Výmalba

Autor: Peťan (79 příspěvků)
Kategorie: Malování, tapety
10. 5. 2022
0 komentářů
Výmalba
Příspěvek stavebníka

V domě se malovalo několikrát a na etapy. Ideální je to všechno asi „sfouknout“ najednou, ale jak se dodělávaly jednotlivé části domu a bylo potřeba stěhovat materiál z místa na místo, tak se malovalo postupně. Člověk se chce taky trošku odreagovat a během montáže SDK v podkroví je malování ve spodním patře takový odpočinek. Člověk na stavbě neodpočívá tím, že by nedělal, ale tím, že dělá jinou práci 😉.

První výmalba byla v technické místnosti a garáži. Po dodělání dlažby v technické místnosti bylo potřeba zapojit akumulační nádrž. Za více než tunu vážící nádrž by se pak špatně dostávalo, tak se v této místnosti nejprve vymalovalo. Následovala garáž…

Výmalba

Po dokončení sádrokartonového podhledu v obýváku, kuchyni a na chodbě se malovalo i tam. Postup byl vždy dost podobný.Nejprve se stěny a stropy ometly čistým koštětem, aby na nich nezůstal případný prach z broušení. Následovalo zakrytí podlahy ochrannou fólií a penetrace univerzální penetrací od Primalexu. Dále už pak několik vrstev barvy.

Reklama
Výmalba

V technické místnosti a garáží jsem používal nějakou obyčejnou bílou barvu ze stavebnin. Na chodby, obývák a kuchyni se použil Primalex Polar, který má mít lepší kryvost, bělost a odolnost proti otěru. Barva je o něco dražší než předchozí používané, tak snad něco vydrží…

První vrstva barvy se naředila vodou (cca 0,05 l vody na 1 kg barvy), další dvě vrstvy se už neředily a barva se nanášela hustší. Nejprve jsem štětcem obtáhl všechny rohy a méně přístupná místa silnější vrstvou barvy, poté se už „jely“ plochy válečkem. Co se válečku týče, je lepší sáhnout po nějakém kvalitnějším. Nejhorší je, když začne váleček pelichat a nechává všude kousky. Člověk se k tomu musí akorát vracet a strašně to zdržuje. K válečku jsem si koupil teleskopickou násadu, takže šly jak stěny, tak strop malovat ze země bez nutnosti používat schůdky. Samozřejmě, štětec jsem s prodloužením neměl.

VýmalbaVýmalbaVýmalba
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama