Zimní zahrady z hlediska uživatele i projektanta

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Kategorie: pergola, terasa
31. 10. 2012
0 komentářů
Zimní zahrady z hlediska uživatele i projektanta
Příspěvek stavebníka
Nová vlna zájmu o zimní zahrady přišla společně s rostoucím zájmem o výstavbu nízkoenergetických domů. Tam mají zimní zahrady sloužit jako důležitý prvek pro pasivní získávání tepla.

V důsledku však nejsou zimní zahrady pro vybudování úsporného pasivního  domu nezbytné, stejné tepelné zisky mohou v místních podmínkách poskytnout i  solární panely, a to dokonce levněji. Ale zimní zahrady mají něco navíc - neobyčejné kouzlo volnosti, kde se stírá rozdíl mezi prostorem venku a uvnitř. V současné době je většinou majitelů zimní zahrada preferována jako místo k příjemnému posezení v rodinném kruhu anebo s přáteli.

Zimní zahrady z hlediska uživatele i projektanta

Snad právě proto bývají zimní zahrady nejčastěji spojovány s prostorem obývacích pokojů a také s venkovními terasami. V těchto případech je obvyklé obrátit se na projektanta. Ten zváží všechny okolnosti umístění a také individuální požadavky jejich budoucích uživatelů. Jen zkušený projektant dokáže posoudit všechny vlivy tak, aby bylo zajištěno potřebné klima zahrady. Ta by se neměla přehřívat, neměla by uvnitř vznikat nadměrná vlhkost, která se sráží na oknech i konstrukci.

Reklama

Konečný výsledek může ovlivnit projektant volbou tvaru, začleněním zimní zahrady do objektu, provedením střechy a také její orientací. Na projektantovi je také, aby vybral způsob zasklení, účinného větrání a cirkulace vzduchu a také vhodný typ konstrukce.  

Zimní zahrady z hlediska uživatele i projektanta

Vliv na fungování zimní zahrady má i vhodné použití masivních akumulačních materiálů uvnitř prostoru. Ty totiž teplo po určitou dobu nasávají a pak jej později pozvolna vydávají. Zděná stěna či keramická podlahová krytina je toho příkladem.

Reklama

Na realizaci zimní zahrady v jejím průběhu vždy dohlížejte, aby se nestalo, že místo oázy určené k relaxaci získáte vytápěný skleník.

Zimní zahrady z hlediska uživatele i projektanta

Co se týče konstrukcí zimních zahrad, jsou v současnosti vyráběny z různých materiálů. U konstrukcí dřevěných se standardně používají lepené hranoly vyrobené z běžných dřevin, stejně jako je tomu u oken, a to ze smrku, borovice a dubu.  Obnova ochranného nátěru je nutná jednou za šest až osm let. 

Reklama

U plastových konstrukcí je pro jejich zpevnění vkládáno vyztužení z ocelových profilů pro možnost většího statického zatížení. Zimní zahrady během celého roku zprostředkovávají svým majitelům kontakt s přírodou. Zlepšují však kvalitu bydlení i v mnoha dalších směrech.  Není tedy žádnou výjimkou, že se stále častěji stávají součástí rodinných domů.

Zimní zahrady z hlediska uživatele i projektanta

Zimní zahrady dokážou výrazně snížit spotřebu tepelné energie v sousedních místnostech. Dokonce zimní zahrady, které jsou orientované na jih, jihozápad nebo jihovýchod, mohou být významným zdrojem tepla v zimním období. Sluneční energie jim totiž zajišťuje v sice chladných, ale slunečných dnech dostatek tepla ze světla. K dalším výhodám zimních zahrad patří zabránění přístupu hluku a prachu z vnějšího prostředí do interiéru.

Zimní zahrady z hlediska uživatele i projektanta

Současná doba si žádá dobré izolační materiály a tento trend platí i u zimních zahrad. Současný trh zaznamenal výraznou změnu – posun od izolačních dvojskel k izolačním trojsklům.  Zákazníci a spotřebitelé pochopili, že investovat do kvalitnějších materiálů, které v důsledku ušetří výdaje za energii, se vyplatí. To, co zákazník zaplatil navíc na vstupních nákladech, se mu brzy vrátí na úspoře energií.

Zimní zahrady z hlediska uživatele i projektanta

Výhodou hliníku, dalšího materiálu, ze kterého lze vybírat při konstrukci zimní zahrady, je materiálová stálost. Hliník je zárukou toho, že i po letech půjdou okna stále stejně dobře otevírat a nebudou nikde dřít. Ani hliník, stejně jako plast nepotřebuje téměř žádnou údržbu  a hodí se i tam, kde se předpokládá velké zatížení vlhkem.

Zuzana Bohdalová Foto: norma2000.pl, alprem.si, almont.si.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací