Bagrování a základy...dovča na maltě pokračuje

Autor: Míša a Radek (14 příspěvků)
31. 1. 2015
0 komentářů
Bagrování a základy...dovča na maltě pokračuje
Příspěvek stavebníka
V průběhu týdne, kdy jsme zaměřovali stavbu a chystali další potřebné věci pro kopání základů, jsme se opalovali čím dál tím více. Po pravdě řečeno, spíš jsme se spalovali. A jelikož nejsme sobci, na letní opalovačku, jsme pozvali i pár našich nejlepších přátel.

Jelikož se pozvání na „maltu“ neodmítá, tak jsme se další týden v hojném počtu pěti pracovníků setkali na pozemku. Já u nivelačního přístroje, manžel s latí, dva kamarádi s lopatami a bagrista Eda. Prostě se sešla bezva parta kluků v krátkých trenýrkách (útočná formace brněnského florbalového týmu) a očekávali jsme práci na půl dne. První skluz nastal, když Eda dorazil o hodinu později. Mezičas chlapci vyplnili produktivně a zatím se procvičili na basketbalovém hřišťátku kousek od pozemku.

Každý měl jasně daný úkol. Já jsem měla hlídat výšku výkopů, manžel naváděl bagristy a kluci dočišťovali základovou spáru. Sejmutí ornice proběhlo během hodiny a zbytek soboty a neděle jsme se drbali s odkopáním svahu a základů. Kopali jsme do menšího svahu a kousek od hranice bylo hlubší jezírko. Manžel měl vše předem promyšlené a díky podpěrám, které se měli vytvořit po vydolování hlíny, jezero mělo vydržet i naše kopání. Takže se bagrovalo a bagrovalo, čistily se základy, kluci hráli basket, a já tvrdě makala u niveláku :-).

V prvním dnu jsme odkopali pouze malou část zeminy ze svahu a zbytek nechali na další den (Eda měl večer akcičku, tak jsme museli skončit dřív). Druhý den nám při sestavování onemocněl nivelační přístroj. Opět jsem mohla použít lékárničku a pomocí ženské vynalézavosti jsem rozlomený stativ opravila. Dalším překvapením bylo zapojení mé mamky, která byla korunovaná na operátorku a manažerku polní kuchyně. Už po příjezdu krátce zkonstatovala: „to spadne“ a dále se věnovala své první svačince. Postupem času byla mamka nominovaná na stavbyvedoucího (zkráceně nazývaná jako „dráb“). Čas postupoval a nedělní dopoledne se proměnilo na čekání, zda svah spadne či nespadne. Já, mamka i okolní přihlížející, jsme napjatě očekávali velkou vodu v základech a manžel flegmaticky reagoval, „to je v pohodě, sem to počítal“. Svah vydržel, zatloukli se kovové opěry v místě jezírka a my i sousedi jsme si mohli, prozatím, oddechnout.

Reklama

Po poledni Eda vylezl z bagru a naznal, že se žene bouřka a měli bychom to zabalit. Manžel zavelel, že ne a začali pracovat s ještě větším nasazením. Kolem třetí začalo pršet a kluci doplnili svou garderobu o deštníky. Do hodiny byla práce hotová, nachystali jsme pozdní oběd a v tu chvíli začala šílená bouřka. U guláše jsme začali Edu podezírat, že je převtělený Zeus (mimo jiné i vládce počasí) a my vyrazili domů. Tentokrát už spálení všichni :-).

Práce na výkopech byla hotová a my začali připravovat základovou desku.

Náklady

Název položkyCena
opalovací krémy spf 50
550 Kč
vápno
60 Kč
podpěry jezírka
3 000 Kč
bagr
7 500 Kč
Celkem11 110 Kč
Reklama

Galerie

Bagrování a základy...dovča na maltě pokračujeBagrování a základy...dovča na maltě pokračujeBagrování a základy...dovča na maltě pokračujeBagrování a základy...dovča na maltě pokračuje
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Míša a Radek
Míša a Radek (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací