Manželé se s námi podělili o to, jak se svépomocí staví rodinný dům v době pandemie

Autor: Jana Švec (14 příspěvků)
23. 3. 2022
0 komentářů
Redakční článek

V malé obci Kunice, která je nedaleko od Prahy, se svůj rodinný dům rozhodl postavit sympatický David se svou ženou.

Mladý pár původně stavbu domu na vlastní pěst vůbec nezvažoval. Uchýlit se k tomu ale museli z důvodu nedostatku řemeslníků. Zpětně jsou ale za to, že byli donuceni ke stavbě domu svépomocí, rádi a doufají, že se jim stejným způsobem povede dům i brzy dokončit.

Sehnat a koupit pozemek páru trvalo rok, zvládli to ale bez realitky

Manželé se, tak jako spousta rodin toužících po svém bydlení, dlouho rozhodovali mezi koupí bytu ve městě či stavbou rodinného domku na vesnici. Důležitá pro ně byla malá vzdálenost od Prahy, ale také to, aby měli k dispozici zahradu, To proto, že mají také pejska Punťu. A právě to společně s finančním hlediskem nakonec rozhodlo, že si dvojice pořídí rodinný dům se zahradou.

„Pozemek jsme hledali přes rok. Snažili jsme se majitele oslovovat na přímo a nakonec jsme narazili na nově zasíťovanou lokalitu nedaleko Prahy.“ David tedy opět sám oslovil majitele pozemků, s nímž se nakonec skutečně dohodli na prodeji, a manželé tak byli svému snu zase o krůček blíže.

Reklama
Manželé se s námi podělili o to, jak se svépomocí staví rodinný dům v době pandemie

Vyprojektování jednopatrového domu se sedlovou střechou bez přesahu trvalo zhruba čtyři měsíce. Původně se dvojice pustila do plánů stavby sama, ale o dokončení projektu David s manželkou požádali svého kamaráda. Užitná plocha nízkoenergetického domu by měla čítat zhruba 240 m².

S příchodem covidu se stavební materiál stal méně dostupným a také dražším artiklem

Ke smůle manželů se objevila celosvětová pandemie, jejíž následky se pochopitelně nevyhnuly ani stavebnictví, a tím pádem měly dopad i na stavbu Davidova rodinného domu v Kunicích. Termíny dodávek stavebních materiálů se výrazně posouvaly, a tak pár místo naplánovaného jara začal se stavbou až v létě.

Po dokončení základové desky přišly další dva měsíce čekání na cihly, což pochopitelně Davida a jeho paní vůbec nepotěšilo. „Aktuální zpoždění je zhruba pět měsíců,“ říká zklamaně David a dodává informace o tom, jak pandemie nepříznivě zasáhla i do cen materiálů.

„Na začátku jsme operovali s rozpočtem okolo čtyř a půl až pěti milionů korun. Nicméně kvůli covidu předpokládáme, že se náklady zvýší o 15 až 20 %.“

David si jako zdivo domu vybral pálené broušené cihly HELUZ FAMILY 30. Se stavebním materiálem je naprosto spokojený, stejně jako s chytrou tekutou maltou HELUZ SIDI, kterou se zdivo podle Davida spojuje naprosto jednoduše a rychle válečkem, který je součástí balení této malty.

Reklama
Manželé se s námi podělili o to, jak se svépomocí staví rodinný dům v době pandemie

I přes nepříjemné komplikace s dodávkami materiálů a zvýšením nákladů si ale pár zachovává optimismus a doufá, že když pořádně vezmou za práci, alespoň část zpoždění doženou.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Švec (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama