Mladý pár se vrhl do stavby rodinného domku svých snů svépomocí. Výdaje i postup prací tak má pod kontrolou

Autor: Jana Švec (14 příspěvků)
17. 3. 2022
0 komentářů
Redakční článek

Už v úplných začátcích vztahu Josefa a jeho přítelkyně bylo jasné, že pár má jeden velký společný sen. Tím byl menší patrový podsklepený rodinný domek se sedlovou střechou. Není tedy divu, že s tím, jak jejich vztah zrál, dostával tento sen mnohem jasnější obrysy, a dvojice časem byla připravena udělat další krok.

„Když jsme se s přítelkyní rozhodli, že spolu zůstaneme, pustili jsme se do stavby,“ říká Josef, pod jehož taktovkou se celý proces rozjel a úspěšně pokračuje.

Pozemek Josefovi darovali rodiče, čímž se vyhnuli spoustě papírování ohledně koupě parcely. Díky poměrně jasné představě o svém budoucím bydlení si dvojice projekt z velké části vytvořila sama. I tak ale vyřízení všech potřebných povolení k zahájení stavby trvalo zhruba rok a půl. Jakmile však Josef dokumenty o schválení stavby držel v ruce, pustil se do práce a vše šlo jako na drátkách.

Mladý pár se vrhl do stavby rodinného domku svých snů svépomocí. Výdaje i postup prací tak má pod kontrolou
Reklama

Josef není ve stavebnictví žádným nováčkem

Výhodou Josefa bylo i jeho vzdělání.

„Stavební zkušenosti jsem relativně měl, protože jsem absolvent střední stavební školy a od té doby, co pracuji, se pohybuji ve stavebnictví,“ prozrazuje. I přesto ale bylo občas potřeba se poradit se známými z řad řemeslníků nebo si stavební postupy ověřit na internetu. Mezi nejužitečnější informace, které si pár dohledával na webu Svepomoci.cz, by Josef jednoznačně zařadil technologie zdění.

Stavba se hned na začátku neobešla bez menších komplikací. Těmi bylo vlhko, které znesnadňovalo ukládání základových pasů. I s tím si ale Josef poradil a až do této chvíle, kdy je domeček ve fázi hrubé stavby, si pár postavil vše stoprocentně svépomocí.

Josef ale počítá s tím, že v budoucnu bude třeba se při některých pracích na domku obrátit na profesionální řemeslníky. A to zhruba z 30 %. Zejména pak v rámci hydroizolačních a radonových vrstev. U těch je potřeba, aby jejich izolační efekt fungoval skutečně tak, jak má.

Mladý pár se vrhl do stavby rodinného domku svých snů svépomocí. Výdaje i postup prací tak má pod kontrolou

Při hledání dodavatele kvalitního stavebního materiálu se pár obrátil na firmu Heluz

Josef s přítelkyní jsou příznivci kvalitních tradičních materiálů. Proto se při volbě stavebních materiálů obrátili na firmu Heluz. Podsklepený patrový dům na okraji lesa ve Sklené nad Oslavou je tak zděn z broušených bloků Heluz Family 44, s nimiž je Josef podle svých slov při stavbě velmi spokojen.

Sedlovou střechu pak hodlá osadit betonovými taškami. „Letošní časový plán zatím navzdory počasí zvládáme. Uvidíme příští rok. Chtěli bychom do dvou let bydlet, což zatím vypadá reálně,“ pochvaluje si šikovný mladý muž.

Předpokládaná úspora při stavbě tohoto rodinného domku je podle Josefova odhadu okolo 40 % nákladů. Finální částku nicméně ještě nemá k dispozici, vzhledem k tomu, že stavba stále probíhá a o mnoha investicích, jako jsou kupříkladu okna, ještě dvojice nemá rozhodnuto.

Reklama
Mladý pár se vrhl do stavby rodinného domku svých snů svépomocí. Výdaje i postup prací tak má pod kontrolou

Závěrem vyprávění Josef vzkazuje lidem, aby se nebáli se stavbou domu na vlastní pěst začít: „Pokud je troška dobré vůle a pár ochotných kamarádů, tak není v ničem problém,“ říká a my se k němu přidáváme. Z vyprávění tohoto mladého páru je totiž patrné, že nejtěžším bodem celého projektu je se ke stavbě vůbec rozhoupat, ale jakmile se odhodláte, jde vše ráz na ráz.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Švec (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama