Ztracené bednění

Autor: Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
20. 1. 2013
11 komentářů
Ztracené bednění
Příspěvek stavebníka
Ztracené bednění (ZB) jsem nakoupil v únoru. Na parcele bylo složené 3 měsíce. Zvolil jsem poněkud dražší tvarovky od firmy Diton, ale za to jsou opravdu přesné. Jedna jako druhá. V projektu byla určena šíře ZB 30 cm.

Výškový rozdíl základových pásů je 3 cm. Tento rozdíl vyrovná šalování základové desky, protože její tloušťka bude 15 cm. Z tohoto důvodu jsem ZB usazoval nasucho na základový pás. Dbal jsem především na rovnost stěny podle provázku, pravé úhly a kolmost zdí. Výškově jsme první ani následující řady ZB příliš nevyrovnávali. V případě lokálních nerovností nám dobře posloužili dřevěné klínky.

Usazení první řady ZB nám trvalo zhruba 5 hodin, což si myslím, že je na délku 60 metrů celkem slušný výkon. Několik míchaček suchého betonu ZB dobře zafixovalo.

Prostor mezi každou řadou ZB jsme armovali betonovou ocelí 2 x R8. Roxory jsou přeloženy o 30 cm a svazány pomocí pytlových úvazků, protože je to rychlejší. Pytlové úvazky se budou později hodit na armokoše a věnce. Následující řady ztraceného bednění jsme ukládali na tenký proužek montážní pěny.

Reklama

Půlené tvarovky jsem řezal přesně na míru pomocí úhlové brusky s diamantovým kotoučem 230 mm. Tyto tvarovky jsou na krácení vhodné, protože jsou uprostřed zpevněné a nehrozí u nich prasknutí a vyvalení betonu při betonáži.

Stěny rychle rostly vzhůru. Celkem jsme usadili 4 řady tvarovek, což je zhruba 480 kusů. Díky pomoci rodiny a kamarádů jsme ty tři řady usadili během víkendu a čtvrtou řadu dokončili v úterý.

Průchodky pro kanalizaci jsem zhotovil z plastových trubek průměru 200 mm, jež jsou vidět zapěněné v ZB na fotkách. Před jednorázovým betonováním více řad ZB doporučuji dobře utěsnit všechny otvory, jak jinak než pěnou. To je úžasný stavební pomocník!

Reklama

Betonovalo se betonem třídy C16/20 přivezeným z betonárky a uloženým pomocí betonové pumpy. Nakonec potrubí se nasadilo zpomalovací koleno, aby beton nevletěl do tvárnic příliš prudce. I přesto beton v tvárnicích řádně probublával z jedné tvarovky do druhé a stoupal ve vedlejších otvorech i vzhůru. Hutnění nebylo potřeba, protože tvarovky se při vylévání přímo klepaly. Betonovalo se 3.5 řady ZB najednou. Poslední řada ZB se betonovala jenom do půlky, aby se dobře spojila s deskou. Za celou dobu betonáže nepraskla jediná tvárnice. Přisuzuji to kvalitním tvarovkám a také montážní pěně, která ty tvarovky udržela v celku.

Teplota vzduchu byla 28 stupňů a proto bylo nutné od druhého dne ZB prolévat vodou. Po 4 dnech zalévání začalo pršet.

Náklady

Název položkyCena
Zalití ZB betonem B20 do úrovně 10 m3 + pumpa
19 800 Kč
Montážní pěna 3x800ml, čistič, pistole
870 Kč
Armování 2xR8 na 3 řady ZB
3 800 Kč
Pytlové úvazky
780 Kč
Cement 250 Kg
590 Kč
ZB DITON 30, 475 kusů + doprava
18 400 Kč
Celkem44 240 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Majkííí a Kačka
Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama