Stavba domu v pandemii - 16. podbití střechy a fasáda

Autor: Drakovci (37 příspěvků)
Kategorie: Zateplení fasády
15. 11. 2021
8 komentářů
Stavba domu v pandemii - 16. podbití střechy a fasáda
Příspěvek stavebníka

Hledání řemeslníků přes webové portály

V další etapě stavby domu nás čekal úkol sehnat řemeslníky na vnější omítku, protože jsme nechtěli riskovat, že finální kabát našeho domu se nám při svépomocničení nepovede a my budeme několik následujících let koukat na naše dílo, tak jsme začali shánět profíky. Po zjištění, že v našem nejbližším okolí jsou všichni možní řemeslníci vytíženi, tak jsme zadali poptávku na webové portály Nej řemeslníci, PoptávejAAApoptávka s požadavkem na provedení fasádní omítky, popř. realizace položení obkladů a dlažby v koupelně a na WC. Poptávacích portálů je daleko více, ale s trochou skepse jsme chtěli prozatím vyzkoušet tyto tři. Do poptávky jsme zadali požadované práce, přibližné m2 a druh omítky, který chceme aplikovat. Na závěr jsme připojili fotografie stavby domu v jakém stavu je zateplení na které bude omítka.

I přes naši původní nedůvěřivost, jsme po zveřejnění poptávky zažili několik hodin vyzvánění mobilů, zasílání e-mailů a sms s nabídkami od případných firem, či jednotlivých řemeslníků. Upřímně, tak velký zájem jsme nečekali. Po kontaktu s několika řemeslníky jsme museli tuto poptávku z portálů okamžitě stáhnout, abychom se nemuseli omlouvat, že je již neaktuální.

Na stavbu nám v následujícím dni po zveřejnění poptávky přijela dvojice šikovných řemeslníků. Po obhlídce zakázky a domluvení se na ceně a rozsahu prací, přičemž jsme se dohodli i na provedení obkladu a dlažby v sociálních místnostech, tak řemeslníci nastoupili do práce na fasádě hned na začátku následujícího týdne.

Podbití střechy

Dříve než nastoupili naši nově sehnaní řemeslníci na provedení fasády, tak jsme kolem domu postavili trubkové lešení, které jsme díky rodinným kontaktům měli po celou dobu zdarma zapůjčené.

Z tohoto lešení jsme mohli pohodlně vytvořit podbití střechy. K vytvoření podbití střechy jsme použili střešní latě ze kterých jsme přivrtáním k vazníkům vytvořili rastr. Střešní latě jsme řezali na jednotlivé kusy, tak aby se vešli mezi vazníky a za pomoci děrovaných destiček a úhelníků je vruty přivrtávali. Na tento rastr jsme za pomoci talířových podložek připevnily XPS Polystyren tloušťky 40mm a následně jsme připevnili 30mm pás XPS z čela pod okapový žlab.

Stavba domu v pandemii - 16. podbití střechy a fasádaStavba domu v pandemii - 16. podbití střechy a fasáda
Reklama

Podbití střechy jsme zvládli ve dvou za pár dnů, kdy mi velice, tak jako v jiných etapách, pomohla naše ochotná a šikovná snacha Lucie.

Fasádní lepidlo Weber a perlinka

Dům byl po podbití připraven na nanesení lepidla s perlinkou. Po konzultaci jsme použili kvalitní fasádní lepidlo od firmy Weber, které je vhodné k nanášení na šedý (grafitový) polystyren. V dalším kroku bude na toto lepidlo s perlinkou aplikován penetrační oranžový nátěr a na něj nanesena od té samé značky silikonová fasádní omítka.

Reklama
Stavba domu v pandemii - 16. podbití střechy a fasáda

Řemeslníci nejprve provedli struhadly na polystyren srovnání zateplení do roviny a vypěnili nízkoexpanzní pěnou spáry. Následně nalepili APU lišty do oken a dorovnali xps polystyrenem ostění. V rozích a koutech lepili rohové lišty s perlinkou.

Podbití kvůli talířovým podložkám si vyžádali o trochu více lepidla, ale výsledek byl skvělý.

Reklama

Soklový polystyren

Pro vytvoření drobného odskoku pod okapničkovou lištou museli fasádníci po celém obvodu odbrousit min 1cm z povrchu soklového perimetrického polystyrenu. Okapničkovou lištu zacvakli do zakládací lišty a perlinkovou část přilepili lepidlem. Pod okapničku poté nanesli lepidlo s perlinkou. Tato spodní část bude opatřena nanesením finální marmolitové omítky.

Celou fasádu ve slunečném zářijovém počasí roku 2020 zvládli šikovní řemeslníci za zhruba měsíc. Na závěr nám pod okna připevnili parapety v antracitové barvě sladěné s okny.

Na výsledek se můžete podívat v galerii.

Chybička se vloudí

Když nám řemeslníci s radostí předávali naši novou fasádu, kterou jsme si dle vzorníku vybrali v této veselé oranžové barvě, tak jsme netušili, že už záhy budeme muset do jejich díla zasáhnout. :-(

U vchodu do domu je do fasády zabudovaná jističová skříň, která slouží k obsluze kalového čerpadla v odpadní jímce. Na základě chybného zapojení čidel bylo potřeba sundat čelní kryt této skříně, aby se elektrikář dostal k rozvodům a mohl přepojit kabely od čidel. Tato skříň má tak hloupě vyřešený kryt, který je tvarovaný a zasahuje do omítky. Nezbylo nám nic jiného než hrubou silou odsekat okolo skříně potřebnou mezeru, aby nám šel sundat kryt.

Stavba domu v pandemii - 16. podbití střechy a fasáda

Opravit fasádu nebyl problém, ale jelikož jsme nechtěli riskovat opětovnou demolici fasády a chtěli si zachovat další případný přístup do skříně, tak jsme si za pár stokorun nechali od šikovného klempíře vyrobit slušivý plechový rámeček. :-)

Stavba domu v pandemii - 16. podbití střechy a fasáda

V dalším příspěvku budeme pokračovat instalací sekčních garážových vrat a osazením venkovních žaluzií.

Náklady

Název položkyCena
Kompletní fasáda (lepidlo, perlinka, APU lišty, omítka, marmolit)
84 000 Kč
XPS polystyren
7 000 Kč
Vruty, talířky, destičky,úhelníky
3 500 Kč
Střešní latě
2 500 Kč
Celkem97 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Drakovci
Drakovci (37 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací