Jak se změnili podmínky NZÚ pro získání dotace na fotovoltaiku

Autor: Solidsun (5 příspěvků)
25. 10. 2021
1 komentář
Jak se změnili podmínky NZÚ pro získání dotace na fotovoltaiku
Komerční

Nové podmínky dotací z programu Nová zelená úsporám hýbou světem energetiky. Pořádně rozproudily krev nejednomu staviteli. Jedna z dobrých zpráv je, že dotace na podporu výstavby fotovoltaiky bude i nadále pokračovat. Nové podmínky programu jsou platné od 21. 9. 2021 a příjem žádosti do této výzvy odstartoval 12. října 2021. Trvání programu za stávajících podmínek se předpokládá až do roku 2025.

Jak se změnila podoblast C.3 – Instalace fotovoltaických systémů

Podoblast C.3 dostála mnoha změn. V předešlých podmínkách se dělila na mnoho dalších podoblastí od C.3.1 po C.3.9. V rámci zjednodušení dotací se balíčkové řešení podoblastí zrušilo a výše podpory se nyní odvíjí pouze od použitých technologií, jejich funkce a velikosti.

Zvýhodnění pro 3 kraje zůstává

Zůstává však automatické zvýhodnění 10 % pro žadatele ze strukturálně znevýhodněných regionů – z Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Toto navýšení se projeví u jednotkových podpor. V součtu nemůže přesáhnout 200 000 Kč na fotovoltaický systém a 5 000 Kč na projektovou přípravu.

Jakou výši dotace na fotovoltaiku můžete získat?

  • Základní instalace o výkonu 2 kWp se standardním měničem – 40 000 Kč

  • Základní instalace o výkonu 2 kWp s hybridním měničem – 60 000 Kč

  • Základní instalace o výkonu 2 kWp s efektivním využitím tepelného čerpadla – 100 000 Kč

  • Za každý další 1 kWp instalovaného výkonu nad 2 kWp– 10 000 Kč

  • Za každou 1 kWh el. akumulačního systému – 10 000 Kč

Dotace není poskytována jen na celé kWp a kWh, nýbrž se úměrně přepočítává. Např. u sestavy o instalovaném výkonu 5,4 kWp s hybridním měničem a bateriovým úložištěm o kapacitě 7,1 kWh bude dotace následující:

  • 60 000 Kč za hybridní měnič a první 2 kWp výkonu FVE

  • 34 000 Kč za 3,4 kWp výkonu FVE nad 2 kWp

  • 71 000 Kč za bateriové úložiště o kapacitě 7,1 kWh

  • 5 000 Kč za projektovou přípravu

Celková dotace by pro tuto sestavu činila 170 000 Kč, ve strukturálně postiženém kraji 186 500 Kč (66 000 + 37 400 + 78 100 + 5 000 Kč).

O podporu nepřijdou systémy kombinující fotovoltaickou elektrárnu s tepelnými čerpadly a nově bude podpořena i elektromobilita pro domácnosti ve formě příspěvku 30 tisíc korun na pořízení nabíječky elektromobilů," řekl Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Podporovány jsou maximálně 2 body na jeden rodinný dům, lze tedy dosáhnout na podporu až 60 000 Kč.

Co už neplatí?

Jak jsme řekli výše, neplatí podoblasti. Výše dotace se odvíjí od instalovaných technologií, jejich funkce a velikosti. Dále se ruší:

  • Ruší se omezení velikosti fotovoltaických elektráren.

  • Ruší se podmínka spotřeby alespoň 70 % vyrobené energie z FVE ve vaší domácnosti. Dotace se vztahuje na všechny FV systémy do 10 kWp. FVE nad 10 kWp již spadají do kategorie firemních instalací – je potřeba licence, u FVE nad 20 kWp i stavební povolení.

A co dotace na baterie fotovoltaické elektrárny?

I v oblasti baterií k fotovoltaickým elektrárnám se ledacos změnilo. Minimální poměr kapacity baterií a výkonu elektrárny je 1:1 (dříve musela být kapacita baterií minimálně na 1,25násobku výkonu elektrárny, 1,25 kWh bateriového úložiště na každý kWp výkonu). Tímto poměrem je jasně daná spodní hranice instalované kapacity baterií. Omezení maximální kapacity v tomto případě není, ovšem dotaci získáte do dvojnásobku kapacity. Musíte pak také počítat s tím, že dotace je společný příspěvek pro baterie i elektrárnu – a to 200 000 Kč. Proto je potřeba dotace pro FVE a úložiště počítat efektivně.

Maximální výše dotace

Maximální výše dotace je 205 000 Kč. Zvýhodnění krajů se počítá z jednotlivých dílčích dotací – například 40 000 Kč u instalace o výkonu 2 kWp se standardním měničem se zvyšuje na 44 000 Kč a podobně. Nejvyšší možná dosažitelná částka pro fotovoltaickou elektrárnu (včetně bateriového úložiště) je 205 000 Kč a je dle nových podmínek NZÚ pro všechny stejná.

Dotace v součtu nemůže přesáhnout 200 000 Kč na fotovoltaický systém a 5 000 Kč na projektovou přípravu.

A co s přebytky energie z vaší FVE?

Po zrušení podmínky spotřebovat minimálně 70 % energie vaší domácností můžete mít i více přebytků energie. Co s nimi? Zajistěte si jejich výhodný výkup a můžete díky vaší FVE i vydělávat. Díky spolupráci se společností Sysel Energie zajistíme výkup přebytků za aktuální tržní ceny.

A když je teď cena elektrické energie na svém historickém maximu, můžete i vy prodávat za opravdu vysoké ceny. Na rozdíl od běžných dodavatelů elektrické energie vám však Sysel umí nabít i baterie vaší FVE – sleduje burzu a v momentě, kdy je cena nejnižší, začne nabíjet.

Nebojte se zdražování energií

Pořiďte si fotovoltaickou elektrárnu a už nemusíte sledovat zprávy o zvyšujících se cenách a krachujících dodavatelích energií. Naši experti vám vždy napasují nejvyšší možnou dotaci na míru vaší domácnosti. Proto neváhejte a s důvěrou se na nás obraťte.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Solidsun (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací