Základy, kanalizace a základová deska

Autor: Jožka a Verča (18 příspěvků)
29. 3. 2013
7 komentářů
Základy, kanalizace a základová deska
Příspěvek stavebníka
Etapa za všechny prachy. Protože se nám pozdržel úvěr a peníze už nebyly nějak při nás, tak jsem musel zatím bojovat jen vlastníma silama.

Kopat rýčem umím, tak jsem zkusil kopat základy. No jo, jen musíte mít stavbu dobře zaměřenou, a to já jsem neměl. Sekl jsem se asi o půl metru. Tak znova. Zaházet a znova vyměřit. Na to jsem už zavolal kamaráda a za 2 hodiny bylo hotovo a zadarmo.

Tak jsem mohl pokračovat a konečně začít kopat. Zem byla dobrá a krásně se ryla. Pozval jsem i kámoše na pomoc, aby z té dřiny taky něco měli :-D

Do výkopu jsem naházel nějaké kameny a na ně položil kari síť 8x150 a svázal. Do výkopu padlo 12m3 betonu.

Reklama

Teď už jsme byli úplně bez peněz tak moc, že nebylo ani na ztracené bednění. A ono nám zapršelo, beton byl asi měsíc krásně zaplavený bahnem a vodou. 

Je květen 2011 a máme úvěr, konečně čerpáme "super". 

Hned kupuju 30-tku bednění na dvě řady na sebe cca 180ks. První bylo potřeba vyházet bahno, které tam zůstalo zaschlé. Nic moc práce, ale podařilo se.

Reklama

Se ženou jsme roznosili bednění a pak jsem začal stavět první řadu. Až byla hotová, tak jsem na ni dal 2x14mm roxor dokola a na to zase naskládal bednění. Před betonováním jsem do každého bednění nalil trochu penetrace. Přece na tom byl ještě sem tam prach a zbytky bahna, které nešly umýt. Snad jen na kolena a rýžák do ruky. Penetrace by měla pomoci lepší spojit nový beton v bednění se základovým pásem.

Kanalizace: Tu jsem dělal ne tak úplně podle projektu, protože by to bylo asi zbytečně složité a drahé. To zabralo asi 1 den a mohla se chystat deska.

Základová deska: Podsyp atd to bylo velmi zdlouhavé a složité. Nejdřív jsem odkopával nějakou hlínu, aby tam vlezlo víc suti. Suť jsem měl z práce, kde se přes zimu dělali nové koupelky a tak jsem si ji nechal dovést na stavbu.

Reklama

Blbě se s ní dělalo. Nešla nabírat lopatou. To mě trvalo asi 3 týdny a rozvozil jsem asi třetinu. Pak se objevilo poblíž kopátko. No za půl hodiny o 200kč lehčí peněženka a práce udělané za celý měsíc. Super.

Hutnilo se a hutnilo. Bohužel nemám žádnou fotku z hutnění. Ale co na tom. Navrch na suť jsem navozil štěrk a přejezdil vibrační deskou.

Šalování desky jsem dělal z 50mm XPS polystyrenu ukotveného do ZB.

Na to jsem si nechal dovést kari sitě 8x100, které jsme se ženou za největšího hicu roznášeli. A pak jsem je svazoval. To byl děs a dřina. Ale zase kamarád mi doporučil udělat si háček na točení drátu. Šlo to rychle a dobře, ale stejně toho bylo hodně a byla to dřina.

Na betonovaní desky jsem nemohl sehnat kamárady, protože přes týden každý čas nemá. No co, dole se stavěl dům a byl tam chlápek, co mě sehnal beton za luxusní cenu a ještě sem ho poprosil jestli by mě nepomohl s klukama udělat desku. Tak jsme se domluvili a bylo to vyřízené.

Druhý den dojel první mix hned ráno a chlapi byli připraveni jít na to. Začali jsme vzadu, protože mix měl pásový dopravník a už se jelo. Mix vysolil 10m3 a odjel. No jo, jenže něž přijel druhý kvůli nějakým zácpám, tak prvni půlka desky zasychala a zasychala.

Mix dojel, ale už byl problém se zaschlou první půlkou a už se to špatně napojovalo. Beton nám začal přebývat. Asi na druhé půlce bylo víc podsypu než mělo být. Tak jsme stahovali a stahovali, ale už to šlo těžko. Takže druhá půlka byla celkem zprasená. Uvidíte na fotkách.

Náklady

Název položkyCena
ostatni(naradi, pomocnici)
10 000 Kč
ZD beton
34 000 Kč
Kari site
15 000 Kč
XPS
3 000 Kč
KG
3 000 Kč
ZB + roxor + beton
15 000 Kč
Beton patky
21 000 Kč
Celkem101 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jožka a Verča
Jožka a Verča (18 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama