Neprofesionální montáž komínu odborníky?

Autor: J+M Kotkovi (2 příspěvky)
Kategorie: Komín
19. 10. 2021
2 komentáře
Neprofesionální montáž komínu odborníky?
Dotaz

Jsme v šoku, co nám to ti odborníci provedli.

Dobrý den, chtěli bychom se zeptat na Vaše názory, případné rady a doporučení k montáži našeho komínu odborníky.

Firma nám tedy instalovala komínový systém BLK Klasik z betonových lehčených tvárnic (40x40 cm) s nerezovou výstrojí (vložkou).

Dle dohody o stavební připravenosti pro montáž komínu jsme v během připravili jíž při betonáži prostup MIAKO stropem s dostatečnou velikostí (46x46 cm) a pod komín připravili hydroizolaci. Den před montáží komínu jsme taky dle dohody označili, kde chceme mít revizní dvířka, kam bude odveden kondenzát a kde by měl být prostup zdí pro sopouch.

Bohužel jsem nemohl být v den montáže komínu přítomen na stavbě a po návratu jsem byl překvapen, jak neprofesionálně byla montáž komínu provedena:

1) Výstroj komína je podložena úlomkem MIAKO vložky a cihly, které našli kolem stavby. Výrobce komínového systému v postupu píše buď použití zakládacího dílu, nebo vybetonování první tvárnice, případně použití nosného plechu.

2) Komínový plášť je postaven tak, že je jednou stranou v přímém kontaktu s nosnou zdí v přízemí, v 1.NP i s MIAKO stropem kterým prochází. Zde jsem v postupu, který uvádí výrobce, našel, že by měla být dodržena bezpečná vzdálenost komínového pláště od hořlavých konstrukcí 5 cm (ta dodržena byla) a od ostatních stavebních konstrukcí dilatace 2 cm vyplněná minerální vatou.

3) Ač jsme na zdi označili prostup sopouchu zdí v požadované výšce 150 cm, firma se rozhodla prostup i sopouch udělat ve výšce 110 cm od budoucí podlahy, protože by prý pro plánovaný spotřebič byl sopouch zbytečně vysoko. Zde jsme volili výšku 150 cm nad budoucí podlahu schválně, jelikož tato výška pro napojení komínu ke spotřebiči je výrobcem udávána jako maximální a chtěli jsme to tak, kvůli možnosti širšího výběru spotřebičů až ten plánovaný vypoví v budoucnu vypoví službu.

Se stavebním dozorem jsme se shodli, že montáž firmou, která si říká "továrna na komíny", byla provedena velmi neprofesionálně a v budoucnu by mohlo hrozit praskání omítky mezi pláštěm komínu a zdí a dozor zmiňoval, že by mohlo dojít k degradaci keramických tvárnic, kterými je podložena výstroj a následnému zhroucení výstroje komínu. Bohužel dle stavebního dozoru asi neexistuje žádná norma, o kterou bychom se při reklamaci montáže mohli opřít. Dle vyjádření firmy BLK při telefonátu s techniky by takto jejich výrobek neměl být montován, ale do e-mailu napsali, že by to na funkci komínu nemělo mít vliv.

Prosíme tedy o Vaše názory, případně rady, jak by se dalo postupovat, zda toto dílo reklamovat, nebo se smířit s tím, že co si člověk neudělá sám, to jiní pokazí.

Děkujeme.

Jakub a Markéta

Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama