Instalace podlahového topení

Autor: Peťan (79 příspěvků)
12. 11. 2021
1 komentář
Instalace podlahového topení
Příspěvek stavebníka

Po dokončení pokládky podlahového polystyrenu a fólie přišlo na řadu podlahové topení. V celém domě, včetně garáže bude teplovodní podlahové topení. Výhodu teplovodního topení vidím v možnosti použít „jakýkoliv“ zdroj tepla, nejenom tedy elektrické energie (kotel na tuhá paliva, tepelné čerpadlo, teplovodní soláry, …).

Začal jsem nákupem materiálu na podlahové topení. Stejně jako u rozvodu vody jsem materiál nakoupil u firmy Cube – podlahové topení. Mají docela solidní cenovky a když jsem si špatně spočítal hadice, tak mi další poslali za méně než 1 den (od objednání po montáž na stavbě uběhlo možná tak 20 hodin). Nepoužíval jsem žádné systémové desky, ale hadici jsem připevňoval obyčejnými sponami do polystyrenu z předchozího článku.

Reklama
Instalace podlahového topení

Objednal jsem dva rozvaděče pro montáž na zeď; v každém patře bude potřeba 8 samostatných okruhů. Rozvaděč jsem umístil spodní stranou do výšky budoucí podlahy. Ten jsem jednoduše přišrouboval na 4 hmoždinky.

Instalace podlahového topení
Reklama

Potrubí podlahového topení se nesmí nikde křížit – na to není v podlaze místo. Začal jsem tedy hadici rozbalovat od krajní místnosti a pokračoval jsem místnost po místnosti. Hadici jsem pokládal tzv. do spirály – hadice je vedena od kraje doprostřed místnosti a poté opět ke kraji. Rozložení teplé vody je pak rovnoměrnější – více na webu tzb-info.

Ze začátku to vypadalo složitě, ale rozmotávání bylo jednoduché i v jednom člověku a bez nějakého speciálního nářadí. Nejprve jsem rozmotal kus trubky, navlékl na ni chráničku, připojil svěrným šroubením k rozvaděči a přisponkoval několika sponkami k zemi. Poté jsem klubko trubky odvaloval a postupně sponkoval. V místnosti jsem nejprve pokládal hadici okolo obvodu a poté dvojnásobnou roztečí hadice do středu. Většinou jsem nechával mezeru 30 cm, tak abych se mohl středem mezery vrátit zpět k okraji – výsledná rozteč pak byla 15 cm. V místnosti bylo nejjednodušší klubko hadice položit doprostřed místnosti a závity na něm jakoby povolovat – rozmotat si několik metrů hadice a tu potom najednou přisponkovat.

Instalace podlahového topeníInstalace podlahového topeníInstalace podlahového topení

Do koupelen jsem ještě vyvedl hadice k topným žebříkům – ty budou napojeny na stejný okruh podlahového topení, případně je bude možné nahřívat topnou spirálou uvnitř (je zde připravena zásuvka).

  • Rozteč hadic je ve většině domu 15 cm

  • Rozteč hadic je v koupelnách 10 cm

  • Rozteč hadic na chodbách vycházela podle počtu hadic. Pokud jich vedlo na chodbě moc, tak jsem některé umístil do chráničky

  • Pode dveřmi (dilatace) je hadice umístěna v chráničkách

  • Přívod teplé vody vede vždy okolo obvodu místnosti

  • U PSK portálu a u vnějších stěn je rozteč hadic menší

  • Pod postelí je rozteč hadic mírně větší

  • Pod linkou a hlavně pod lednicí není žádná hadice

  • Délku hadice každého okruhu jsem si poznamenal

Celkově pokládka hadic podlahového topení trvala na 200 m2 plochy asi 2 – 3 dny. Spotřeboval jsem cca 500 m hadice a 1200 sponek. Vše v jednom člověku.

Reklama
Instalace podlahového topení

Následně jsem na všechny průchody dveřmi (dilatace) navlékl kus chráničky. Vždy jsem uřízl potřebnou délku cca 0,5 m a rozřízl ji po délce odlamovacím nožem. Chráničku jsem na hadici jednoduše nasunul. Šlo to až kupodivu snadno – originální chránička je o něco měkčí než obyčejná chránička na kabely.

Po položení všech okruhů přišla na řadu tlaková zkouška. V zemi není nikde žádný spoj, takže by neměl nastat žádný problém. Přívod topné vody ještě nebyl připojen, takže bylo potřeba natlakovat podlahovku v dolním i horním patře samostatně. Na jeden kohout se připojil manometr s kulovým ventilem a systém se natlakoval kompresorem na 6 barů. Takto se systém nechal několik dnů a průběžně se sledoval případný únik tlaku. Nikde naštěstí nic neucházelo, takže se podlahovka odtlakovala a znovu natlakovala až před betonováním podlah – pro případ poškození hadice během betonáže.

Nyní se celý dům uklidí a může se pokračovat dále. V tomto domě nebude anhydrit, ale betonový potěr vyztužený vlákny… O tom v dalším článku.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací