Výběr vhodné omítky do interiéru

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Kategorie: omítky a štuky
4. 8. 2017
1 komentář
Příspěvek stavebníka
Do interiéru se často používají sádrové nebo vápenocementové omítky, v některých případech také omítky vápenné či hliněné. Do našeho vzorového domu v rámci projektu Svépomocí ŽIVĚ jsme si vybrali ty sádrové, a to zejména díky kvalitám výsledného povrchu a příznivým užitným vlastnostem.  O tom, jak nejlépe aplikovat tuto omítku, jsem si povídal s Václavem Nevšímalem ze společnosti Baumit, vyrábějící stavební materiály. 

Strojní aplikace versus ruční práce

O tom, zda aplikaci provádět ručně či strojně, rozhoduje nejčastěji velikost omítané plochy a vaše časové možnosti. Ruční aplikace je asi 4-5krát pomalejší, než při použití stroje, a to i v případě, kdy započítáme přípravu směsi a čištění stroje po aplikaci. Jak upozorňuje Václav Nevšímal, dnes jsou čas a práce na stavbě mnohem dražší než samotný materiál.

Výběr vhodné omítky do interiéru

Aplikace sádrové omítky svépomocí

Pokud se rozhodnete nanášení omítek provést svépomocí, má pro Vás Baumit připravenou speciální službu v podobě aplikačních techniků, kteří přijedou na stavbu a pomohou zaškolit stavebníka na obsluhu stroje a správné zpracování omítky. Pod jejich odborným dohledem si stavebník vyzkouší zpracování omítky na stavbě svého domu. Pro svépomocníky jsou také určeny zvláštní omítky z řady hobby výrobků. Bezplatné zaškolení si může objednat rovněž realizační firma. 

Reklama
Výběr vhodné omítky do interiéru

Standardní tloušťka omítky

Při strojním typu omítání se do omítacího stroje materiál dodává z pytlů o hmotnosti 30 kg nebo z takzvaného sila. Sádrová omítka se obvykle nanáší v tloušťce 10 mm. Při jedné aplikaci je však možné udělat vrstvu omítky o tloušťce až 25 mm a v případě potřeby ji dále vrstvit. Vedle klasické omítky existuje ještě tenkovrstvá sádrová omítka, která je vhodná pro systémy přesného zdění, u nichž se předpokládá, že na stěně nemáte téměř žádné spáry a dům je dokonale rovně vyzděn. Tloušťka těchto omítek je pak minimálně 4 mm, což přináší nejen další úsporu materiálu ale také času na zpracování.

Kolik materiálu objednat?

Zajímalo mě, kolik metrů čtverečních lze omítnout z jednoho třicetikilogramového pytle. Průměrná spotřeba je 10 kg na jeden metr čtvereční v tloušťce 1 cm. Když to přepočítáme na třicetikilové balení, dostaneme 2–3 metry čtvereční z jednoho pytle.

Reklama
Výběr vhodné omítky do interiéru

Dále jsem se ptal, jak postupovat při výpočtu velikosti plochy, kterou budeme omítat. V praxi se započítává celá plocha kromě otvorů a výplní. V případě pochybností se lze obrátit na obchodní zástupce, kteří s výpočtem pomohou. Finální spotřeba materiálu ovšem také záleží na výběru realizační firmy, s jejímž výběrem vám rovněž ochotně poradí zástupci společnosti Baumit. Václav Nevšímal doporučuje brát i tak 10% rezervu materiálu k deklarované spotřebě.  

Co dalšího je potřeba

Kromě samotné omítky je nutné objednat další systémové prvky. Patří sem například penetrace, kontaktní můstek, rohové lišty, okenní připojovací profily – takzvané apu lišty - a dále armovací síťovina pro sádrové omítky, kterou použijeme například do míst přechodu různých materiálů ,tj. v našem případě cihla a beton nebo pórobeton.

Reklama
Výběr vhodné omítky do interiéru

Kdy omítku objednat u dodavatele

S jakým předstihem je vhodné sádrovou omítku na stavbu objednat? Konečné zajištění materiálu probíhá přes obchodní partnery společnosti Baumit, jako jsou například hobby markety, stavebniny či obchodní řetězce. V plné sezoně můžete mít omítku do 2-3 dní. V případě, že opravdu spěcháte, existuje rovněž možnost, podat si objednávku u partnera a přijet si pro materiál přímo do některé provozovny společnosti Baumit.    V závěru mě zajímala cena za metr čtvereční, která se podle informací Václava pohybuje v rozmezí od 220–280 Kč. K aplikaci strojní sádrové omítky jsme uspořádali také workshop, podívejte se, jak probíhal a co na strojové nanášení omítky říkali jeho účastníci. 

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací