Omítky? Hotové, aneb co jim předcházelo.

Autor: sprajcler (7 příspěvků)
Kategorie: Vnitřní omítky
29. 11. 2021
2 komentáře
Omítky? Hotové, aneb co jim předcházelo.
Příspěvek stavebníka

ČOV a nádrž na vodu

Svůj poslední článek jsem končil tím, co vše chceme na stavbě do konce roku ještě stihnout udělat. Za ten uplynulý měsíc se nám toho povedlo celkem dost.

Začali jsme s výkopovými pracemi pro uložení dešťových svodů a vybagrování díry pro nádrž na vodu. Pod nádrží jsme vybetonovali základovou desku a na tu usadili samotnou nádrž, následně řádně obetonovali. Před zasypáváním jsme do nádrže napouštěli vodu a současně obhazovali zeminou. Vedle nádrže na vodu jsme následně vykopali díru pro čističku odpadních vod a postupovali jsme stejným způsobem, jako v případě nádrže na vodu. 

Do výkopů od svodů dešťové vody jsme položili a napojili KG potrubí od svodů až do nádrže na vodu, provedli zkoušku těsnosti a vše zase zahrnuli. Od teď už sbíráme vodu ze střechy do nádrže.

Samozřejmě jsme také napojili pomocí KG potrubí ČOV na vyústění kanalizace z domu. Zde nám pouze zbývá napojit přepad včetně osazení kontrolní šachtou, ale to až zase někdy příště, teď nás to netrápí.

Využili jsme toho, že jsme měli na stavbě bagr, který prováděl všechny výkopové práce, a nechali si trochu upravit a odkopat terén a nahrnout materiál na budoucí terasu.

Zateplení a podhledy

V mezičase nám firma Vekra namontovala předokenní žaluzie a abychom se nadále nenudili, tak jsme začali navážet polystyren na zateplení a následně jsme začali se samostatnou realizací zateplování. Na zateplení jsme použili polystyren síly 20 cm, tak jak jsme měli uvedeno v projektu. Do vzniklé mezery mezi boxem na předokenní žaluzie a samotnou zdí, jsme použili další dodatečnou tepelnou izolaci KOOLTHERM.  Tu jsme nadále využili i z čelní strany na žaluziový box. Po kompletním zateplení jsme vše řádně navrtali a ukotvili pomocí hmoždinek a trnů.  

Poté co bylo zatepleno, tak se realizovali podhledy. Podhledy jsme nechali udělat firmu, a to hlavně z toho důvodu, abychom ušetřili čas, protože se blížila doma realizace omítek, nechtěli jsme aby dovnitř foukalo. Podhledy jsou z OSB desek, na které přijde následně polystyren a vše bude nataženo do fasády. Podbití palubkami jsme nechtěli.  

Komín

Někdy začátkem října jsme oživili myšlenku komínu. Věděli jsme že chceme nerezový a měli jsme vybraný od firmy Ciko, která nám doporučila v našem kraji realizační firmu, která komín přijela zaměřit a objednala. Počítali jsme s termínem dodání nějakých 5 - 6 týdnů a to i proto, že vnitřní rouru jsme si nechali nalakovat do černé barvy. O to více jsme byli překvapeni, kdy se po 3 týdnech ozvala firma s tím, že komín přišel a následný den nám ho přijedou sestavit a namontovat. Komín nám nebude sloužit na každodenní topení a vytápění celého domu, budeme mít tepelné čerpadlo, ale spíše jako zálohu, abychom v případě potřeby alespoň v jedné místnosti udrželi rodinné teplo, a na případné vykouzlení atmosféry.

Reklama

Omítky

Když nám na sebe takto práce navazovali, bylo škoda, aby se přestalo, a tak se přivezl stroj na omítky, pár palet materiálu a mohlo se pomalu začít. Jako první jsme začali obývacím pokojem s kuchyní, kde jsme hlavně spěchali kvůli zaměření kuchyně, abychom mohli následně kuchyni objednat. Postupně jsme postupovali místnost po místnosti, tak až jsme po 4 a půl dne měli omítky v celé obytné části hotové, poté jsme mohli mašinu přesunout do garáže a následný den a půl jsme věnovali garáži a dílně. Omítky jsme nerealizovali v koupelně, druhém WC a technické místnosti, kam budeme dávat obklady.

Aby vše krásně vyschlo, tak větráme, větráme a větráme a každým dnem je vidět, jak vše vysychá.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
sprajcler (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama