Zahradní domek – založení, zdění, elektroinstalace

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Zahrada
28. 3. 2022
0 komentářů
Redakční článek

Po dokončení hrubé stavby přichází čas, kdy pohnout se sklepem a zahradním domkem.

Příprava

Po dokončení hydroizolace sklepu – mohli jste vidět v dřívějším videu – přichází na řadu čištění betonu stropu a penetrace obvodu asfaltovou penetrací Dek Primer. Jeden den necháme zaschnout a můžeme pokračovat v práci.

Další den pokračujeme. Rozřízneme asfaltový pás Glastec 40 special mineral na polovinu a navaříme jej na beton tak, aby cca 35 cm bylo na desce a 15 cm přečnívalo na boční stranu sklepu.

Před zakládáním zdiva si na hydroizolaci vyznačíme místa pro otvory. Jedny dveře povedou z venku do sklepa, druhé do zahradního domku.

S pomocí zapůjčeného rotačního laseru najdeme nejvyšší místo po obvodu stropu a zakládací sadu pro broušené zdivo nastavíme tak, aby v nejvyšším místě desky byla výška zakládací malty 10 mm.

Zahradní domek – založení, zdění, elektroinstalace

Založení

Zakládací maltu Porotherm Profi AM namícháme v míchačce a po nanesení na hydroizolaci ji urovnáme dlouhou stahovací latí. I přes vyšší teplotu malta nemusí rychle vysychat, můžeme tak nejprve urovnat vrstvu zakládací malty po celém obvodu zahradního domku a po té uložit a vyrovnat rohové cihly. Po kontrole úhlopříček a natažení provázku uložíme do zakládací malty všechny broušené cihly Porotherm 24 Profi, v každé řadě také provedeme potřebný dořez. Nakonec dlouhou a krátkou vodováhou zkontrolujeme rovnost – v případě potřeby gumovou paličkou provedeme drobnou korekci. Do zdění se pouštíme až další stavební den.

Zdění provedeme na pěnu Porotherm dryfix a na každou cihlu naneseme dva pruhy pěny. Před zděním však nejprve navlhčeným štětcem očistíme zdivo od prachu a dalších nečistot.

Reklama

Zdění

Při zdění založíme vždy nejprve cihly rohové a po té natáhneme zednickou šňůru. Podle šňůry pak během pár minut vyzdíme celou řadu.

V sedmé řadě zdiva, tedy ve výšce 1,75 m, začneme s vynecháním otvoru pro okno, které bude vysoké 75 cm.

Zahradní domek – založení, zdění, elektroinstalace

V desáté řadě zdiva jsme se rozhodli vytvořit betonový věnec současně s překlady nad dveřmi a oknem. Po vnějším obvodu zdiva na pěnu vyzdíme broušené věncové cihly Porotherm a nad dveřmi usadíme s pomocníkem do cementové malty překlady Porotherm KP7.

Třmínky pro výztuž můžeme ohýbat přímo na stavbě a většinou se tak spotřebují zbytky betonářské výztuže z výstavby domu. Armovací koše připravíme pro všechny čtyři dlouhé stěny a po jejich uložení na zdivo provedeme vyvázání rohů a podložení výztuže tak, aby se beton dostal i pod výztuž. Postup vázání věnce si můžete podrobně připomenout v jednom z našich předchozích videí.

Vnitřní stranu věnce zabedníme pomocí šalovacích prken a do zdiva je připevníme turbošrouby. Horní stranu šalovacích prken zapřeme proti sobě pomocí zbytků střešních latí. S betonáží věnce pomůže celá rodina – děti a Lenka pomáhaly s mícháním a nandáváním betonu do kýblů a já jsem beton ukládal do věnce, hutnil a rovnal.

Na téma postupu, jak namíchat beton, jsme pro vás natočili samostatné video.

Za tři dny jsme věnec odbednili – ale ponechali ze spodní části podepřené bednění nad dveřmi a oknem. Současně se ale můžeme pustit do založení jedné řady zdiva na čelní straně zahradního domku.

Reklama
Zahradní domek – založení, zdění, elektroinstalace

Střecha zahradního domku bude pultová a na čelní straně bude proto vyzděna jedna řada zdiva a následně další betonový věnec, do kterého budeme později kotvit pozednice. Po dokončení všech překladů jsme zavolali do Vekry s žádostí o zaměření otvorů a vytvoření cenové nabídky na plastové dveře a okno s vnějším dekorem. Dekor by se měl maximálně sladit s dřevěnými okna Vekra Natura použitými u rodinného domu.

Reklama

Elektroinstalace

Po dokončení věnce jsme se vrhli na elektroinstalaci. Všechny drážky pro kabely jsme připravili ve stěně a k jejich realizaci použili opět profesionální stroje Hilti, konkrétně drážkovací frézuvysavač, zapůjčené ve Stavebninách DEK.

Po vytvoření drážek a otvorů pro krabičky jsme do všech otvorů zasádrovali krabičky s označením KP 68 a pustili se do provádění elektrorozvodů. Zahradní domek bude mít samostatný zásuvkový okruh pro sklep, venkovní zásuvky a dva zásuvkové okruhy budou na doporučení elektrikáře uvnitř domku.

Při provádění elektroinstalace v zahradním domku postupujeme stejně jako v případě rodinného domu. Postup realizace elektro a datových rozvodů v rodinném domě uvidíte podrobně popsán v jednom z příštích videí.

Zahradní domek – založení, zdění, elektroinstalace

Dokončení zdění, omítky, hydroizolace

Po sestavení krovů bylo třeba dozdít boční kratší stěny a cihly podle krovů seříznout. Po té v rámci přípravy na fasádu zbývalo vyřešit detail za pozednicemi. Stejně jako u rodinného domu zde můžeme nalepit extrudovaný polystyren na pěnu DEK Foam etics. Před realizací omítek provedli pracovníci z Vekry montáž obou vstupních dveří a okna. Lze tak využít přítomnosti omítkářů na stavbě a současně s rodinným domem nechat provést omítkyštuky i u zahradního domku.

Jako finální povrchová úprava podlahy byl nakonec zvolen litý epoxid. Podkladní beton tak nejprve napenetrujeme, provedeme vrstvu hydroizolace a po montáži obvodového dilatačního pásu položíme na hydroizolaci igelitovou fólii. Při lití podlah v domě bylo provedeno také vylití podlahy v zahradním domku materiálem CemLevel 25.

Zahradní domek – založení, zdění, elektroinstalace

Zahradní domek je tak téměř dokončený. Pokud máte pocit, že jsme se vůbec nevěnovali sestavení krovu a pokládce střešní krytiny, máte pravdu. Na tuto etapu jsme připravili samostatné video, na které se můžete těšit už v příštím dílu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama