Instalace garážových vrat

Autor: Peťan (79 příspěvků)
Kategorie: Garážová vrata
31. 10. 2021
4 komentáře
Instalace garážových vrat
Příspěvek stavebníka

Zimu jsem „přežil“ s dočasným zabedněním garáže. Ale během omítek a před podlahami jsem chtěl mít dům zcela uzavřen. Zaslal jsem tedy poptávky na různé dodavatele garážových vrat. Nutno dodat, že cenové nabídky byly dost podobné. Nakonec jsem se rozhodl pro garážové vrata od známého, který montuje vrata značky Perfect Door.

Instalace garážových vrat

Před montáží vrat bylo však nutné připravit ostění, udělat alespoň kus omítky a část podlahy, kam budou dveře doléhat.

Nejprve jsem tedy demontoval dočasné dveře a udělal ostění. Na kraje cihel jsem nalepil 1cm polystyren, čímž jsem zarovnal plochy cihel. Ten jsem natáhl do lepidla a perlinky. Uvnitř garáže jsem na přístupné stěny natáhl omítku – provádění omítek probíhalo souběžně s několika dalšími akcemi. Článek o omítkách sice už vyšel, ale v některých částech domu se omítky dodělávaly průběžně i poté.

Reklama
Instalace garážových vratInstalace garážových vrat

Poté co bylo hotové ostění jsem přimontoval dočasnou stěnu z vnější strany domu. Vrata se nemontovala hned, takže by byl do domu volný přístup. Z vnější strany domu jsem nad překlad přišrouboval střešní lať a na ni pomocí vrutů přišrouboval různé desky a dočasné dveře. Pro případné zloděje asi nulová překážka, ale na těch pár dnů to stačí. Alespoň nebudou po domě šmajdat toulavý kočky.

Aby se spodek dveří mohl o něco opřít, vyzdil jsem v místě mezi futry jednu řadu z cihel Porfix. Tyto cihly jsem seřízl a umístil, aby jejich výška byla stejná jako bude finální výška podlahy i s podlahovou krytinou (dlažbou). Po vybetonování podlahy a před pokládkou dlažby se přebývající centimetr obrousí škrabadlem na Ytong.

Instalace garážových vratInstalace garážových vrat
Reklama

Samotné montáže vrat jsem se v podstatě neúčastnil. Přijeli dva montéři, kteří byli již sehraní a ke své práci ode mne nic nepotřebovali. Nejprve ustavili a přišroubovali ke stěně vedení dveří, pohon, pružinu, jednotlivé lamely dveří atd… Celkem jim práce trvala cca 4 hodiny.

Instalace garážových vrat

Po dodělání dveří jsem akorát opatrně rozmontoval přední zástěnu přede dveřmi.

Při prudším dešti jsou vrata namáhaná deštěm – případná voda stéká po dveřích přímo na podezdění z cihel Porfix. Ty se zbytečně nasáknou vodou. Dodatečně jsem tedy z vnější strany nanesl na cihly polymerovou hydroizolaci Hasoft. Dveře tedy doléhají gumovým těsněním na "gumovou" izolaci. Alespoň dočasně před nalepením dlažby. V případě deště zůstává všechna voda venku.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama