Základová deska

Autor: Miras (15 příspěvků)
20. 12. 2014
0 komentářů
Základová deska
Příspěvek stavebníka
Dne 15.3.2013 přijel bagr na vykopání ornice a základů. Druhý den jsem roztahal lomový kámen po obvodu výkopu, předpověd počasí hrozila s deštěm, takže jsem ještě v 9hod večer šel přikrýt základy plachtou, druhý den jsem se nestačil divit, napadlo 10cm sněhu, takže jsem strávil půl dne odklízením sněhu.

Myslel jsem, že už začne jaro, ale to jsem se šeredně mýlil, celý měsíc co jsem dělal desku byl mráz, zima, takže jsem si zkusil, ale aspoň jsem se zahřál prací. Už přesně nevím co jsem kdy přesně dělal, takže datumy psát nebudu, stejně to není podstatné. Základy byly šíře 50cm do hloubky 90-100cm, padlo do nich 10tun kamene a 10kubíků betonu. Samozřejmě předtím jsem udělal prostupy na kanalizaci,vodu a elektriku a natáhl zemnící pásek, vč.do techn.místnosti a na každý roh domu. Po vylití betonu se zapíchali roxory 10mm a druhý den se usadilo ztracené bednění.

Další den jsem strávil u míchačky a vylíval bednění. Lidi co chodili kolem, tak asi kroutili hlavou co ten bulík dělá když sněží :-D. Poté jsem strávil 3dny kopáním odpadů, jelikož zem byla zmrzlá tak mi to připadalo že kopu do skály,cca 10cm bylo trápení pak už to šlo. Strouhy se vysypaly pískem a uložily se odpady, není na tom nic složitého, jen zachovat spád a správně zarazit trubky k sobě.

Pak následoval výkop základu na komín do hloubky 1m. Poté sem odvozil veškerou nakopanou hlínu mimo desku, zhutnil vibrační deskou a nechal si dovézt 30tun makadamu, to se ukázalo, že je toho málo, tak ještě 20tun hrubýho štěrku. Takže do desky padlo 50tun kamene + ještě něco co zbylo ze základů. Toto jsem rozvážel zhruba týden na kolečku, holt snažil jsem se ušetřit na technice každou korunu.

Reklama

Poté přišla na řadu opět vibrační deska. Za dva dny se udělalo šalunk desky, roztahaly se kari sítě 150x150x8mm, spojily se drátkama a deska se vylila 15kubíky betonu o výšce 15cm a nechala se 3týdny zrát. Deska mě trvala přesně měsíc, což v 1 až 2lidech bez techniky je dobrý výkon. Už je to lepší pocit, že to poroste do výšky a ne se hrabat v hlíně.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Miras (15 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama