Stavba garáže a technické místnosti

Autor: Dan a Jana (6 příspěvků)
26. 2. 2015
9 komentářů
Stavba garáže a technické místnosti
Příspěvek stavebníka
Ahoj ještě pro upřesnění, které jsem nezmínil na začátku ohledně stavění domu svépomocí nad 150m2. Nad 150m2 už musíte mít stavební povolení a někoho s autorizací, kdo bude za stavbu zodpovídat. Já mám člověka, který nám stavbu dozoruje, a který uvedenou autorizaci má.

Po vytvrdnutí desky jsme napenetrovali část pod ztr. bednění a následně navařili hydroizolaci. Riziko radonu máme střední, hydroizolaci na desku jsem zvolil Sklodek 40 special mineral. Následně jsme založili rohy a začali stavět první šár z bednění šířky 300mm. Poté jsem navrtal díry na roxory. Udivila mě výdrž 2 SDS vrtáků, které jsem koupil ve stavebninách dohromady za cca 500kč, kterýma jsme vše vyvrtali. Byla to pěkná drbačka. V projektu mám na vnitřní straně garáže až po strop průměr roxor 8mm a na vnější straně mám 10mm do výšky 1,8 m. Po usazení svislých roxor jsem zastěrkoval provrtanou hydroizolaci kolem roxor. Dle doporučení od dozora jsem použil stěrku od firmy Schonburg.

Dále nás čekal vyřešit problém se spodní vodou, která byla v období sucha cca do poloviny desky. Po konzultaci s dozorem jsme se rozhodli udělat betonová koryta ve spádu kolem desky, na které se položila drenáž a ta se napojila na kanalizaci dešťové vody. Pro kontrolu jsme dali do každého rohu šachtu pro možnost kontroly či případného odčerpání stoupající vody. Další práce, které nás zdržovali od stavění, a u kterých jsme se pěkně zapotili.

A hurá na další šáry. Pod bednění jsem dával trošku stavební pěny na rohy a prořezy jsem opěnoval celé. Kamarád, co dělá desky, mě strašil, že když to budeme vylévat z mixu může se bednění rozletět a beton vyteče. Což jsem rozhodně nechtěl. Spotřebu pěny jsem měl 1ks/šár. Opěrnou zeď nájezdu z bednění do garáže jsem dilatoval 50mm polystyrenem na hranici desky. Po vystavění pátého a desátého šáru jsem objednal mix a bednění vylil betonem B25. Mix měl pásový dopravník, kterým se dostane až na dálku 15m a je podstatně levnější než Schwing. Samozřejmě jsem zvažoval možnost dělat beton v míchačce a postupně vylévat, ale to jsem zavrhl z hlediska fyzické a hlavně časové náročnosti, protože jsem všechno bednění pokládal sám a k ruce mám tátu (70let)  a ještě jednoho důchodce, kteří bednění nezvednou. Jedno váží 29kg a já jich tam naházel celkem 1085 ks. Betonem z míchačky jsem vyléval pouze opěrné zdi nájezdu a základy, bednění na napojení zbytku domu. Šířku otvoru vjezdu do garáže jsme udělali 5m (garáž má šířků 7m). Na překlad jsem použil 2x ocelové nosníky IPE 180 v délce 5,5m.

Reklama

Po vystavění 10 šárů jsme flexou brousili venkovní rohy do kulata a lepidlem upravili nerovnosti na bednění pro lepší přilnavost hydroizolace. Na stěny jsem použil Elastodek 40 special mineral ve dvou vrstvách. Všechny spoje jsem zastěrkoval opět Schonburgem. Protože půdorys obytné (horní) části domu je větší než suterén, museli jsme zakládat kaskádově pasy pro horní desku již od spodní desky suterénu. viz. foto.

Po vystavění podpěrných zdí z 150mm bednění a kaskádových pásů jsme položili do koryta geotextilii, do ní drenážní rouru 100mm, kterou jsme obsypali štěrkem s kamínky o rozptylu 16-32mm. Na to další vrstvu štěrku s kamínky o rozptylu 32-64mm. Pak celé zabalili do geotextílie a začali zasypávat hlínou. Na stěny jsem dal nopovou fólii a geotextílii. Na zasypávání jsem půjčil na víkend bagr. S chlapama v půjčovně jsem se domluvil, že si bagr vezmu v pátek v poledne a oni mě budou počítat jenom dva dny, tak jsem měl půl dne k dobru. Po 50cm násypu jsem udusával pěchem. Pěch jsem zavěsil tažným lanem na lopatu bagru pro převoz a spouštění dolů.  

Tato nejnáročnější etapa nám trvala 3,5 měsíce ve třech lidech 8 - 10h deně 6 - 7 dní v týdnu.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Nářadí, pěna
5 000 Kč
Výkop pro bednění na pokračování domu
1 300 Kč
Drť 16-32 5t + 32-63 3t
4 584 Kč
Míchačka 180l
7 690 Kč
cement 50 pytlů + st. lepidlo 20 pytlů
5 200 Kč
pujčení bagr + pěch 2 dny + doprava
8 500 Kč
Nopová folie + geotextilie 300g/m2
7 000 Kč
Schonburg 2x 30l
5 200 Kč
Hydroizolace
38 000 Kč
drenáž + šachty + KG tubky
10 500 Kč
8 tun písek Bratčický
2 800 Kč
Beton B25 + dopravník
27 600 Kč
Ocelové výztuže + nosníky IPE 180
48 000 Kč
Ztracené bednění
48 500 Kč
Celkem219 874 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Dan a Jana
Dan a Jana (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama