Základy + deska

Autor: Ondra a Hanča (5 příspěvků)
26. 7. 2014
1 komentář
Základy + deska
Příspěvek stavebníka
Tak se opět po delší době pouštím do psaní dalšího článku.

7.6. Pustili jsme se konečně do kopání. Bylo to trošku nečekané, protože jsme byli domluveni s bagristou na neděli, ale přijel už v sobotu dopoledne. Každá mince má, ale dvě strany. Po zhruba dvou hodinkách kopání se mu rozbila pístnice na ostrůvku a byl konec. Naštěstí měl na telefonu kamaráda s bagrem, který měl čas, tak mohl po obědě dorazit a pokračovat. Mezí tím přijel s UDS, aby nám mohl průběžně pokládat elektrické sloupy, které jsme si nechali dovést na pozemek, na vyplnění pasů. Bylo to jednodušší než shánět kameny i když jsme jich měli dost (jsme si mysleli) :-) . Do večera jsme stihli vykopat a položit všechny sloupy, co jsme měli na zahradě celkem 8, ale viděli jsme, že nebudou stačit.

8.6. Hned ráno jsem zajel ke známému, který nám kopal základy, a na místě jsme nařezali a naložili zbytek sloupů, dalších 12 :-). Celý den jsme se s tím babrali, ale naštěstí se dílo podařilo.

9.6. Na večer se stavil elektrikář, aby nám natáhl zemnící drát pr.10mm. Mezi těmi sloupy to nebylo úplně jednoduché a museli jsme si dávat pozor, aby se sloupy nesesunuli hlavně na nohy. Trocha adrenalinu byla, ale povedlo se. Drát jsme vyvedli ve 3 rozích + 1 kde bude hlavní jistič.

Reklama

10.6. Na 14:00 jsme měli domluveny pumpamix + mixy. Chlapi se pustili do práce a vše šlapalo, jak mělo. Ve třech jsme tam házeli kameny, co jsme si před tím rozvezli okolo pasů. Za 2 1/4 hodinky bylo hotovo, ale i přes  to, že jsme tam měli sloupy + kamení, tak se tam vešlo 30m3 betonu. Teď, když pomaličku vadnul beton, jsme začali rozvážet a na hrubo připravovat bednění jak 40 tak i 30. 40 a zvlášť půlky nechci už dlouho vidět.

17.6. Přijel kamarád zedník i s nivelákem a pustili jsme se do založení bednění v rohách. Druhý den jsme se pustili s budoucím tchánem do bednění. Celkem to odsýpalo ve dvou. Ještě, že jsme měli bednění rozložené. Mezi první a druhou řadu jsme dali 2 dráty roxoru 8mm a pospojovali jsme je mezi sebou. Na to jsme pak už jen položili druhou řadu ZB a dodělávali dořezy. Potom jsme navrtali hluboké díry a natloukli svislé roxory, které nám nařezala mamka (byla to celkem legrace = poprvé pracovala s flexou a rovnou velkou).

25.6. Proběhlo vylití ZB... tam nebylo co řešit. Pumpamix a 6m3

Reklama

1.7. Když jsme přišli z práce tak ejhle. V bednění byla navezená a upěchovaná suť. Bagrista nechal navést na pozemek suť a rovnou se pustil do práce. UDS to tam pomalu sypal + pěchoval vahou bagru :-). Odpoledne jsme začali navážet kolečka kolem vnitřních stěn ZB a žábou pěchovali. V místech, kde to pěchoval bagrem, neměla žába žádnou práci, ale i tak jsme toho měli dost. V místě, kde budou odpady, jsme udělali provizorní šalunk. Rozvod odpadů jsme měli jednoduchý, tak jsme ho natáhli jen při jedné stěně.

5.7. Pustili jsme se do pokládání kari sítí 150x150 5mm, které jsme měli v projektu.

6.7. Jsme se pustili do šalunku. Měli jsme půjčené desky, které stačilo 6 vrtákem předvrtat díry do ZB a turbo šroubama přidělat. Desky byly strojně nařezány na 32cm, tak jsme si za pomoci kamaráda s nivelákem udělali rysky na ZB a pak už jen přidělávali jednu za druhou a kontrovali rovinu vodováhami.

Reklama

9.7. Byl den D(eska). Ráno samozřejmě pršelo a bál jsem se, jestli přestane a stihnu dodělat poslední věci před vylitím. Volal jsme do betonárky a ujišťoval se, jestli je možný odvolat termín. Bylo to možné, ale naštěstí se počasí umoudřilo a mohlo se pracovat. V 13:15 byli chlapy z betonárky na pozemku a o půle se začalo. 4 lidi + chlapík s dálkovým ovládáním na krku na pumpamix a za hodinu a půl jsme popíjeli kafíčko u hotové desky. Celkem 12m3. Dokud byl beton trochu vláčný, tak jsme vytáhli trubky, které jsme měli na strhávání a díry vyplnili betonem.

Na večer jsem pokropil desku a teď už jen následuje období závlahy.

Náklady

Název položkyCena
pivo
320 Kč
Beton C12/15
26 547 Kč
tlaková hadice 20
643 Kč
písek
3 416 Kč
uzemnění
2 000 Kč
doprava + skládání
3 226 Kč
Beton C12/15
12 000 Kč
cement
2 030 Kč
roxor 8mm
1 400 Kč
Beton B12,5
55 400 Kč
Mini bagřík - hrabání
3 000 Kč
UDS hrabání
3 100 Kč
suť
3 500 Kč
ZB
10 951 Kč
Celkem127 533 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Ondra a Hanča (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací