Zemní práce a zhotovení základové desky

Autor: Michal (6 příspěvků)
31. 1. 2014
11 komentářů
Zemní práce a zhotovení základové desky
Příspěvek stavebníka
Zdravím stavebníci, v minulém článku jsem popisoval, co se dělo před získáním stavebního povolení, dnes se podíváme na zemní práce, bednění pro základovou desku a základovou desku jako takovou.

Jakmile bylo stavební povolení na cestě, začal jsem se zemními pracemi, psala se polovina září 2013. Vzhledem k tomu, že terén byl mírně zkosen, oproti druhé části pozemku, kde se nachází druhá budova (zahradní domek, neboli sklad zahradního nábytku), rozhodl jsem se nulu vymezit tam, kde se pohybovala nula zahradního domku, což znamenalo na části pozemku dělat skrývku o metr vyšší než na bodě nula.

Objednal jsem si dvě tatry na odvoz zeminy a bagr. Ten dorazil ten největší od CAT, tak to šlo jako po másle. Mé obavy ohledně dvou pařezů původně vrostlých stromů, se kterými jsem si ne a ne poradit manuálně, si bagr poradil asi za 2 minuty. Základy do hloubky 80 cm byly oříšek i pro největší kousek od CAT, kdy podloží uprostřed vytyčené skrývky bylo tvořeno skálou a někde kolem -60 cm si s podložím neporadil už ani bagr. Jak pravil projektant, základy tady budou jako u betonového bunkru.

Zeminy se odvezlo přes 40 tater, kdy v rostlých se na tatře odváželo okolo 10-12 tun. Sousedovi v ulici jsem dal 10 tater černozemě ze skrývky, dělal zrovna zahradu, tak se mu zemina hodila, zbytek jsem musel zlikvidovat, neboť pozemek se po dostavení RD bude ještě upravovat ve spodní části a skrývka ze spodku se použije následně k zásypu k RD. Celkem jsem z pozemku tedy odvezl okolo 400 tun zeminy.

Reklama

Za dva dny byly pasy hotové, začalo se s bedněním a zalití bednění betonem a zrání betonu. Asi po 14 dnech se začala připravovat základová deska. Uložila se na písek kanalizace, zhutnilo se podloží desky, položily se kari sítě a deska se zalila betonem. Po cca 10 dnech se podél obvodových stěn a vnitřních nosných položila hydroizolace pro střední radon a na desku se navezl materiál.

Asi se ptáte, proč se deska nechávala vyzrát jen týden, když by doba měla být asi tak 4 týdny jak je obvyklé. Odpověď je následující, spěchal jsem :-) a vzhledem ke stavebnímu materiálu, ze kterého se RD stavěl, viz další článek, byla váha přenášená na desku minimální.

Psala se polovina října 2013 a začalo se se stavěním domu… pokračování v dalších článcích.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Michal
Michal (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama