Příprava a zalití základové desky

Autor: Andrea a Michal (21 příspěvků)
29. 10. 2014
0 komentářů
Příprava a zalití základové desky
Příspěvek stavebníka
Týden po zalití základových pasů jsme začali stavět ztracené bednění - šalovací tvárnice.

Původně byly naplánovány dvě řady šalovacích tvárnic, ale vzhledem k tomu, že jsme ještě zvažovali pár terénních úprav, tak při vyměřování roviny jsme se místy dostali ještě o půl šalovky a na jednom metru o šalovku níže. Takže bylo nakonec potřeba ještě nějaké dokoupit. Nesmělo se samozřejmě zapomenout na základ na náš dvoukomín.

Celkem jsme tedy použili 323ks 40" šalovek, 80ks 30" šalovek a 60ks 20" šalovek. Nejnamáhavější byl rozvoz po staveništi, a tak jsme si část ŠT rozvezli již předem a o zbytek se postaral traktor s valníkem.

Na založení a zaplnění ŠT jsme si nechali přivézt pískový beton tř. 12/15. Celková spotřeba byla 14,6 m3. Šalovky byly zaplněny a zahutněny do 3/5 výšky horní šalovky. Nakonec nám práce s šalovkamy zabraly 4 a půl dne.

Reklama

VYPLNĚNÍ VNITŘNÍHO PROSTORU ZD MATERIÁLEM a INŽ. SÍTĚ: S ještě vyšší výškou ztraceného bednění nám vznikl velký prostor pro vyplnění. Týden po zaplnění šalovek jsme se pustili do zaplňování prostoru pod budoucí základní deskou.

Pracovník, který nám přišel udělat odpady a vodu, a elektrikář, si s odpady hravě poradili. Pomocí prosívky se vyspádovaly trubky již v ZD, aby odpady bez problémů odtékaly. Dále se udělaly vývody nad desku, které vyšly nakonec po zalití na cm přesně :-) Celkem na vypodložení odpadů a jejich upevnění bylo spotřebováno 5 tun prosívky.

Při samotném navážení se jako 1. vrstva se navážela hlína, kterou nám bagr nechal uprostřed domu a po jeho obvodu po stažení skrývky a vyhrabání zákl. pasů - 10 cm, kde jsou dvě šalovky, 20cm v prostoru tří šalovek na výšku. Celá plocha se poté upravila a několikrát "uskákala" žábou.

Reklama

Jako 2. vrstvu jsme dali 10 cm lomového kamene - tedy ty drobné kousky co nám zbyly po přivezení kamenů do základových pasů domu - celkem asi 12t. Celá plocha se upravila již žehlící deskou.

Jako 3. vrstvu jsme dali 10 cm makadamu frakce 32/63, kterého nám celkem do desky padlo 21 tun.  Celou plochu jsme po úpravě opět utáhli žehlící deskou.

Jako 4. vrchní vrstvu jsme dali 10 cm štěrku 8/16, kterého jsme nakonec spotřebovali 22 tun. Horní vrstva se dvakrát utáhla žehlící deskou.

Reklama

Vzhledem k tomu, že se nacházíme v oblasti s vyšším radonovým indexem, připravovali jsme kroky pro odvod radonu již ze ZD. 69 m drenážní roury (průměr 10cm) se pokládalo na vrstvu makadamu, roura se proti případnému průniku betonu ochránila geotextilií a tu jsme zasypali štěrkem Všechny roury se pak svedly do jednoho místa - vedle komínu, odkud se roura povede společně s komínem a střechou ven.

Když byla horní vrstva hotova, spočítali jsme kari sítě a po poradě se stavbyvedoucím a velkoobchodem se železem jsme zakoupili betonářské kari sítě o průměru drátu 6mm, oka 100 x 100 mm, rozměr jedné sítě 3x2m. Celkem jsme zakoupili 37 ks těchto kari sítí - počítáno na překrytí sítí dvěma oky a navázání na roxory v šalovacích tvárnicích. Nakonec nám jedna celá kari síť zbyla. Kari sítě jsme důkladně vypodložili kusy šalovek připravených na kostičky tak, aby se při pocházení po nich nedotýkaly štěrku. Navázání drátem se provedlo vázacím Fe drátem o průměru 1,4 mm, celkem se spotřebovalo asi 80-100m drátu.

ZALITÍ ZÁKLADOVÉ DESKY: Již na začátku jsme se dohodli, že kolem šalovek se již dál nebude ošalovávat prkny, tzn. že beton do desky se bude zalévat zároveň s hranou šalovek. K tomuto účelu byla upravena i vnitřní hrana šalovek, takovým způsobem, aby se beton dostal do všech míst.

S vrstvou betonu do desky bylo počítáno na 12-14cm. Připravili jsme si, vyměřili a barevně označili trny (kusy roxorů) na počítanou výšku zalití desky.

Pro naši plochu byla spotřeba betonu předběžně spočtena na 25m3. S tím ale, že se ještě zalévaly šalovky. Nakonec jsme spotřebovali 25,2 m3 betonu tř. C 16/20 fr. 8-16mm.  Naštěstí jsme vzhledem k přistupnosti pozemku nepotřebovali ani pumpu.

Desku jsme zalévali přesně 30. den od prvního kopnutí do země, tedy 19.4.2014.

Slunko prahlo vydatně, takže hned druhý den po zalití desky jsme byli dvakrát desku kropit a tak jsme pokračovali celý následující týden, dokud beton pracoval, aby nám nepopraskal.

Založení prvního šáru je naplánováno od zalití za 17 dnů. 

Náklady

Název položkyCena
pomocné práce - dva kamarádi
4 100 Kč
nafta do žáby a do traktoru
700 Kč
Beton C 16/20 fr. 8-16 25,2m3 vč. dopravy
41 101 Kč
Bagr - 1hod. pomocné práce
600 Kč
Odpady do desky (materiál + práce)
5 400 Kč
21t makadamu 32/63, 31,43t štěrku 8/16, 5t prosívky
10 100 Kč
Geotextilie 50m 200gr
540 Kč
69m drenážní roury 10cm průměr + rozbočky
2 225 Kč
Beton pískový 12/15 14,6m3 vč. dopravy
27 402 Kč
Šalovací tvárnice vč. dopravy
15 564 Kč
Celkem107 732 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Andrea a Michal
Andrea a Michal (21 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama