Pokračování článku Pozemek

Autor: Anet Poláková (10 příspěvků)
Kategorie: Pozemek
7. 5. 2022
0 komentářů
Pokračování článku Pozemek
Příspěvek stavebníka

V našem prvním článku Pozemek jsme se rozepsali o tom, jakou jsme měli představu o pozemku a jak to všechno vlastně začalo. A protože máme pořád o čem psát, budeme pokračovat :).

Byl to boj, protože 4 nejideálnější pozemky se zarezervovaly (včetně našeho pozemku) během první hodiny od spuštění prodeje, a to manžel měl málem infarkt, když se po první minutě spuštění prodeje nemohl asi 10 min dovolat realiťákovi, který měl prodej pozemku na starost.

A pak přišla další obava a konkrétně o dohodě podpisu kupní smlouvy.

Původně jsme si mysleli, že to bude probíhat  podobně, jako to měli lidi v první etapě čili:

Developer začal s výstavbou příjezdové cesty, kompletní zasíťování apod. S kupujícím podepsali KS na začátku, kde první polovinu kupní ceny zaplatili hned, aby se vlastnictví pozemku převedlo na kupující a druhá část kupní ceny se měla vyplácet postupně po dávkách za dokončené zkolaudované sítě (příklad 300 000 za elektřinu, 200 000 za příjezdovou cestu apod.).

Jenže tady developer chtěl podepsat kupní smlouvu až na konci, kdy bude vše hotové a zkolaudované.

Měl stanovený postup obchodního případu:

●      Prohlídka pozemků - osobní  prohlídka pozemků je možná kdykoliv, pozemky jsou volně přístupné.

●      Podpis rezervační smlouvy - podpis rezervační smlouvy a složení rezervační zálohy 200 000 Kč.

●      Po výstavbě a kolaudaci inženýrských sítí podpis kupní smlouvy - podpis kupní smlouvy a složení finančních prostředků do advokátní nebo bankovní úschovy.

●      Předání pozemku - po podpisu kupní smlouvy a složení finančních prostředků, předání pozemku k užívání.

Má to tu výhodu, že finálně podepíšete KS ve stavu, kdy máte hotové inženýrské sítě a hotovou příjezdovku, protože většina podvodů od developerů je v tom, že vám prodají pozemek, potom vystaví inženýrské sítě, ale příjezdovou cestu nedodělají a vy se s nimi v budoucnu soudíte.

Ale nevýhoda je, že těch x měsíců/let čekáte na svůj pozemek a v ruce máte “jenom” rezervační smlouvu, která ne ve všech případech znamená, že pozemek bude ve finále opravdu váš.

Jaká byla realita!

  1. Osobní prohlídka pozemku - Naštěstí jsme měli dopředu provedenou prohlídku a víme o okolí kde co, jelikož jsme se tam už dříve pohybovali. Pokud bychom chtěli nejdříve jet na pozemek a pak se pokusit o potvrzení koupe, tak by nás někdo předběhl…

  2. Rezervační smlouva a její podpis naštěstí proběhl celkem rychle a člověk si tak řekne super, už máme jistotu, že je pozemek náš. To platí pouze v případě, že narazíte na developera, který jedná opravdu čestně.

  3. Po výstavbě a kolaudaci inženýrských sítí podpis kupní smlouvy". Tady přemýšlím, jestli se vrátit v čase a napsat tady “Rezervační smlouvu máme podepsanou s termínem podpisu KS do 8 měsíců od dnešního podpisu rezervace”. Potom bychom vám tady 2 roky nic nepsali a potom se ozvali, že už jsme blízko podpisu KS…

Když vám prodejce řekne, že z kusu bývalého farmářského pole u kraje obce hned udělá kompletně zasíťované pozemky z vlastní osvětlenou příjezdovou cestou, tak si od něho vyžádejte územní rozhodnutí, povolení od stavebního úřadu, potvrzení objednaného materiálu a firmy, která má realizovat cestu a zasíťování a termínem, do kdy to má být hotové.

Pokud to prodejce jako v našem případě nemá, počítejte, že si počkáte…

Reklama
Pokračování článku Pozemek

Pro představu vám zveřejníme developerem poskytnutý předpokládaný harmonogram prací:

●      Zahájení prodeje - 1Q/2020

●      Získání stavebního povolení na výstavbu inženýrských sítí - 3Q/2020

●      Zahájení výstavby inženýrských sítí - 4Q/2020

●      Dokončení výstavby inženýrských sítí - 2Q/2021

●      Kolaudace inženýrských sítí -  2Q/2021

●      Předání pozemku k užívání -  2Q/2021

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Anet Poláková (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací