Výhody suché podlahy a její montáž

Autor: Rigips (57 příspěvků)
21. 10. 2021
0 komentářů
Výhody suché podlahy a její montáž
Redakční článek

Suché podlahy je možné montovat ve všech bytových a občanských stavbách i dřevostavbách. Protože příliš nezatěžují stávající konstrukce, můžete je použít pro střešní nástavby i pro obytné podkroví v půdní vestavbě.

Nízká hmotnost však není jejich jedinou výhodou. Jelikož se jedná o suchou výstavbu, vyhnete se dlouhým technologickým přestávkám a nezanášíte vlhkost do stávajících konstrukcí.

Suché podlahy RigiStabil a Rigidur disponují dobrými vlastnostmi z hlediska neprůzvučnosti a je možné je kombinovat s podlahovým vytápěním. Suchou podlahu můžete položit i v koupelnách a na sociálních zařízeních, lze je totiž použít v prostorech s vlhkostí až do 90 %. Pokud by však desky měly přijít do přímého styku s vodou, je lepší na ně aplikovat tekutou hydroizolaci.

Výhody suché podlahy a její montáž
Reklama

Se suchými podlahami se nemusíte ani příliš omezovat ohledně výběru podlahové krytiny. Dodržíte-li montážní postup, lze na ně položit téměř jakoukoli krytinu (koberec, dřevěné podlahy i keramické dlažby). Suché podlahy Rigidur a RigiStabil jsou vhodné i při vyšším zatížení, jejich povrch je totiž tvrdý – tvrdost dosahuje 35 MPa (Brinell). Nevadí jim tedy ani ježdění kolečkových židlí v kancelářích.

Podlahové dílce se vždy sestávají ze dvou sádrovláknitých desek Rigidur, nebo sádrokartonových desek RigiStabil slepených z výroby k sobě. Polodrážka, kterou má každý dílec po obvodu, se slepí a sešroubuje, díky čemuž jsou podlahy pevné a odolné. Použít se však dají i samotné desky Rigistabil či Rigidur.

Jaké jsou výhody suchých podlah RigiStabil?

  • Jsou lehké a nezatěžují stávající konstrukce.

  • Pokládka je rychlá a není třeba dodržovat technologické přestávky.

  • Nezanášejí vlhkost do stávající konstrukce.

  • Mají dobré akustické vlastnosti.

  • Je možné je použít společně s podlahovým vytápěním.

  • Montáž zvládnete i svépomocí.

Výhody suché podlahy a její montáž
Reklama

Jak probíhá montáž suché podlahy

Nejdříve si nachystejte povrch na pokládku – musí být rovný, stabilní a dostatečně nosný. Konstrukci opatřete hydroizolací proti zemní vlhkosti. V případě nového betonového podkladu zabráníte působení zbytkové vlhkosti použitím separační polyethylenové fólie.

Vytvořte dilatační spáru tak, že podél celé místnosti dáte izolační pás z minerální plsti, nebo pěnové hmoty (tloušťka 5-10 mm). Zamezíte tak přenosu zvuku mezi podlahou a okolními konstrukcemi.

Výhody suché podlahy a její montáž
Reklama

Podklad musí být dokonale rovný. S malými nerovnostmi si poradí spárovací tmel MAX (do 5 mm), samonivelační stěrka (do 10 mm) nebo Mirelon. Při větších nerovnostech (10-60 mm) můžete použít suchý vyrovnávací podsyp Rigips. Jsou-li nerovnosti vyšší než 60 mm, lze kombinovat podsyp a vrstvy izolantů (př. polystyren, dřevovláknité desky). Jestliže na vyšší vrstvu podsypu budete pokládat systémy teplovodního podlahového topení, nebo je použita vyšší vrstva izolantu, oddělte deskou Rigidur (min. tloušťka 10 mm), nebo deskou RigiStabil (12,5 mm) vrstvu podsypu od vrstvy izolantů.

Výhody suché podlahy a její montáž

Jakmile máte podklad připravený, můžete pokládat podlahové dílce. Začněte z levého protilehlého rohu místnosti od vstupu do místnosti. Polodrážky, které by byly u stěny, odřízněte kotoučovou pilou s vodící lištou.

Výhody suché podlahy a její montáž

Díly k sobě spojujte podlahovým lepidlem. Pozor, jednotlivé díly do sebe musí perfektně zapadnout.

Dílce RigiStabil je nutné nakonec upevnit rozpěrnými sponkami nebo šrouby RigiStabil do suchých podlah.

Výhody suché podlahy a její montáž

V případě použití desek namísto dílců nejdříve položte vrstvu desek nasucho lícovým kartonem dolů. Na ni v pruzích naneste lepidlo Rigidur. Druhá vrstva se pokládá lícovým kartonem nahoru, spáry se musí vzájemně překrývat. Vrstvy desek spojte rozpěrnými sponkami nebo šrouby dříve, než lepidlo zaschne. Jakmile lepidlo zaschne a odstraníte jeho zbytky, je možné přistoupit k pokládce finální podlahové krytiny. Podklad pak upravte podle zvolené krytiny.

Výhody suché podlahy a její montáž

Správný postup montáže podlahy je základ úspěchu, proto je dobré si projít i nejčastější chyby při pokládce.

Obraťte se na odborníky

V případě, že se necítíte na pokládku suché podlahy svépomocí, můžete navštívit kurz ve Škole suché výstavby Rigips, kde se práci s SDK deskami i dílci RigiStabil naučíte. Porozumíte rozdílům mezi jednotlivými skladbami podlah i účelu použití. Pod dohledem zkušených odborníků si vyzkoušíte samotnou montáž včetně přípravy podkladu.

Potřebujete-li poradit s výběrem správné skladby konstrukce podlahy nebo máte jakýkoli technický dotaz, obraťte se na technickou podporu Rigips (tel.: 226 292 224, ctp@rigips.cz).

Univerzální z pohledu finální krytiny

Před pokládkou podlahové krytiny je z důvodu dokonalé přilnavosti povrchové úpravy opatřit povrch základním penetračním nátěrem. U tvrdých krytin, jako je dlažba nebo laminátová podlaha, nemusíte spáry desek tmelit. Jen špachtlí odřízněte na povrch vypěněné podlahové lepidlo. Při pokládce tenkovrstvé krytiny (korek, koberec) musíte spáry i šrouby nebo sponky přetmelit sádrovým tmelem. Pod marmoleum, PVC, vinyl, tenké koberce použijte samonivelační stěrku, která je určena pro suché podlahy (Weber.niv dur). Projděte si kompletní přehled, jak provádět aplikaci konkrétního druhu podlahové krytiny na suché podlahy.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Rigips (57 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama