Napojení na IS

Autor: Libor a Maruška (50 příspěvků)
26. 10. 2011
0 komentářů
Napojení na IS
Příspěvek stavebníka
Duben 2011 - Minibagrem jsem si nechal vyhrabat výkop na položení IS od antoníčku do domku. Představoval jsem si, že výkop uděláme šíře 1m, tak abych vše položil do jedné díry a přitom dodržel vzdálenosti mezi vodou, plynem atd. dle norem. Bohužel bagrista měl velké problémy bagrovat lžící 60cm a nakonec bagroval jen čtyřicítkou.

Jsme na jílu a to ještě celkem tvrdém, takže když bagrista chtěl lžíci zarýt hluboko, tak se mu celý bagr nadzvedával. Nakonec musel zabírat jen jemně a tak byla práce zdlouhavá. Navíc cca 3m podél domku měl strach bagrovat, aby nepoškodil dům. Takže jsem musel u domu a u antoníčku vykopat výkop ručně. Jelikož byl ale výkop úzký pouze cca 40cm, tak jsem jej musel ručně i rozšířit. Ale zase už to bylo snadnější, protože jsem kraj „ukrajoval“. Do středu výkopu jsem dal ve spádu odpad, na dno k jedné straně v hloubce cca 120cm jsem dal vodu.

Jelikož je vedle naší parcely společná přečerpávací odpadní jímka, tak jsem raději dal před vstup do domu zpětnou klapku – máme do budoucna trochu obavu, jak ta bude stíhat odčerpávat a tak se chceme vyhnout vytopení odpadem. Na vodu jsem položil dvě hadice – jednu jako rezervu třeba na přívod od studny nebo dešťovku (v domě bude rozvod užitkové vody). Vše jsem samozřejmě dával do písku (padla na to celá tatrovka). Potom jsme výkop ještě trochu rozšířili a padajícím materiálem trochu zahrnuly tak, aby vznikla hloubka cca 80cm na položení plynu a přívodního kabelu elektriky.

Opět do písku jsem dal hadici na plyn a kopoflex, do kterého jsme natáhli přívodní kabel + dalších cca 6 kabelů včetně datových jako rezervu do budoucna (nebo se každý z těch kabelů dá použít jako protahovací kabel pro něco dalšího). Nakonec jsem vše zahrnul. Chtěl bych upozornit na to, že nově je doporučováno dát plynovou hadici také do chráničky a u domu na chráničku připojit hadičku a zavést např. ke vstupním dveřím do elektrikářské krabice ve fasádě a opatřit ji mřížkou a tím vytvořit tzv. čichačku.

Reklama

Jinými slovy, pokud by se v budoucnu hadice poškodila, tak plyn unikne do meziprostoru v chráničce a člověk jej při vstupu do domu ucítí. Bohužel v době kdy jsem hadici pokládal, tak topenářoplynař tvrdil, že hadice nesmí procházet žádným dutým prostorem a tudíž nesmí být ani v chráničce.

Zajímavé je, že na konce hadice (u antoníčku a u domu) navlékl cca 1,5m dlouhou chráničku. Na konec jsem konec u domu musel předělat, protože podle jiného topenářoplynaře (dle mého názoru daleko znalejšího) nebyla hadice vedena dle norem, ale o tom až v některém z dalších článků.

Důležité je, že domek byl napojen na vodu, odpad a elektro.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Libor a Maruška
Libor a Maruška (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací