Jak jsme připravovali základové pásy

Autor: Andrea a Michal (21 příspěvků)
29. 10. 2014
0 komentářů
Jak jsme připravovali základové pásy
Příspěvek stavebníka
Počasí na základové pasy jsme si nejspíše objednali na minulý týden odněkud shora :-) Opravdu nám vyšlo na jedničku. Díky důkladným přípravám i veškeré práce klaply na jedničku.

ČTVRTEK 20.3.2014: Ve čtvrtek ráno nastoupil na louku bagr. Celé dopoledne stahoval skrývku cca. 30 cm, kterou nakládal přistavenému nákladnímu automobilu. Skrývka se odvážela na druhý konec pozemku. Nakonec se shromáždilo dostatečné množství kvalitní ornice, která se nám bude hodit na dovyřešení terénu na pozemku, což bylo přijemné plus. Nechali jsme si přivézt 10t štěrku frakce 8/16 mm a 11t lomového kamene z nedalekého lomu. Po obědě přešel bagrista na hloubení základových pasů. Obávali jsme se dle slov sousedů, kteří v nedávné době v této oblasti stavěli, že narazíme na skálu. Ležíme na jedné ze žil. Ale nakonec se naše obavy nepotvrdili. Pasy obsahovaly hlinitojílovou směs, která přispěla k pevnosti obvodových stěn pasů. Během bagrování se pomocí niveláku vyměřovala z jednoho bodu hloubka resp. výška, abychom byli nad úrovní místní silnice a neutopili se moc pod terén. 30 cm skrývky a 80 cm základové pasy, které v některých místech přecházeli až do hloubky 100 cm v závislosti na terén na pozemku, který se od horní části pozemku (silnice) postupně svažuje do polí k trati. Podle zaměření výšek byl rozdíl mezi horní a dolní částí pozemku ca. do 20 cm.

Ve čtvrtek večer se ještě do pasů navozila jemná vrstva štěrku 5-10cm.

Během čtvrtka jsme využili přítomnosti bagristy a nechali si přivézt šalovací tvárnice, které nám bagr s vidlemi bez problémů složil, čímž jsme ušetřili na skládání od dodavatele. Celkově jsme v souladu s projektem zakoupili 13 palet na dvě řady šalovacích tvárnic. na obvodové a jednu důležitou nosnou 40" ŠT, na nosné zdi domu 30" a na dvě pomocné podpěrné 20" ŠT. Jedna paleta se však na vozidlo nevešla. Pro tu jsme se chystali v pátek s károu zajet přímo k výrobci.

PÁTEK 21.3.2014: V pátek ráno jsme měli objednaného elektrikáře. Společně jsme natáhli zemnící pásku a elektrikář vyvedl vývody na hromosvody v pěti místech dle projektu-elektro. Zemnící páska se podložila placatými kameny, aby dle doporučení elektrikáře nebyla v kontaktu ani s hlínou a ani se štěrkem. Spojky u zemnících pásek a vývody, které jsou v kontaktu s hlínou se natřeli dvěma vrstvami asfaltu. Dopoledne jsme dle předchozí domluvy jeli vyzvednout 13. paletu ŠT.

Nechali jsme si ještě dovézt dalších 22t lomového kamene. Od oběda do večera se z hromad dolovaly velké kameny a rozvážely se kolem vyhloubených základových pasů, abychom byli připravení na zalévání betonem. S klidným svědomím můžeme říct, že nám zbylo dost drobného většího kamení a část štěrku, což se nám hodí do zákl. desky. Sice se nějaké množství bude muset dovézt, ale už toho nebude potřeba tolik.

Reklama

Odpoledne nás navštívil vodák, který společně s Michalem udělal vývody na odpad a vodu v základových pasech. Za chvíli byl hotov. Více práce bude s rozvody v desce :-)

Dva méně hlubší pasy na dvě podpůrné zdi se museli ošalovat prkny, protože bagr ve čtvrtek hrábl více než musel, tak se museli na šířku zúžit. A v bagrové euforii se úplně zapomnělo na základ na komín, který se musel také vykopat ručně v pátek. Večer bylo téměř vše připraveno na příjezd beton-mixu na sobotní ráno.  Večer nikdo z nás necítil ani ruce ani nohy, kdyby ty kameny tak chtěly mít nožičky :-)

SOBOTA 22.3.2014: V sobotu jsme byli na pozemku nastoupeni v plné polní už v šest hodin ráno, aby bylo možné ještě poladit některé "dodělávky".

V půl osmé ráno přijel 1. beton-mix 13m3. Na zalévání pasů jsme si objednali C 12/15 štěrk 16-22mm. Podle výpočtů pokud bychom do pasů nehodili ani kamen, měly pojmout 50m3. Naše naděje byla dvoutřetinová. První mix zalil téměř jednu třetinu pasů. Pan řidič byl šikovný a ochotný, a nalil a popojel kam bylo potřeba. U prvního mixu tekl beton dobře, dopádlovávalo se jen místo do středních příček.

Reklama

Druhý mix se objevlil záhy, tedy kolem čtvrt na devět - 7m3. Tento pan řidič byl moc hrr a ačkoli měl beton poředit jen mírně, doslova to přehnal a nám se pasy valila voda. Prý "aby to teklo", to by se v nás krve nedořezal. Vybrali jsme pár kýblů vody, bohužel i s trochou cementu.

Třetí mix přijel v 9.30 - 13m3. Naštěstí již osvědčený řidič z první várky, který s námi projel a prolil kompletně všechny pasy, tzn. že vodový beton se smísil s rozumnou konsistencí a bylo vystaráno. Velké kameny svalovali vždy dva chlapy, menší kameny shazoval kdo měl ruce a nohy. Některé se musely pěchovat a kontrolovat, aby se dostaly co nejhlouběji.

Konečné resumé bylo 33m3 betonu. A poslední 2-3 m3 bychom již nepotřebovali, ale když už jsme je měli k dispozici, celkově se trochu zvedla výška pasů a dovyrovnaly se nerovnosti.

Reklama

Ve čtvrt na jedenáct bylo zalito. Již bylo vidět na betonu, že začíná schnout a tvoří se horní vrstva, taková skořepinová.

Po obědě zhruba 3-4 hodiny po zalití jsme do obvodových pasů napíchali roxory (10 mm hřebínkový - tyče 1 m délky umístěné na šířku po 75 cm) pro upevnění a přípravu na šalovací tvárnice, na které se chystáme příští víkend.

Odpoledne se nám povedlo rozvést pomocí traktoru a vleku třetinu ŠT kolem domu. Kolečkování by nás asi zabilo.

Na neděli jsme plánovali, že pokud bude svítit slunce jako poslední tři dny, budeme muset dojet pasy zalít vodou.

NEDĚLE 23.3.2014: ...prší, prší a prší...

Náklady

Název položkyCena
pomocné práce - kamarád
1 700 Kč
pracovní pomůcky vč. nářadí
2 394 Kč
15 ks 10" roxorů po 6m
1 166 Kč
beton C 12/15 štěrk 15-22mm 33m3
50 820 Kč
práce elektrikáře + materiál - uzemnění
2 500 Kč
33t lomového kamene
3 300 Kč
10t štěrku frakce 8/16
1 000 Kč
odvoz hlíny 6 hod (NA)
3 100 Kč
práce bagristy 11 hod. (skrývka, pasy)
6 600 Kč
Celkem72 580 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Andrea a Michal
Andrea a Michal (21 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací