Nopovou folii - ano nebo ne?

Autor: DZ (3 příspěvky)
Kategorie: Rekonstrukce
1. 9. 2021
17 komentářů
Nopovou folii - ano nebo ne?
Dotaz

Může se laik spolehnout na stavební firmy?

Dobrý den,

rád bych se optal - mám 11 let starý RD, nezateplený. Svody vody řešeny špatně, 10 let přímo k domu do okapového chodníku ze štěrku a okrasných kamínků poslední rok provizorní řešení odtažení kus od domu. Na soklu jsou místy fleky, ale nemyslím si, že to je vlhkost (byly a jsou stále stejné, stejné tvary, místo) + mini praskliny, ale ty kopírují zdivo, soudím tedy spíše na chybu fasády (vypráskané rohy atd., jedna linie těsně přímo nad zemí atd.) to vše tu bylo už určitě 3 roky zpět, co jsem dům zakoupil.

Nyní budu řešit svody, stažení do vsaku atd. Z poptávkových serverů jsem zde měl již zástup firem a všichni by obratem chtěli i mimo svody obkopat dům na základ a dát nopovou folii a drenáž, bez jakékoliv sondy k základům atd., pouze odházení 10cm a usouzení, že vlhké to je - bylo po dešti) Jak velký vsak ale třeba neřešili, prostě díra...Jediná firma, kterou jsem poptal já, nutnost folie lehce zpochybnila, ale také pouze odhadem.

I přes špatné svody nepozoruji na domě zásadnější závady, mimo výše uvedené (byl zde i statik, který nesoudí, že trhliny jsou statického původu, důkladný průzkum ale nedělal), uvnitř domu pak není vlhkost žádná.

O nopovce jsem četl jako o jednom z možných způsobů řešení sanace, nicméně já řeším spíše preventivní důvody, nehledě na to, že k nopovce lze nalézt i spoustu negativních argumentů.

Svody vody vyřeším a jak prosím dále zjistím, že je skutečně ještě potřeba nějaká dodatečná hydroizolace?

Předem děkuji

DZ

Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama