Stavba domu v pandemii - 12. podlahový polystyren

Autor: Drakovci (37 příspěvků)
18. 10. 2021
0 komentářů
Stavba domu v pandemii - 12. podlahový polystyren
Příspěvek stavebníka

Pokládání podlahového polystyrenu

Bílé peklo, takhle bychom shrnuli pokládku podlahového polystyrenu. Práce, která se nám ze začátku jevila jako velice snadná a jednoduchá, tak nám dala zabrat několik dní a přinesla spoustu provztekaných chvilek. Pro pokládku v domě, kde bude podlahové topení se systémovou podložkou tloušťky 50mm, jsme si objednali polystyren Styrotrade EPS 200 vždy ve dvou tloušťkách 50 a 80 mm a do garáže, kde bude jen radiátor 60 a 100mm.

Stavba domu v pandemii - 12. podlahový polystyrenStavba domu v pandemii - 12. podlahový polystyren

Tyto plánované dvě vrstvy jsou lepší pro pokládku, kdy spodní vrstvu daleko více přizpůsobujete vyrovnávání nerovností (hydroizolace, kabely, potrubí) a druhou vrstvou křížem překryjete spodní vrstvu, čímž docílíte lepšího překrytí případných spár a vyšší rovnosti povrchu.

My jsme při pokládání v domě postupovali tak, že jsme začali položením 50mm desky na zem. Po stoupnutí na ní, jsme okamžitě houpáním vnímali nerovnosti pod ní. Tímto se ze spodu desky obtiskly nerovnosti, které jsme si tužkou zvýraznili a následně dle potřeby zbrousili škrabákem a struhadlem na polystyren.

Reklama
Stavba domu v pandemii - 12. podlahový polystyrenStavba domu v pandemii - 12. podlahový polystyren

Po položení první řady jsme vedle druhou řadu začali polovinou desky, tak aby nebyly spáry v jedné řadě a překrývaly se. Největší pracnost nastala při vyřezávání desek okolo potrubí, zejména v technické místnosti a dále okolo kabelů. Snažili jsme se pokládat desky s přesahy do jednotlivých pokojů, tak aby nevznikala spára v  oblasti prahů.

Spáry vzniklé okolo potrubí jsme zasypávali liaporem s jemnou frakcí, tak aby při pokládce druhé vrstvy jsme měli celistvou rovinu bez prohlubní.

Stavba domu v pandemii - 12. podlahový polystyrenStavba domu v pandemii - 12. podlahový polystyrenStavba domu v pandemii - 12. podlahový polystyren
Reklama

Druhá 80mm vrstva polystyrenu už nebyla tolik náročná na škrabání, neboť už jsme měli rovný spodní podklad.

Tuto vrstvu jsme pokládali napříč proti spodní vrstvě se stejným překrýváním spár (celá, půlka) a musíme říct, že stoupnutím na tuto druhou vrstvu už byla znát pevnost a rovinnost povrchu. Případné spáry vzniklé z nepřesných dořezů jsme vypěnili nízkoexpanzní pěnou.

Na řezání polystyrenu jsme používali odlamovací nůž, který se ale poměrně rychle tupil, popřípadě ostré ocasky pily na dřevo.

Podlahový polystyren do garáže

S pokládkou polystyrenu jsme v garáži postupovali podobně, jen jako první vrstvu jsme dávali 60mm a druhou 1OOmm.

Na tyto vrstvy jsme následně dali igelitovou fólii a ní položili kari sítě s distančními podložkami, protože zde bude větší tloušťka betonu.

Reklama
Stavba domu v pandemii - 12. podlahový polystyrenStavba domu v pandemii - 12. podlahový polystyren

I přes namáhavost práce, tak už je to příjemná záležitost, protože pracujete v suchu a relativně v teple budoucího domova.

Za položený polystyren a přípravu pro pokládku systémové desky pro potrubí podlahového topení jsme od následných řemeslníků obrdželi pochvalu.

V dalším pokračování se můžete těšit na pokládku podlahového topení s tlakovou zkouškou.

Náklady

Název položkyCena
Pěna, kari sitě, podložky, liapor
3 000 Kč
Polystyren EPS 200
32 000 Kč
Celkem35 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Drakovci
Drakovci (37 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací