Základové pasy

Autor: Jirka a Martina (6 příspěvků)
11. 11. 2013
1 komentář
Základové pasy
Příspěvek stavebníka
Tak, vše nachystáno, můžeme opravdu začít. Kdo nám vykope základy?

Volba nakonec padla na přespolního bagristu, který mne ujistil, že má za sebou již mnoho takovýchto akcí. Byla to rodinná firma otec a syn (otec-bagrista a syn-manažer). Mělo mě to trknout už tenkrát, když jsem se ho ptal jestli bude realizace včetně laviček a on na to, že co to jsou lavičky? !! Cena byla lákavá, za traktorový bagr chtěl bez dokladu na hodinu 500,-. Geodet na vyměření stavby a pozemku se platil zvlášť za 3000,-. Tak jsme si plácli a do týdne bagrista najel na pozemek.

V průběhu realizace skrývky jsem již pojal podezřeření, že to nebude úplně oukej. To když sejmul skrývku jen tak od oka bez niveláku a lavičky se taky nekonaly... Jak jsem naznačil, terén prachsprostě zkopíroval i se svažitostí, která byla cca 70 cm na 10m. Bohužel práce kolem i tak bylo dost a já neměl dost času přemýšlet nad tím, na jaké komplikace si takto zadělávám. Jelikož v projektu bylo plánována šíře spáry 70cm a bagrista měl jen 60cm lžíci, museli jsme všechny míry z projektu přepočítávat na místě. Je to velmi nepříjemné, když máte takto za pochodu přepočítávat rozměry, chyba může vzniknout velmi snadno - nedoporučuji. Naštěstí na tomto jsem se podílel osobně a tak se to navápnilo tak jak se má :)

Po vyvápnění spáry se bagrista jal vyškrábnout základovou spáru. Na požádání jsem mu vyrobil z prken takový kříž, který byl tak vysoký, jak má být hluboká samotná spára. Kříž fungoval jako měřidlo. Bohužel mě to hned netrklo, že tímto způsobem zkopíruje nerovnost ze skrývky i na dno základové spáry. Nakonec bylo dokonáno, já zaplatil a šli jsme domů.

Reklama

Došlo mi to až večer v posteli... Následující den jsem naběhl se šlauchváhou a změřil si rovinu. Má obava se bohužel potvrdila. Na fotce pak jde vidět ten obrovský rozdíl mezi provázkem a výkopem.... Druhý den jsem reklamoval u manažera bagristy, že takto to není v pořádku, že na jedné straně je to málo hluboký a na té druhé je to překoplé.

Sešli jsme se ten den u výkopu a nakonec se dohodli, že je to opravdu špatný a že se to musí opravit. Za pár dnů bagrista opět dorazil a začal tu vyšší stranu prohlubovat na požadovanou hloubku - už si nechal udělat lavičky nivelákem. Druhá strana byla překopnutá, takže buď to srovnám nějakým hutnitelným materiálem anebo to nechám tak a o to víc tam padne betonu. Nakonec jsme se rozhodli do základů žádný materiál nehutnit (prý to ani není pro základy dobré) a toto překopnutí jsme zalili betonem (cca 3 m3). Takže suma sumárum došlo k dvoutýdenímu zpoždění stavby a vznikl vícenáklad v hodnotě 3 m3 betonu, což je asi 4500,-

Rada zní: Ať se vám na stavbě zdá jakákoliv akce na realizaci jednoduchá, vždy ať je u toho člověk, který má vaši důvěru a dané věci opravdu rozumí. Vyvarujete se dalším komplikacím při stavbě a s tím související vícenáklady na případné opravy...

Reklama

Ale abych to zkrátil. Po vykopání základu jsem na Aukru koupil zemnící pás a v obchodě pak spojovací materiál a zemnící kulatinu. Docela dlouho jsem nevěděl jak zemnící pás položit. Jestli na stojáka anebo na ležáka. Nakonec jsem celý pásek dal na stojáka, aby byl zcela obklopen betonem a nemohl tak korodovat. Dále jsem nachystal prostupy (formou dřevěných bednění) na různé přípojky vody a budoucí odpady. Nyní bylo vše nachystáno na zalití betonem.

Jen jsem se nechal uvrtat do jedné věci, kterou bych už příště neudělal. A to jsou betonové sloupky z vinohradu. Prý se tam odjakživa dávají, je to super armatura a ušetřím za beton. Myslím si, že je to mýtus. Bylo s nimi víc práce než užitku. V místním JZD jsem je sice získal jen za odvoz, ale odvoz samotný něco stál, jelikož jej manipulovalo UNC a na stavbu mě tři fůry dovezl MAN 6t. Podle mě zvětralý beton ze sloupku samotný litý beton víc zeslabí než posílí. Když se pak lil do základu beton z mixu, chovali se sloupky jako klacky. Proud betonu je unášel a kupil je v jednom místě. Nakonec mě hromada sloupků zbyla, přesně 2 fůry, a musel jsem se postarat o jejich odvoz - zase za peníze. Celkově jsem ušetřil prd a v základech mám hromadu zvětralých sloupků.

Náklady

Název položkyCena
Zemnící páska
1 160 Kč
Zemnící drát + spoj. materiál
408 Kč
Zaměření pozemku a stavby
3 000 Kč
Vykopání pasů
5 500 Kč
Celkem10 068 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jirka a Martina (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací