Oplocení pozemku

Autor: Tonda a Pavla (7 příspěvků)
Kategorie: Oplocení pozemku
28. 3. 2010
4 komentáře
Oplocení pozemku
Příspěvek stavebníka
Ještě do roku 2008 byla naše stavební parcela pouhým polem, proto bylo zapotřebí pozemek nějak ohraničit a oddělit od sousední parcely a od zbytku pole, které se nacházelo za západní a severní hranicí parcely.

Soused vedle mě, který zakoupil pozemek o něco dříve přede mnou, mi nabídnul, že se můžeme na naší společnou stranu složit a udělat oplocení společně. Kývnul jsem mu na to, a to i přesto, že zastávám názor, že venkovní stranu si má každý oplotit sám (je to nepsané pravidlo). Podle mne, je to stejný jako bych šel za majitelem pole a chtěl po něm zaplatit půlku na oplocení, protože s jeho polem sousedí moje severní a západní strana parcely  

Jelikož je pozemek větších rozměrů, tak jsem zjišťoval jaký druh oplocení bude po všech stránkách nejlepší použít. Nakonec jsem se rozhodnul oplotit východní společnou stranu se sousedem, severní a západní část pomocí drátěného pogumovaného pletiva a použít ocelové sloupky. Jižní část pozemku jsem oplotil provizorně lesním pletivem a dřevěnými kulatinami a to z důvodů jak finančních, tak praktických při stavbě samotného RD (na stavbu budou jezdit nákladní auta, která by mohla plot poškodit atd., také se ještě bude kopat elektro přípojka…).

Začali jsme shánět, kde nakoupit potřebný materiál. Nejlevnější pletiva jsem objevil na internetu: www.e-pletiva.cz, ze kterého jsme objednali kompletní potřebný materiál: pogumované drátěné pletivo výšky 15Ocm se zapleteným napínacím drátem (s horním a dolním, středový drát se musel objednat zvlášť), lesní pletivo uzlíkové výšky 160cm (na oplocení přední části parcely), napínací středový drát (pro vyztužení drátěného pletiva), vyvazovací drát (k přichycení středového napínacího drátu ke sloupkům), plastové úchytky napínacích drátů včetně šroubů (které přichytí horní a dolní napínací drát ke sloupkům), pogumované napínací ráčny drátů (k přichycení napínacích drátů ke sloupům se vzpěrama) a víčka s pérkem na zaslepení otvorů ve sloupkách (chrání trubku pro proti zatékání dešťové vody do sloupkům a tím pádem zabraňuje k vnitřní korozi). K vzhledem k objednávanému množství byla doprava zboží zdarma.

Reklama

Sloupky jsem z internetu neobjednával, protože k mému potřebnému množství by vyšli poměrně draze. Proto jsem se rozhodl, že nejvýhodnější bude, když seženu starší ocelové trubky někde ve sběrně za cenu šrotu. Při obcházení sběren druhotných surovin však nikde neměli tolik kusů ocelových trubek. Nakonec soused sehnal kontakt na jednoho zámečníka, který byl schopen tak velké množství sehnat za cenu 13Kč/kg. Takže cena za ocelovou trubku o průměru 76x240cm při hmotnosti cca 15kg se vyšplhala na 195Kč (tyto trubky byly použity jako okrajové sloupky + sloupky na zpevnění do úseku). Za ocelovou trubku o průměru 60x220cm při hmotnosti cca 11,5kg cena vyšla na 149,5Kč (tyto trubky jsme použili jako klasické sloupky do úseku nebo jako vzpěry ke krajním sloupům nebo ke sloupům na zpevnění v úseku). Trubky o průměru 60x50cm při hmotnosti cca 5kg se vyšplhala na 65Kč (tyto trubky byly použity k zabetonování do země, kdy ze země se nechalo vyčuhovat 10cm trubky a k tomuto se poté přivařili vzpěry). Nutno připomenout, že se jednalo o trubky s tloušťkou stěny od cca 3-4mm a více, takže doufám, že nás tento plot nebo alespoň sloupky přežijí

Originální pogumované sloupky na plot mají šířku materiálu jen kolem 1-2mm a vyšli by o dost dráž.

Při stavbě oplocení jsme začali krajními sloupy a to tak, že jsme odměřili polohu vyměřovacích tyčí, které na poli zanechali geodeti, tyto jsme vyndali ze země a na tomto místě jsme pomocí ručního vrtáku o průměru 200 mm vytvořili díru válcového tvaru pro zabetonování sloupu (tímto se ušetří dost betonu, než kdyby se díry vykopávali krumpáčem). Hloubku děr jsme vrtali do cca 800 mm a to z důvodu, že sloupky jsme chtěli 300mm podbetonovat, takže  do země šlo 500mm z délky ocelové trubky. Po zabetonování rohových sloupků jsme natáhli provázek mezi těmito již zabetonovanými sloupy a odměřili jsme místa dalších sloupků v úsecích. Tyto místa jsme vyznačili dřevěnými kolikami. Vzdálenost mezi sloupky by neměla překročit cca 2500 - 3000 mm, jinak by pletivo nebylo pořádně napnuté. Do každého úseku jsme ještě dali dva sloupky se vzpěrami pro zajištění stability plotu. K vzhledem množství sloupků jsme zajeli pro beton do betonárky (původně jsem měl v plánu beton namíchat ručně v kolečku, ale po několika ručně namíchaných koleček jsem rychle změnil názor:-) Beton je nutné v díře pořádně udusávat!

Reklama

Po zabetonování všech sloupků, jsme potřebovali přivařit vzpěry. Při tom jsme narazili na problém, protože na pozemku stále není elektrický proud, proto jsem musel pořídit elektrocentrálu. To jsem ale netušil, že koupená elektrocentrála neutáhne svářečku (přesto že mi prodávající z aukra tvrdil, že zatížení svářečky bez problému zvládne). Proto bych chtěl varovat před koupí těchto neznačkových čínských elektrocentrál, které se v hojném počtu prodávají na aukru! Vyplatí se připlatit a pořídit značkovou a to i přesto, že jejich cena je o stejném výkonu trojnásobná, ale člověk se vyhne problémům. Nakonec mi kamarád za flašku zapůjčil znatelně výkonnější elektrocentrálu, která svářečku bez potíží utáhla. Tímto bych mu chtěl moc poděkovat za zapůjčení.

Poté co všechny ocelové trubky byly zabetonovaný jsme nastříhali netkanou textilii na pásy o šíre 300 mm a toto jsem rozprostřeli mezi sloupky. Textilii jsme pak posypali drcenou kůrou z kompostárny. Tu jsme pořídili za 790,-Kč/m3 včetně DPH. No uvidíme časem, zda to zabrání prorůstání plevele Sloupky bylo potřeba pořádně zbavit rzi, což jsme provedli pomocí drátěného korunkového kartáče na úhlové brusce. Pak jsme je pořádně technickým benzinem odmastili a pak se již mohlo natírat. Natřeny byly tři vrstvy základové barvy a dvě vrstvy barvy vrchní zelené krycí.

Do sloupků jsme dále vyvrtali díry a vyřízli v nich závitníkem závit pro šroub, kterými jsme ke sloupkům přichytili napínací ráčny. K napínacím ráčnám se uchytili napínací dráty začátku pletiva a začalo se odmotávat pletivo. To se odmotalo vždy až ke sloupům se vzpěrami, kde se přestřihlo a přichytil se konec napínácích drátů k ráčnám (horní a dolní napínací drát, středový se dopletl do oplocení dodatečně, až bylo pletivo natažené). Tam kde se nepoužili napínací ráčny se napínací drát společně s pletivem ke sloupkům přichytil pomocí vyvazovacího drátu.

Reklama

Na jaře musím ještě dokončit zaslepení ocelových trubek pomocí víček s pérkem, které chci ke sloupkům přilepit silikonem. Jelikož nebyl terén zcela rovný je ještě před tímto zapotřebí seříznout a zarovnat tak ocelové sloupky do stejné výšky. To chci provést pomocí instalatérského řezáku ocelových trubek. Kdybyste někdo věděl, kde se dá za dobrou cenu pořídit, tak budu rád, když napíšete? Úhlovou bruskou by se to k vzhledem k výšce sloupků špatně řezalo a nebylo by to uříznuté tak rovně. Toto jsem již před zimou vlivem stále se zhoršujícího počasí nestihnul.

Chtěl bych tímto poděkovat mojí přítelkyni, která i přesto že studuje vysokou školu mi s oplocením (a nejen s oplocením…) moc pomohla, a také mému tchánovy, bratrovy a kolegovy z práce, kdy bez jejich pomoci bych se vyčerpal ještě před samotnou stavbou RD .

Náklady

Název položkyCena
Celkové náklady na oplocení
41 949 Kč
Celkem41 949 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tonda a Pavla
Tonda a Pavla (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací