Podlahová deska

Autor: Petra a Václav (7 příspěvků)
29. 5. 2014
2 komentáře
Podlahová deska
Příspěvek stavebníka
Začátkem dubna jsme stavbu začali připravovat pro stavbu podlahové desky.

Ještě jednou jsme si zavolali místní bagr pro finální urovnání terénu, neb po vrtání pilot nám tam zůstaly hromádky vytěžené zeminy. Těžká, lepivá jílovitá zemina se strašně špatně nabírala na lopatu.

Ještě před tím, než se bude stavět samotná deska, bylo potřeba zaizolovat vodovodní přípojku, kanalizační roury a přívod elektřiny. Tyto přípojky jsou totiž ve průvzdušné mezeře pod domem. Jednak by se mohlo stát, že by nám voda či kanál mohly zamrznout, ale také je třeba eliminovat tepelné mosty. Kolem samotných rour či chrániček jsme připevnili nenasákavý polystyren a ten se obalil perlinkou a máznul lepidlem. Tím jsme vytvořili jakési kastliky kolem přípojek. Mezitím jsme slavili 3. narozeniny naší dcerky. Slavili jsme to přímo na našem pozemku, takže taťka mohl odbíhat na naši stavbu.

První dubnový týden byl ve znamení dodávek stavebního materiálu. Nechali jsme si dovést celkem tři tatrovky štěrku, z pily nám dovezli sušené řezivo, dovezli nám také KVH hranoly, dřevěné I-nosníky, OSB a DHF desky.

Reklama

Bylo třeba připravit plochu pod domem. Na samotný terén, jsme pokládali geotextilii. Na ní kvalitní nepromokavou folii. To kvůli tomu, kdyby ze země vzlínala vlhost. To vše zatežuje 15-20 cm vrstva štěrku. Štěrk jsme však museli navážet ručně. Neb bagřík by nám položené folie značně narušil. To dalo dost fušku. Nejvíce si máknul náš děda. Vše jsme však za víkend nestihli. Štěrk se dopnil ještě ve fázi usazování podlahových průvlaků.

Hned po té, jsme se sešli s náším tesařem. Byl domluven ještě jeden znalý pomocník. Semtam vypomohl také děda. Na betonové pilotky se pokládali kluzné dubové destičky a na ně dřevěné průvlaky. Nakonec jsme raději zvolili dražší KVH hranoly, neb se potřebujeme dostat na relativně velkou přesnost ve výšce. Potřebujeme mít celou podlahovou desku s přesností do 4 mm. Řezivo by hrozilo tím, že ještě pracuje a sesychá.

I tak jsme nedocílili tak velké přesnosti v betonování pilot. A na úhlopříčce jsme se sekli asi o 1,5 cm. Tak jsme uložení průvlaků museli hodně vyrovnávat. Jeden roh nám stejně trochu ulítl... ale jen o 1,5 mm.. což jsme tedy považovali za úspěch.

Reklama

Na průvlaky jsme sázeli dřevěné I-nosníky dle vyznačených roztečí. Na nosníky se pokládali OSB desky. Ze spoda se šroubali DHF desky. Vše se ještě po drážkách lepilo speciálním lepidlem. Hned z počátku nás zastihl aprílový déšť. A na naší supr vododorovné desce voda stála. Musela jsme tedy ihned sehnat gumové hrablo na vodu a velkou (10x15 m) krycí plachtu. Na závěr se OSB desky z vrchu přibily speciálnímy hřeby. A tak se nám nakonec v suchých dnech podařilo naší podlahovu desku dostavit.

Náklady

Název položkyCena
Plachta SUPER 200g/m2 vč. dopravy
3 605 Kč
Přehození štěrku bagrem a pomoc s přesunem střešních krokví
600 Kč
Manžety Airstop, pásky Airstop
3 497 Kč
Výplata Tomášovi za tesařské práce na podlaze 60h x 300KC
19 000 Kč
Výplata Zdenkovi za pomoc při tesařině 21h x 120KČ
2 600 Kč
Montážní pěna
178 Kč
Výplata Zdenkovi za pomoc při tesařině 26h x 120KČ
3 200 Kč
KG koleno, Chránička na kabel
168 Kč
KG koleno, Studnařská pěna
284 Kč
Doplatek zbytku za STEICO JOIST, KVH, OSB a PALUBKY
122 635 Kč
Tmely Airstop 20ks
5 309 Kč
Spojovací materiál a pomůcky
120 Kč
Spojovací materiál a pomůcky
3 269 Kč
PU lepidlo ICEMA celkem 8kg
2 415 Kč
Pistole na tmely, svinovací 10m
300 Kč
Krycí plachty
1 131 Kč
Krycí plachty, pracovní rukavice, hladítka
552 Kč
Spojovací materiál a pomůcky
2 335 Kč
Doprava štěrku 3x40km
3 500 Kč
Štěrk 16/32
6 861 Kč
Rovnání terénu a výkopy pro opěrné zídky u vchodu a terasy
2 000 Kč
Drát FeZn 10 zemnící
144 Kč
Vodovodní trubka rPE 20 pro vodu do chatky
448 Kč
Geotextýlie 300 a 500 pod a na dům
16 921 Kč
XPS polystyren na izolaci průstupů instalací do domu
2 350 Kč
Záloha na STEICO JOIST, KVH, OSB a PALUBKY
124 613 Kč
Celkem328 035 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Petra a Václav
Petra a Václav (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací