Stavba domu v pandemii - 13. podlahové topení

Autor: Drakovci (37 příspěvků)
25. 10. 2021
0 komentářů
Stavba domu v pandemii - 13. podlahové topení
Příspěvek stavebníka

Podlahové topení na zakázku

Ne, že bychom si úplně nevěřili na pokládku podlahového topení, ale vzhledem k dohodnuté práci a garantováním záruk jsme toto svěřili profesionálům. Zkušení a šikovní řemeslníci od firmy Ing. Michala Slavíčka - Elgas Kolín, kteří již v domě instalovali rozvody a odpady vody, se nejprve vrhli na pokládku systémové desky. Původně jsme chtěli na podlahový polystyren dávat jen odrazivou fólii, ale i přes vyšší finanční nároky nám pan Slavíček po zkušenostech doporučil systémovou desku s výstupky tloušťky H55 s EPS 150 polystyrenem. Hlavní výhoda této desky spočívá v snadné instalaci a fixaci potrubí a hlavně v izolaci a směrování veškerého tepla vzhůru do podlahy.

Položení systémové desky a následného potrubí mělo výhodu v tom, že případné poškození potrubí, by šlo za firmou. Díky velkým zkušenostem s pokládkou navíc dokázali i snížit co nejvíc prořezy. S pokládkou těchto desek zároveň instalovali po obvodu stěn a v místě prahů dilatační izolační pásy.

Po položení systémové desky si i dle našich představ, kde bude kuchyňská linka, vestavěné skříně v pokojích udělali řemeslníci značky, tak aby v budoucnu nedocházelo k zbytečnému prohřívaní dřevěných nábytků a jeho případnému rozkližování.

Stavba domu v pandemii - 13. podlahové topení

Potrubí podlahového topení

Jako potrubí podlahového topení jsme nechali položit PEX-AL-PEX s kyslíkovou bariérou 18x2mm od GIACOMINI na kterou nám dodavatel po certifikované pokládce poskytne záruku 25 let.

Reklama
Stavba domu v pandemii - 13. podlahové topeníStavba domu v pandemii - 13. podlahové topeníStavba domu v pandemii - 13. podlahové topení

Šikovní řemeslníci pokládali podlahové potrubí ve smyčkách tak, aby vždy celá smyčka byla z jednoho kusu. V místech prahů umístili na potrubí ochranu (průchodky).

Všechny smyčky z jednotlivých místností se sbíhaly do technické místnosti, kdy byly uchyceny do jimi připraveného rozdělovače.

Stavba domu v pandemii - 13. podlahové topeníStavba domu v pandemii - 13. podlahové topeníStavba domu v pandemii - 13. podlahové topení
Reklama

Samozřejmě jako jiné vodovodní a elektrorozvody, je důležité si pořídit co nejpodrobnější fotodokumentaci, kdyby jste chtěli někdy v budoucnu něco vrtat do podlahy, ale z důvodu nebezpečí poškození potrubí toto určitě nedoporučuji. :-)

V galerii níže si můžete prohlédnout natažení potrubí v jednotlivých pokojích, přičemž je vidět i vedení jedné řady trubky u stěn.

Podlahové potrubí jsme nenechali položit v garáži, kde bude pro vytápění stačit jeden plochý radiátor zavěšený na zdi a v místnosti spíže, kde je vytápění nežádoucí.

Po kompletní instalaci potrubí v rozdělovači, tak montéři provedli natlakování celé soustavy vzduchem na tlak více než 4 barů, ačkoliv později bude v potrubí tlak 1,5 baru. Takto natlakované zůstalo více než týden, tak aby se projevila případná ztráta tlaku.

Pro bezpečnější pohyb a aby nedošlo k poškození potrubí jsme na nich ponechali kartony.

Reklama
Stavba domu v pandemii - 13. podlahové topeníStavba domu v pandemii - 13. podlahové topení

Toto položené podlahové topení splnilo přípravu na instalaci potěrového betonu, který jsme díky další partě šikovných řemeslníků aplikovali do celého domu během jediného dopoledne, ale o tom už více v dalším pokračování.

Náklady

Název položkyCena
Komplet TČ - PT
437 000 Kč
Celkem437 000 Kč
Stavba domu v pandemii - 13. podlahové topení
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Drakovci
Drakovci (37 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací