Jdeme na podlahy

Autor: sprajcler (7 příspěvků)
4. 3. 2022
0 komentářů
Jdeme na podlahy
Příspěvek stavebníka

Pokládka polystyrenu v obytné části

Po vánoční pauze, kterou jsme si udělali delší, než jsme plánovali, jsme na konci ledna začali s pokládkou podlahového polystyrenu. Důvodem začátku prací byl i fakt, že jsme dostali od realizační firmy termín 14. 2. na pokládku podlahového topení.

Skladbu podlahy máme dle projektu definovanou 2x 80 mm EPS 100. Podlahový polystyren jsme měli již koupený a složený v garáži, ve Stavebninách DEK jsme postupně nakoupili a navozili zásypový hrubý písek, který jsme použili na vyrovnání nerovné podlahy, což vzniklo pravděpodobně navařováním izolace a také nemusela být v některých místech zcela rovná základová deska. Dále jsme nakoupili lepící pěnu na polystyren.

Pomocí laseru jsme si vytáhli vágrys a naznačili skladbu podlahy. S pokládkou jsme začali v největší místnosti - obýváku s kuchyní. Pomocí písku jsme vyrovnali podlahu do roviny, podlahový polystyren pokládáme na vazbu, lepíme pěnou jak k sobě, tak v místech, kde se nepodsypává pískem, tak k izolaci. Jednotlivé desky polystyrenu zatěžkáváme tak, aby došlo k řádnému přilepení.

Práce je to pěkná čistá a i poměrně rychlá, když pomineme dosypávání písku do roviny. Dořezávání polystyrenu řešíme pomocí ruční pily. Nejprve jsme zvažovali si pilu na polystyren půjčit, ale nebylo nakonec vůbec potřeba. Pokud je polystyren potřeba někde ubrousit, řešíme to pomocí škrabáku na Ytong.

Rozhodli jsme se položit nejprve celoplošně první vrstvu a až pak začít s vrstvou druhou.

Nejsložitější je pak pokládka první vrstvy samozřejmě tam, kudy vedou rozvody vody - koupelna, wc, technická místnost, případně tam kde se setkává větší souběh kabelových svazků.

Jakmile je první vrstva polystyrenu položena, přichází na řadu dilatační páska, kterou doplňuje druhá vrstva polystyrenu. Pásku v rozích přikládáme tak, aby co možná nejvíce tvořila a kopírovala roh. Pásku pomocí polystyrenu dotlačíme co nejvíce ke zdi.

Druhou vrstvu polystyrenu přilepíme k první opět pomocí lepidla na polystyren. I zde polystyren po přilepení zatížíme.

Igelit, který je součástí dilatační pásky přilepíme pomocí lepící pásky k polystyrenu, musí být ideálně pěkně natažená a vyrovnaná. V rozích igelitovou pásku pěkně přehneme přes sebe a opět přilepíme.

Druhou vrstvu polystyrenu pokládáme opět pěkně na vazbu. Pokračujeme místnost po místnosti, dokud není celá obytná plocha ve dvou vrstvách polystyrenu. I zde nám při pokládání pomáhá rodina, aby nám šla práce pěkně od ruky a dodrželi jsme termín.

Již po položení první vrstvy vypadá celý dům zase o něco lépe, natož s položením druhé vrstvy.

Podlahové topení

Dům budeme vytápět tepelným čerpadlem IVT, a jako podlahové topení volíme GETA System. Pokládku jak podkladové vrstvy, tak samotných rozvodů provádí realizační firma.

Během prvního dne položili celoplošně podložku, a vše dokonale přilepili, a přelepily.

Druhý až čtvrtý den probíhala pokládka samotných trubek a v technické místnosti u rozvaděče to pomalu vypadá jak nádraží tvořené trubkami. Během pár dní je topení hotovo, vymysleli jsme si ještě dodatečné umístění 2 radiátorů do garáže a dílny.

Pod budoucí vanou trubky položené nejsou, stejně tak v oblasti sprchového koutu, který je hlavně na 2x vyšalován, poprvé kvůli umístění sprchového žlabu a na podruhé kvůli samotnému dobetonování kvůli spádu ve sprchovém koutě.

Práce na pokládce podlahového topení končí 17. února. Realizační firma na zalití podlah anhydritem je domluvena na 28. února. Máme tedy nějakou tu rezervu k dobru.

Pokládka polystyrenu v garáži

V mezičase, než proběhne zalití podlah se pouštíme do pokládky polystyrenu v garáži a dílně. Zde je skladba dle projektu XPS 40mm a beton.

Pokládka je daleko rychlejší, s XPS se pracuje o hodně lépe než s EPS. Lepení polystyrenu probíhá opět pomocí lepící pěny. Vše opět zatěžkáváme, aby došlo k pevnému přilepení. Po obvodu garáže natáhneme opět dilatační pásku.

Na XPS polystyren natahujeme plastovou fólii po celé ploše obou místností. Spoje přelepujeme opět lepící páskou aby jsme zajistili alespoň částečnou fixaci a spojení.

Na fólii pokládáme distanční lišty DISTECH, a na lišty poté kari sítě, které mezi sebou svážeme vázacími drátky.

Reklama

Anhydrit

Zalití podlah vyšlo na 28. února, skoro rok na den přesně, od betonování desky.

Realizační firma dorazila na místo s časovým předstihem, aby do zaměřila výšky, připravila výškové přechody mezi jednotlivými podlahami vinyl vs. dlažba, atd.

Před jedenáctou dopolední přijíždí první CEMEX domíchávač s anhydritem a vylévání může začít. Vše jde překvapivě rychle, až jsem to nečekal, jedna místnost za druhou jsou již zality, do půl hodiny je první domíchávač prázdný, ale v opodál na nás čeká již druhý, který ihned najíždí a pokračuje se v kontinuálním lití podlah. Za cca hodinu je celá obytná plocha vylitá a vše je hotovo.

Po 3 dnech jsme se po vnitřní podlaze poprvé prošli. Ten pocit je perfektní.

Beton do garáže

O týden později, přesně 9.3. nás čekalo betonování podlah. Firma si nechala přivést cement, písek, za dodávkou si poté přivezli míchací zařízení Putzmeister, do kterého se písek s cementem, a samozdřejmě vodou, hází a kde se vše promíchává. Sice dorazili asi se skoro 2 hodinovým zpožděním, ale za hodinu a půl bylo vybetonováno.

Podlahy patří k jednomu z největších vrcholů stavby, tomu tak nepochybně je, takže u nás hotovo

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
sprajcler (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama