Jak jsme se pustili do základové desky

Autor: Michal a Jana (13 příspěvků)
1. 6. 2014
0 komentářů
Jak jsme se pustili do základové desky
Příspěvek stavebníka
Jelikož nám koncem onoho roku 2012 nepřálo počasí, resp. nebyl jsem nakloněn tomu, abychom vylévali desku s obavou, že se kvůli počasí něco pokazí, celou akci jsme ponechali na počátek roku 2013. ( Omlouvám se, ale články dopisuji s odstupem času :-) ).  Jakmile to počasí trochu dovolilo, tuším koncem března, začal jsem skládat kari sítě.

Netušil jsem jak silné zvolit, projekt to neřešil L, a tak jsem na doporučení stavebního dozoru volil průměr 8mm, oka 15x15cm. Pěkně jsem je naskládal na vrh toho našeho betonového bazénu, s přesahem přes sebe tuším kolem 10-15 cm. Svázal jsem je všechny k sobě pěkně vazacím drátem a po obvodu jsem je chytil k roxorům, které mi koukali ze ztraceného bednění, které již bylo vylito betonem od podzimu a to do poloviny poslední řady. Roxory jsem pochopitelně ohnul směrem do desky. Sítě jsem podložil kamením, aby to neleželo, pač by to pak nemělo žádnej smysl.

Jelikož ztracené bednění nebylo úplně do roviny, půjčil jsem si nivelák a kolem dokola jsem si udělal rovinu pomocí všelijakých prken ( zaříznutých do roviny pochopitelně). Natloukl, přivázal, podepřel, provrtal a já nevím co ještě jsem s tím udělal, aby to tam drželo a beton to potom nevytlačil :-). Byla to docela legrace, po této akci se mi i v noci zdálo o tom jak to tam vážu, drátkuju a podobně.

Když jsem to měl celý hotový, přišel den D na vylití desky. Objednali jsme beton, tuším že něco kolem22 kubíků :-) a mohlo se začít.

Reklama

Psal se 25.4.2013, sluníčko pálilo a první mix se ochotně začal vyprazdňovat na určené místo. Byl to osmikubík a hrnul nám to tam dost pod tlakem, a tak jsme měli co dělat, abychom tu haldu betonu stíhali trochu posouvat směrem ku středu desky. Když řidič od mixu řekl hotovo, byli jsme šťastní, pač to byla fakt halda. Do příjezdu dalšího jsme měli nějakou tu časovou rezervu, a tak jsme tu hromadu začali upravovat připravenou latí, kontrolovali jsme vodováhou a prostě jsme se v tom tak nějak patlali. Musím říct, že pokud by tam nebyl taťka od manželky, nikdy by to tak dokonale nedopadlo.

No abych to neprotahoval. Mixy přijeli ještě dva, přičemž ten poslední měl „jen“ 6 kubíků. Byla to dřina, ale deska se povedla. Ještě ten večer jsem ji pokropil trošku vodou a následně několik dnů jsem toto opakoval, protože ač byl duben, sluníčko mělo fakt sílu a nechtěl jsem aby to někde prasklo. Po pár dnech už byla deska krásně pochozí a my se už těšili až začneme zdít.

Nivelákem za učasti stavebního dozoru jsme desku přeměřili a paráda. Rozdíl byl necelý 0,5cm na protilehlých rozích, jinak rovina. (Kecám, na jednom místě se nám udělal ďolík, ale bylo to v místě kde není zdivo, tak to tolik nevadilo).  Myslím že na amatéry dobrá práce. Po cca 14 dnech jsem společně se svoji dcerkou napenetroval základovou desku Panetralalpem pod budoucími obvodovými zdmi a následně jsme nalepili lidově řečeno ipu. Střední radon, tak jsme zvolili s hliníkovou vložkou. Bohatě to prý stačí, tak snad ano. Následovala domluva s mistrem od Ytongu, který nám přijede založit rohy a tak nějak říct co a jak :-) . Ale to už v dalším psaní.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Michal a Jana
Michal a Jana (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací