Finišování omítek a SDK v přízemí

Autor: Peťan (79 příspěvků)
Kategorie: Vnitřní omítky
9. 4. 2022
2 komentáře
Finišování omítek a SDK v přízemí
Příspěvek stavebníka

Omítky jsou v tomto domě nekonečný příběh. Po obroušení a vyspravení největších nedokonalostí původní sádrovou omítkou Knauf MP75L přišly na řadu sádrokartony.

Nejprve jsem namontoval SDK podhled v přízemí, poté následovalo jeho tmelení. Snažil jsem se pracovat víceméně podle doporučených postupů. Na základní tmelení jsem používal tmel Knauf Uniflott, se kterým se opravdu dobře pracovalo.

Vy stále ještě nenavštěvujete můj web 🌐 a nesledujete můj Instagram?? 😱 No, tak to byste měli hned napravit 😉.

Finišování omítek a SDK v přízemí
Reklama

Tmelení podélných spár

Podélné spáry jsou spáry, které mají z výroby nižší hranu. Do této prohlubně lze pohodlně nalepit armovací tkaninu – takovou miniaturní alternativu perlinky se samolepící vrstvou. Armovací tkaninu jsem potom dlouhou špachtlí přetáhl tmelem, který jsem namíchal podle návodu. Toto je asi nejsnazší část tmelení – díky prohlubni se tam tmel dobře nanáší.

Finišování omítek a SDK v přízemí

Tmelení příčných spár

Příčné spáry jsou ty, kde jsou k sobě desky pouze sraženou hranou. Není zde prohlubeň pro tolik tmelu. Na tyto přechody jsem nejprve nanesl tmel do spáry (vyplnil spoj tmelem) a zároveň slabší vrstvu tmelu, do ní jsem následně zamáčkl skelnou pásku a špachtlí vytlačil přebytečný tmel. Skelná páska je slabší, takže na desce sádrokartonu nevznikne velký výstupek. Je potřeba pracovat opatrně, protože sklená páska není tak odolná proti roztržení. Když pak vzniknou chuchvalce pásky, je lepší to seškrábnout a začít znovu.

Reklama
Finišování omítek a SDK v přízemí

Tmelení šroubů

Šrouby jsem přetmelil obyčejnou špachtlí ve dvou směrech, tak aby byly plně zaplněny tmelem a aby tmel nevystupoval nad úroveň desky. Pokud není šroub zatmelený celý, je dobré ho znovu přetáhnout tmelem, aby se k tomu člověk nemusel vracet po vytvrzení tmelu. Taky pohodová práce…

Tmelení rohů (navázání na zeď)

Na spoj SDK-zeď jsem použil papírovou pásku SDK Strait-flex…takovou tu s tou červenou samolepku kvůli které je první půlmetr pásky na vyhození. Páska by na rozdíl od akrylového tmelu měla zabránit praskání v rozích. Na desku i zeď jsem nanesl slabou vrstvu tmelu Uniflott a do ní zatlačil předem ohnutou papírovou pásku (ohýbal jsem ji nápisem směrem do místnosti). Špachtlí jsem poté vytlačil přebytečný tmel ze spoje – hlídal jsem u toho, aby byl spoj pravoúhlý. Pásku jsem potom ještě jednou slabě přetmelil.

Toto je ukázkový příklad toho, že člověk během stavby utratí majlant za různé izolepy a pásky. Jedna 30 m role pásky stojí přes 500 Kč. U šikmin a vnějších rohů jsem používal pásku Habito Flex, jejíž cena cca 2000 Kč/30 m. Ale stejné je to u paropropustné a parotěsné folie. Různých pásek okolo hydroizolací atd…

Reklama
Finišování omítek a SDK v přízemíFinišování omítek a SDK v přízemí

Po dokončení těchto dílčích tmelení jsem všechna místa přebrousil bruskou „žirafou“ a brusnou mřížkou na SDK (zrnitost 120). Následovalo druhé tmelení stejným tmelem Uniflott, více „do ztracena“. Pokud je vrstva tmelu větší, je možné, že tmel lehce změní svůj objem, takže se jakoby propadne. Druhá vrstva doplní prohlubně a zároveň se tím ještě případné nerovnosti roztáhnou.

Po vytvrdnutí tmelu jsem přistoupil k dalšímu přebroušení. Následovalo poslední tmelení finišovacím tmelem Rokofinal plus. Ten je v kýblu již namíchaný na správnou konzistenci. Stačilo ho nanést na dlouhé hladítko (používal jsem hladítko šíře 600 mm) a roztáhnout ve slabé vrstvě do plochy. Tři tmelení je potřeba dávat pozor na drobné nečistoty, které se při tmelení případně dostanou do tmelu – pak to dělá „vrypy“. Je lepší znečištěný tmel z hladítka vyhodit a použít tmel nový.

Finišovacím tmelem Rokofinal jsem zároveň natahoval sádrovou omítku na stěnách. Tmel plochu stěny krásně vyhladí a skryje nerovnosti, nebo vrypy.

Finišování omítek a SDK v přízemí

Následovalo další, poslední broušení jemnou brusnou mřížkou a „žirafou“ Parkside s brusným papírem zrnitosti 240. Finišovací tmel je velmi snadné brousit. Zvláště na plochách, kde jsem používal elektrickou brusku. Detaily jako jsou rohy jsem brousil ručně buď brusnou mřížkou, nebo brusnou houbičkou s velkou zrnitostí.Samotnou kapitolou byly špalety okolo oken, které jsou samá hrana, samá malá plocha a špatně přístupná místa. „Vyladit“ jedno okno trvalo řádově hodiny. Ale výsledek je myslím v pohodě.

Finišování omítek a SDK v přízemí

Další krok bude natření penetračním nátěrem a výmalba…

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací