

Samozřejmě nás také zajímalo, kolik lidí bylo k montáži potřeba.

Lukáš: „Záleží, na kterou část. Na střechu jsem si zavolal kamarády, protože výšky nemusím. Nakonec jsem tam ale vylezl i já. Přišli dva kamarádi a vždy po dvou žebřících jsme dávali nahoru panel, třetí jistil. Takže, zvládli bychom to dva, ale ten třetí se určitě hodil taky. Další, zapojovací část jsme dělali ve dvou. To mi pomohl kamarád elektrikář. I přesto, že sám mám nějaké vzdělání v elektrice, jsem chtěl, aby mi to překontroloval.“

Lukáš má panely z obou stran střechy. Důležité podle něj bylo prvně naplánovat, jak panely rozmístit tak, aby se tam v požadovaném množství správně vešly. Celé jim to zabralo jednu sobotu.

Fotovoltaická elektrárna svépomocí – Povídali jsme si se stavebníkemFotovoltaická elektrárna svépomocí – Povídali jsme si se stavebníkemFotovoltaická elektrárna svépomocí – Povídali jsme si se stavebníkem
Reklama

Jelikož už Lukášův dům nějakou dobu stojí, nebyly na něm připraveny průchody z technické místnosti. A tak jako takovýto průchod využil volný průduch do komínu. Realizaci v technické místnosti spolu s elektrikářem zvládli za další jeden den. „Možná den a půl, protože jsme kamarádi, a tak si u toho taky povídáme,“ dodává s úsměvem Lukáš.

Elektrárnu Lukáš objednával v květnu a v červnu montoval. Může už tedy porovnat, jaké úspory energií mu přinesla. „Letos je krásné léto plné sluníčka, takže můžu říct, že mi fotovoltaika pokryje veškerou spotřebu. Uvidíme, jak to bude v zimě,“ říká Lukáš.

Co fotovoltaika a hromosvod?

Lukáš na domě hromosvod nemá, kolaudoval tenkrát ještě bez něj. Konkrétně Lukáš nemá ani povinnost hromosvod domontovat. Nicméně informace ohledně hromosvodu a jak postupovat v návodu k fotovoltaice jsou.

Fotovoltaická elektrárna svépomocí – Povídali jsme si se stavebníkemFotovoltaická elektrárna svépomocí – Povídali jsme si se stavebníkem
Reklama

Co dál?

Na sestavu fotovoltaické elektrárny se podíváme příště.

Lukáš se po této svépomocné instalaci začal oboru věnovat naplno a pracuje teď ve firmě Profimaterial.cz. Můžete se ho tedy v komentářích ptát na to, co vás ohledně této připravené stavebnice fotovoltaické elektrárny zajímá.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Švec (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama