Jak na fasádu, aby dobře chránila vaše obydlí?

Autor: Saint-gobain.cz (10 příspěvků)
Kategorie: Zateplení fasády
5. 10. 2021
0 komentářů
Jak na fasádu, aby dobře chránila vaše obydlí?
Komerční

Celý rok, den, co den, je váš dům vystavený změnám počasí, prachu a smogu. Aby tenhle nápor zvládnul, potřebuje dobře řešenou fasádu. Takovou, která bude bránit únikům tepla, odolávat vlhkosti a ještě zařídí, že váš příbytek zůstane krásný po dlouhá léta. Pojďme se podívat, jak by fasáda měla vypadat, aby všechny tyto funkce splnila.

Pod pojmem fasáda si možná nejdřív představíte pouhou omítku. A není to špatně. Nicméně my dnes budeme mluvit o fasádě jako o vnějším plášti domu, který se skládá z nosné konstrukce, tepelné izolace,nakonec finální vrstvy – zmíněné omítky či fasádních obkladů

Úlohou fasády přitom není jenom izolovat a zkrášlovat dům. Musí taky odolávat atmosférickému znečištění a biotickému napadení. V prvním případě jde o znečištění prachem a smogem, druhý pojem označuje napadení mechem, plísněmi a řasami. A když k němu dojde, říká se, že fasáda „zezelenala“.

Abyste těmto problémům předešli, vyplatí se pořídit tzv. chytrou omítku, která buď disponuje samočisticím efektem nebo umí regulovat vlhkost a tím zabránit vzniku plísní. Samozřejmostí je taky údržba fasády, ale o té bude řeč později.

Zateplení: jaké máte možnosti a proč na něm nešetřit

V zimě chránit od chladu, v létě od velkého tepla. To je jedna z hlavních funkcí fasády, konkrétně tedy zateplení. Správně provedená izolace vám dokáže ušetřit 30–60 % výdajů za energie, což se v rodinném rozpočtu už projeví. Kromě toho taky prodlužuje životnost fasády i otopné soustavy. 

V našich zeměpisných šířkách se nejčastěji používá kontaktní zateplení. Přiléhá těsně na obvodovou konstrukci domu a jeho výhodou je hlavně snadná montážpříznivá cena (ve srovnání s větranou fasádou). Vůbec nejlepší je sáhnout po kontaktním zateplovacím systému ETICS (např. webertherm od Weber), který má předem danou skladbu a určený způsob montáže. Pokud všechno dodržíte a provedete správně, bude zateplení fungovat tak, jak má.

Jak na fasádu, aby dobře chránila vaše obydlí?

Obr.: Schéma - skladba kontaktního zateplovacího systému

Jestliže zateplujete starý dům nebo stavbu s vyšší vlhkostí, zvolte spíš provětrávanou fasádu. Ta zachovává vzduchovou mezeru mezi svrchním pláštěm a izolací, čímž vzniká tzv. komínový efekt: vodní pára z konstrukce může volně unikat, a nedochází tak ke vzniku plísní.  

Co se týče materiálů k zateplení, používá se nejčastěji fasádní polystyren (EPS) nebo minerální vata (obojí seženete u ISOVER). Výhodou EPS je hlavně snadná montáž, vysoká pevnost a nízká cena ve srovnání s jinými druhy materiálů. Oproti tomu minerální vata má zase lepší paropropustnost, lépe tlumí hluk a vyznačuje se vysokou požární odolností. (Proto se používá např. do dřevostaveb.) 

Až budete zateplovat, investujte raději pár tisíc korun navíc a pořiďte o něco silnější izolant. Pro příklad: zateplení jedním m² polystyrenu o tloušťce 160 mm stojí 1600 Kč (materiál + práce), při tloušťce 200 mm 1685 Kč. Rozdíl v ceně je nepatrný, zato efekt zateplení se zlepší o 25 %. V dlouhodobém horizontu tedy ušetříte daleko víc, než kolik do izolace investujete.

Jak na fasádu, aby dobře chránila vaše obydlí?

Kolik taková fasáda stojí?

Cena fasády se odvíjí od několika faktorů. Prvním z nich je typ zateplení. Kontaktní fasáda stojí průměrně 1500 Kč za m², provětrávaná bývá zhruba 2 × dražší. Stejně tak minerální vata vás vyjde na víc peněz než fasádní polystyren. 

Ve výsledku ale vždy záleží na konkrétní skladbě materiálů, ploše a členitosti fasády. Proto existují speciální kalkulačky, které cenu spočítají za vás. Patří k nim např. kalkulátor Weber, kde během pěti kroků vyberete druh zateplení, zadáte potřebné parametry, zvolíte barvu, a nakonec získáte soupis potřebného materiálu i s cenami. A pokud chcete, můžete výrobky rovnou objednat.

Podle čeho vybrat barvu fasády?

Konečně se dostáváme od nudných technických záležitostí k těm zábavnějším. Ale pozor, při výběru fasádní barvy byste se měli řídit nejen svým vkusem, ale i dalšími praktickými věcmi. Patří k nim:

  • Okolí domu: Zvažte, jestli omítka nebude vedle ostatních domů působit příliš křiklavě. Pozor zejména na renovace v památkově chráněných zónách, tam musíte následovat vyjádření Národního památkového ústavu. 

  • Celkový vzhled stavby: Barva fasády by měla ladit s ostatními prvky domu. Dřevěná okna budou vypadat dobře s přírodními odstíny, k betonovým obkladům můžete volit živější barvy. Červená střecha si rozumí ideálně s bílou, hnědou nebo okrovou. 

  • Intenzita světla: Zamyslete se, kolik slunečních paprsků dopadá na váš dům v průběhu dne a celého roku. Čistě bílá barva na jižní straně vás bude příliš oslňovat, tmavé odstíny zase způsobují přehřívání fasády a časem vyblednou. 

Až se budete rozhodovat o barvě, začněte klasickými vzorníky. Ty většinou nabízí hned několik stovek odstínů, takže výběr máte opravdu bohatý. Jako další krok můžete využít program webercolor architect. V něm si sami navrhnete, jak by měla vaše fasáda vypadat, pohrajete si s barvami a získáte tak lepší představu o výsledku. Nakonec si objednejte vzorek vybraného odstínu, abyste ho viděli na denním světle. Barva totiž působí jinak na monitoru počítače a jinak ve skutečnosti.

Jak na fasádu, aby dobře chránila vaše obydlí?

Obr.: Až budete vybírat fasádní barvu, prohlédněte si odstíny na denním světle

Fasádu pravidelně čistěte, vydrží vám déle

Samozřejmě, že každá omítka jednoho dne ztratí svůj původní „lesk“. Vy tu chvíli ale můžete oddálit, pokud budete plášť domu pravidelně kontrolovat a čistit. Prach jednoduše odstraníte koštětem (Pokud máte vícepatrový dům, objednejte si raději specializovanou firmu.), větší nečistoty pak wapkou, do které můžete přidat speciální čisticí prostředek. Pokud vám fasáda zezelenala, bude potřeba fungicidní přípravek, který se opět opláchne vodou. Na závěr nezapomeňte na renovační nátěr. Čištění fasády by se mělo provádět zhruba jednou za 5 let.

Nechcete na to být sami? Zavolejte odborníky

Ať už vás čeká úplně nová fasáda nebo její renovace, vždycky se můžete obrátit na profesionály. V první řadě je tu Centrum technické a obchodní podpory Saint-Gobain, kam můžete zavolat nebo napsat e-mail. Tým odborníků vám ochotně poradí se skladbou konstrukce fasády (z produktů Saint-Gobain) a taky vám zdarma sestaví kalkulaci materiálu, za kterou byste jinde platili tisíce. 

A jestli hledáte přímo řemeslníky, kteří fasádu nainstalují, najdete je na NejŘemeslníci.cz. Stačí zadat zdarma poptávku a pak už jen počkat, až se vám ozvou první firmy. Vy si přitom můžete prohlédnout jejich předchozí práci i hodnocení zákazník. Budete pak mít jistotu, že se jedná o spolehlivé dodavatele. 

Úplně na závěr pro vás máme tip. Jestliže právě řešíte fasádu (nebo jednoduše stavíte či rekonstruujete), zapojte se do soutěže o skútr Vespa, elektrokolo nebo elektrokoloběžku. Stačí nakoupit výrobky Weber, pořídit s nimi fotku a přihlásit se. Vyhrávají první tři snímky s největším počtem hlasů.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Saint-gobain.cz
Saint-gobain.cz (10 příspěvků)
Další články autora:
Kontakty na autora
https://www.saint-gobain.cz/+420 226 292 229
Smrčkova 2485/4 (DOCK 02) 180 00 Praha 8, Česká republika
Poslat poptávku