Stavba krovu

Autor: Jarek a Martina (39 příspěvků)
12. 7. 2009
0 komentářů
Stavba krovu
Příspěvek stavebníka
21.4.2009 - Po vyzdění příček mezi koupelnou - ložnicí a koupelnou - pokojem z porothermu jsme začali stavět zbývající příčky z ytongu.Na čtvrtek 23.4.2009 jsem měl s tesaři domluvenou stavbu krovu a na to taky namluvené dobrovolníky.

Tesaři se, ale rozhodli, že mi začnou krov stavět už v útery 21.4. Musel jsem tam jet a pomáhat jim. Měl jsem z toho obavy, protože jsou to dva starší pánové a přece jenom krov je pěkně těžký. Nakonec mě velmi překvapili a trámy se naskládali dosti rychle. Práce jim šla velmi pěkně a já jen koukal jak si tihle starší pánové poradí s takovou váhou. První den 21.4.2009 jsme usadili pozednice a uprostřed jsme postavili nosnou část krovu a položili na ně mezilehlé vaznice. Další den 22.4.2009 jsme pokračovali ve stavbě krovu. Nejhorší bylo obrušovat viditelné části krokví a vyřezávat okrasné zářezy a následně obrušovat. Obrušovali jsme to bruskou s kotoučem ma drěvo a šlo to dobře a hlavně rychle. Problém byl v tom, že se neuvěřitelně od toho práší a dělat to bez brýlí a filtru na dýchání je holý nesmysl. Já to zkoušel a po dvou krokvích jsem skoro neviděl na oči a měl toho plný nos. Po obroušení konců krokví, jsme je začali připevňovat na pozednice a nosnou část. Opět se zde projevila šikovnost tesařů a stihli jsme to skoro celé za dva dny. To jsme na to byli 2 a 3 pánové s věkem hodně nad 60 let. (Jó, když to někdo umí, tak to jde skoro samo).

V pátek 24.4.2009 jsme dostavěli krov. Rozpočet je napsán v sekci průběžná cena domu. Šlo to velmi dobře. Jen mě mrzí, že zrovna když jsem chtěl přibít smrček na poslední položenou část krovu, tak zrovna došly baterky ve foťáku. L. Nakonec jsme to celé zvládli v 5-ti lidech. Z toho byly 3 pánové v pokročilém věku. Tesaři byli pěkně poctiví. Po postavení celého krovu ještě krov obešly a poměřily, aby byly všechny krokve v rovině. Které nebyli tak dorovnali. Problém nastal v rozích u nejkratších krokví, kde podle projektu měli držet jen na dvou hřebících 150 mm přibitých do hlavní krokve ( mezilehlé vaznice ). Samozřejmě je to nesmysl a tak tesaři udělali do koců nejkratších krokví zázeř a přibili na ni lať 5x5 cm, kterou spojili s hlavní krokví.

Připravili mi i stojky pod krov, ale ty budu muset osadit sám, protože jsem neměl usazovací kotvu do betonové patky. Nebude to takový problém a tak to zvládnu. Jsou jenom pěkně těžké, protože mají rozměry 20x20 cm a jsou dlouhé 3m. Takže zase budu muset sehnat aspoň 2 pomocníky. To je právě ta stavba svépomocí. Bez pomocníků se neobejdete.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jarek a Martina
Jarek a Martina (39 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací