Zaměření, základové pásy, ZB, odpady, deska

Autor: Martin (3 příspěvky)
22. 11. 2012
2 komentáře
Zaměření, základové pásy, ZB, odpady, deska
Příspěvek stavebníka
Po bourání přišlo dlouhé čekání na stavební povolení. V srpnu konečně přišlo obeslání sousedů a v září se konalo územní řízení. Po pár malých úpravách nám to sousedé schválili a my čekali další měsíc na nabytí právní moci.

Mezitím jsme si zařídili stavební dozor, zjišťovali ceny ZB, betonu, kary sítí atd.. Konečně přišlo stavební povolení. Na konci října přijel geodet, zaměřil nám lavičky, přijel bagřík, sebral skrývku a vykopal základové pásy. Vše se neslo v duchu prvního sněhu, který nás zaskočil víc než dost. Alespoň si první letošní sníh budeme pamatovat:-)

Listopad. Měsíc stavebních prací. Konečně jdeme nad zem. Jelikož máme písčitý podklad a zem byla podmáčená, na vylití základů jsme chvátali. Tím pádem co víkend, to velké úkony. Položili jsme zemnící pásek a naházeli pár kamenů.

Na zalití základů se sešli obě naše rodiny, ale jelikož je pozemek z kopce a není tam příliš prostoru, pumpa, jenž přijela, udělala skoro všechnu práci za nás. Pásy byly zalité během hodiny i s úpravou. I v hojné účasti jsme nestíhali házet kameny, kterých tam nakonec padlo celých 10kubíků. Celkově do základů přišlo 16kubíků betonu od Betonárky Hronek. Ještě se zapíchali roxory po metru a pásy byly hotovy.

Reklama

Během následujícího týdne nám přivezli ZB a začalo špekulování, jak je na šikné základy naskládat. Deset lidí, deset názorů, tak jsme si to udělali po svém. Ale drží:-) do ZB přišlo, ač se nezdálo, 25 pytlů cementu. Beton jsme si míchali sami, takže práce nešly tak rychle, jak jsme původně plánovali. Díky písčitému podkladu nám ubyly starosti se zavážkou pod desku. Nic nepřišlo na zmar, takže jsme použili vykopaný materiál ze základových pásů.

Ze zdánlivě velkých hromad, jenž zůstali, ač neprakticky, uprostřed domu, nám nakonec nic nezbylo a my byli rádi, že se nic neodváželo pryč. Prvotně jsme si chtěli odpady položit sami za pomocí zkušených příslušníků rodiny, ale po delší úvaze a časové(počasí) tísni, jsme si pozvali "vodníka", který si materiál přivezl a upozornil nás na chyby v projektu. Takže doporučejeme nešetřit a vzít odborníka. Položeno vše bylo za půl dne, půjčili jsme si vibrační desku a začali chystat podloží pro desku.

Chlapi rozhrnovali  a Ela hutnila a hutnila. Opět víkend pryč. Bohužel poslední slunečnný.To už se blížil prosinec a meteorologové strašili s mrazy a sněhem. Tudíž zalít desku nebo nezalít? Opět co člověk, to jiný názor. Ale jelikož předpovědi úplně nevycházely, navezli se kary sítě, založilo dřevěné bednění a čekalo se těsně do víkendu i s objednaným betonem, opět od Hronka. 

Reklama

V pátek to vypadalo nadějně, obvolala se rodina, navařil hrnec guláše, koupil rum na grog a v sobotu, 1.12. v brzkých ranních hodinách přijel první mix. Sluníčko nakonec vysvitlo, práce šla od ruky a během dopoledne bylo hotovo. Velkým pomocníkem nám byla stahovací vibrační deska, jenž nám byla zapůjčena zdarma k betonu. Beton vyšel akorát (25kubíků), guláš taky, jen rum zbyl na Vánoce na pečení.

Deska se zakryla igelitem a plachtami a nezbývalo nám nic jiného než se modlit. Ale počasí nám už týden přeje, mrazy nejsou takové, co hrozili, tak jsme rádi, že se nakonec vše stihlo a jsme připraveni na jaro.

Náklady

Název položkyCena
beton - deska 25kubíků
42 500 Kč
kary sítě 25ks
5 500 Kč
odpady + práce
8 300 Kč
beton - zákl.pásy 16kubíků + pumpa
30 000 Kč
cement 25ks
1 650 Kč
ZB 160ks + doprava
6 800 Kč
roxor 10 - 120m
1 670 Kč
zemnící pásek+svorky
2 100 Kč
skrývka+základ.pásy
3 500 Kč
geodet
2 000 Kč
Celkem104 020 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama