Hydroizolace

Autor: Monika a Pavel (23 příspěvků)
Kategorie: Základy a deska
6. 3. 2014
2 komentáře
Příspěvek stavebníka
Počasí bylo téměř od začátku února pěkné a my se nemohli dočkat, až se po mírné (ale pro nás přece jen dlouhé) zimě pustíme do práce. Třetí únorový víkend jsme se rozhodli, že konečně nadešel ten správný čas začít s penetrací základové desky.

V pátek byla deska pěkně suchá, ale jako naschvál se navečer přihnala drobná přeháňka. Abychom urychlili schnutí desky, hned ráno jsme začali rozmetat drobné kalužky. V sobotu večer opět přišel déšť, ale já se nechtěla tak snadno vzdát, a proto jsme ještě ten večer opět vzali do rukou metle a vymetali vodu z desky pryč. V neděli ráno to vypadalo nadějně, sluníčko svítilo, vál jemný větřík, ale protože na desce pořád byly mokré kalužky, vzala jsem do rukou hadr a začala vodu vytírat. Pavel se smál, že jsem poprvé vytřela "podlahy" v našem domečku. Odpoledne však byla deska konečně opět vyschlá a já mohla začít s penetrací.

Nejdříve jsme si štětečkem vyznačili pásy, abych věděla, kterou plochu mám natírat penetrací, potom mi Pavel nalil do plastové vaničky penetraci a nasadil na násadu váleček. Díky válečku mi šlo penetrování pěkně od ruky a za hodinku nebylo co řešit.

Penetraci stačí na schnutí 12 hodin, a tak jsme se mohli na druhý den pustit do pokládání hydroizolace V60 S35 bez hliníkové protiradonové folie, protože nám byl naměřen nízký radonový index. Hydroizolaci jsme měli schovanou ve sklepě, v garáži byla přece jen zima a hydroizolace v ní byla lehce ztvrdlá a při rozmotávání by hrozilo její polámání. Ze sklepa však byla měkká a rozmotávala se bez sebemenšího problému.

Reklama

Jednotlivé asfaltové pásy jsme vždy nejdříve rozmotali, ořízli na požadovanou šířku, umístili na správné místo a aby se nám pás nepohnul, natavili jsme jeden konec k desce. Poté jsme pás opět srolovali a mohli jsme začít se samotným pokládáním. Pomalu jsem za pomoci staré metli pás rozmotávala a Pavel poasfaltovanou stranu tavil bombou s hořákem.

Při napojování jednotlivých pásů jsme si nechávali vždy přesah větší jak 10 cm, aby se pásy dobře spojily. Z vnější strany základové desky jsme si také nechali přesah 10 cm pro pozdější zapravení a z vnitřní strany 15 cm, aby se dala hydroizolace vnitřních prostor dobře napojit. Okolo vyústění odpadů a ostatních přípojek jsme vždy pás při natahování vyřízli a na závěr jsme okolo těchto výřezů natavili zbytky z ořezaných asfaltových pásů.

Náklady

Název položkyCena
Hydroizolace V60 S35 lepenka asf. 10m Parabit
3 643 Kč
Válečky
230 Kč
Penetral 9 kg
448 Kč
Celkem4 321 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Monika a Pavel
Monika a Pavel (23 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama