Základy a deska

Autor: Zdenda a Luci (1 příspěvek)
31. 8. 2013
3 komentáře
Základy a deska
Příspěvek stavebníka
20. července 2013 - začínáme se stavbou:) Ráno přijeli geodeti a během dopoledne nám dům vytyčili. V následujícím týdnu jsme sehnali šikovného bagristu, který tu bagroval na jedné stavbě poblíž a ten nám přijel vykopat základové pasy.

S pomocí kamaráda jsme udělali uzemnění. Objednali jsme si beton a základové pasy zalili. Bohužel nám chyběl asi kubík betonu, tak jsme si na další den objednali jen multikáru, která nám zbývající kubík dovezla. Ta nám ale bohužel beton mohla vylít kus od pasů, nikam jinam nešlo zajet, takže jsme vzali lopaty a beton začali do pasů házet. Vedle na pozemku akorát čekali 4 dělníci na příjezd dalšího mixu a evidentně jim bylo ženy zápasející s lopatou a betonem líto (nebo se na to už nemohli dívat:), přiběhli, lopaty nám vzali a vše do pasů naházeli...paráda, takhle kdyby šlo všechno:)

27. července nám přivezli ztracené bednění. Natáhli jsme provázky, za pomocí niveláku udělali výšky pro bednění v rozích a poté postupovali stranu po straně. S první řadou bednění jsme si docela vyhráli, protože výšky pasů nebyly všude stejné. Když jsme byli cca v půlce, tak 2 dny po sobě přišly silné přívalové deště a do pasů se nám nalila voda a bahno, takže následující dny přišlo na řadu "odbahňování". Poté počasí opět přálo, tak jsme pokračovali s druhou řadou bednění. Zároveň s ní jsme začali dělat odpady, ty šly rychle a snadno. Když jsme dodělali druhou řadu bednění, objednali jsme si pumpu s mixem a celé ho vylili. Původně jsme pumpu nechtěli, protože nám přišla drahá, ale nakonec to byl dobrý nápad. Na další týden jsme opět objednali bagristu, který nám přeházel hlínu z jedné části domu do druhé a celé to udusal.

18. srpna přišel na řadu štěrk. Přivezli nám něco okolo 26 tun a shodili ho do jedné části domu. Bohužel se nám nepodařilo ukecat bagristu z nedaleké stavby, aby nám štěrk po domě trochu rozprostřel:( Takže jsme v 5 lidech začali štěrk rozhazovat. Štěrk se dal dost špatně nabírat a k tomu byl opět pěkný pařák, takže jsme toho měli všichni na konci dost. Celou plochu domu se štěrkem jsme udusali vibrační deskou a položili kari sítě.

Reklama

22. srpna jsme na místo šalovacích desek použili extrudovaný polystyren, kterým jsme dům obložili do úrovně základové desky. Spáry mezi jednotlivými deskami jsme raději zajistili zvenku prkny.

26. srpna jsme měli objednaný mix a pumpu. Vzhledem k tomu, že stavíme v mírném svahu na jílovité půdě a celou neděli silně pršelo, tak jsme měli obavy, že se k nám ani nedostanou. Nakonec to řidiči zvládli (my psychycky taky:), nikde nezapadli a my mohli vylévat desku. Bylo nás celkem 5 - 2 drželi a obsluhovali pumpu a zbytek rozhrabával a hladil beton. Celé jsme to zvládli za 3 hodiny.

Teď necháme desku chvíli tvrdnout.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zdenda a Luci
Zdenda a Luci (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama