Závěrečné video ze stavby e4 domu svépomocí

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
9. 10. 2022
0 komentářů
Příspěvek stavebníka

4. května 2020 jsme oznámili, že se pouštíme do stavby nového rodinného domu. Projekt jsme nazvali e4 dům svépomocí.

Videa, fotky, články, návody… Všechno bude

Tehdy jsme vám také slíbili, že se můžete těšit na videa, fotografie a časosběrná videa zobrazující zrychlený průběh stavby. Zatím jsme zveřejnili 37 hlavních videí. Jejich průběžné zveřejňování v pravidelných intervalech ale bylo nad naše síly, a tak nás nyní ještě zhruba stejný počet videí čeká.

Poslední měsíce jsme se věnovali dokončování domu, natáčení a focení. A teď, když je dům téměř dokončen, se můžeme konečně vrhnout na zpracování všech pořízených materiálů.

Reklama

Jak dům vypadá a jak dlouho trvala stavba?

Stavět jsme plánovali od května 2020 do konce června 2022. Práce jsme dokončili s měsíčním zpožděním, tedy 31. 7. 2022. A po krátkém odpočinku a dovolené jsme zpět a plní síly vrhnout se do další práce. Než se ale pustíme do postupného zpracování záznamů, podívejme se, jak dům nyní vypadá.

Celý dům i zahradní domek jsou oblečeny v cihlovém obkladu Terca Agaat od firmy Wienerberger.

Při obkládání jsme natočili dvě videa. První se věnuje přípravě podkladu a rozměření pásků, druhé ukazuje lepení a následné suché spárování.

Nikde kolem domu nejsou zatím chodníky a není dokončena ani terasa a vstupní příjezdová a parkovací plocha.

Reklama

Na jaká videa se můžete těšit?

Jako první bude provádění rozvodů elektřiny, TV, LAN a zabezpečovacího systému. Následovat bude kopání přípojek, na což jsme si zapůjčili bagr a prováděli jej sami.

Další na řadě pak bude instalace nádrží na dešťovou vodu. Jde o dvě propojené nádrže Atlantis s celkovým objemem 14 000 l. Dešťová voda je v domě využívána ke splachování.

Reklama

Co jsme dělali uvnitř domu

Přesuneme se dovnitř a podíváme se na postup montáže střešních oken Velux.

Až budeme mít všechny rozvody uvnitř domu budou hotové, pozveme si zkušenou partu omítkářů z firmy Omítkové systémy a podíváme se na postup realizace vnitřních a venkovních omítek.

V rámci zdravého bydlení jsme do interiéru použili omítku Baumit Klima MPI, do finální podoby upravenou štukem Baumit Klima Perla. Z venkovní strany jsme aplikovali omítku Baumit Primo 1.

Ihned po dokončení omítek a štuků jsme se uvnitř domu pustili do přípravy podlahy a podlahového vytápění.

Ve 2. NP bylo nutné položit na podlahu rozvody rekuperace. Plán pro jejich rozmístění jsme měli od firmy Regulus, od níž si majitelé domu kromě rekuperace vybrali i invertorové tepelné čerpadlo vzduch-voda s označením Regulus EcoAir 614M.

Tyto rozvody jsme provedli zatím jen pro 1. NP. Pro 2. NP jsme je realizovali až po dokončení rastru sádrokartonového podhledu.

Jakmile bylo na podlaze uloženo vše potřebné, mohli jsme přistoupit k pokládce podlahového polystyrenu a instalaci systému teplovodního podlahového vytápění od firmy UPONOR.

Nyní přišla v rámci výstavby e4 domu etapa, na kterou jsme se všichni těšili. A to vylití podlah v domě a v garáží. Po zalití už totiž nebudou vidět žádné rozvody. A navíc – ten pocit, kdy se poprvé projdete po dokončené hladké podlaze, je prostě k nezaplacení.

V domě jsme pro lití použili anhydritový litý potěr Anhylevel a do garáže a na podlahu v zahradním domku cementový litý potěr s označením Cemlevel.

Pak na řadu přišlo osazení garážových vrat, které dodala firma VEKRA, stejně jako všechna okna a dveře. Před jejich montáží jsme strop a stěny v garáži několikrát vybílili, abychom vrata namontovali do čistého a téměř hotového prostoru.

Podkroví

Přesunuli jsme se do podkroví, kde jsme před montáží sádrokartonu vyplnili krokve minerální vatou. Následně jsme stropy a šikminy v jednotlivých místnostech opatřili parotěsnou fólií, kterou jsme důkladně lepili také ke stěnám.

Současně jsme nad kleštiny do půdního prostupu umístili prkna, která slouží jako pochozí podlaha na půdě. Díky mezerám mezi nimi je zajištěno odvětrání vaty. Pro použití prken jsme se rozhodli po konzultaci s několika odborníky.

Abychom měli jistotu, že než celé podkroví zaklopíme sádrokartonem, máme parotěsnou folii opravdu nainstalovanou správně, domluvili jsme si ve firmě Regulus kontrolní měření vzduchotěsnosti. To zajišťuje Martin Šauer z webu VzduchotesnostDomu.cz

Do sádrokartonu jsme se nejprve pustili sami s Lenkou. Materiál jsme nakoupili s předstihem a potřebné postupy jsme si zopakovali v rámci natáčení videa s Milošem z firmy Rigips. Protože nám ale šla práce pomalu, přijali jsme pomoc od místních řemeslníků a profíků z webu Dobrý Sádroš.

Realizaci sádrokartonu kolem střešního okna se pak budeme věnovat v samostatném videu.

Montáž světlovodu, který byl součástí dodávky střešních oken Velux, jsme prováděli při realizaci sádrokartonu. Tato část stropu při montáži nebyla zaklopena sádrokartonovou deskou, a díky tomu jsme měli ke světlovodu perfektní přístup ze všech stran.

Ve stavebninách DEK jsme objednali výlez na půdu. Po našich špatných zkušenostech s malým výlezem se majitelé rozhodli pro ten největší, tedy JAP Aristo PP o rozměru 1400×700 mm.

Technická místnost, koupelny a bílení zdí

Po dokončení podlahy v garáži bylo na řadě postavit technickou místnost. Její stavbu jsme plánovali z vysokopevnostních sádrokartonových desek Rigips Habito H, abychom její velikost uzpůsobili technologiím, které se do ní mají vejít. Díky tomu můžeme na sádrokartonovou příčku pověsit i těžší přístroje, a to bez nutnosti provádění výztuh. Pro úsporu místa u vstupu jsme do příčky zabudovali pouzdro Eclisse pro posuvné dveře.

Aby mohl v koupelnách začít „řádit obkladač“, museli jsme připravit sprchové žlaby, vybetonovat sprchové kouty a vše důkladně hydroizolovat. Ve videích se tak můžete těšit na montáž sprchového plastového žlabu Alca Simple dodávaného včetně roštu a následně na přípravu podkladu a provádění hydroizolačního nátěru. Poté přišly na řadu obkladačky, dlaždice a spárování.

Ještě před pokládkou dlaždic jsme chtěli bílit stěny. Nicméně v té době ještě nebyly kompletně dokončeny sádrokartonové podhledy a my jsme nechtěli dvakrát půjčovat stříkací zařízení. Měli jsme půjčené zařízení AirLess.

Celé přízemí jsme důkladně zakryli zakrývacím papírem, který ze sběrového papíru a textilu vyrábí česká papírna PAPOS. Několik jeho rolí jsme nakoupili ve Stavebninách DEK. A mohli jsme se pustit do bílení. Díky skvělé kryvosti bílé barvy Baumit Clima Color stačilo provést pečlivý nástřik ve dvou vrstvách.

Ale jelikož jsem při první a zároveň penetrační vrstvě příliš pečlivý nebyl, bylo třeba některé místnosti bílit třikrát. Naštěstí nám i tak vybílení domu s pomocí stříkacího zařízení zabralo jen několik hodin.

V technické místnosti a v garáži byly již nainstalovány technologie umístěné na stěnách. Bojler, který je součástí sestavy tepelného čerpadla Regulus, jsme ale chtěli umístit na podlahu. Proto bylo nutné dokončit v garáži finální vrstvu podlahy, pro kterou si majitelé zvolili řešení od firmy Mapei s obchodním názvem Mapecout Parking.

Zbývalo tak dokončit vybavení technické místnosti, které se kromě zmíněného systému vytápění a větrání dále skládá ze systému Rain 3 od firmy Wilo. Jeho úkolem je dodávat vodu na splachování WC z dešťových nádrží, nebo použít obecní vodu, pokud voda v nádržích není.

Soused, který staví rodinný dům, zapojil venkovní jednotku klimatizace a prozatím 3 vnitřní jednotky do místností v podkroví. Ostatní se budou doplňovat dle potřeby.

Co nás ještě čeká?

Nyní je před natáčení montáže interiérových dveří, z nichž většina bude otočná a některé posuvné do pouzdra.

Zda se budeme věnovat i venkovním úpravám, ukáže čas. Do té doby pro vás budeme stříhat videa, třídit fotografie a postupně sdílet, jak e4 dům svépomocí vznikal.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama