Bagrování a betonování základových pasů

Autor: Adam a Jana (2 příspěvky)
6. 6. 2012
0 komentářů
Bagrování a betonování základových pasů
Příspěvek stavebníka
Základy - V pátek 15. 7. 2011 jsme dostali SP a v sobotu jsme se do toho hned pustili (stavební povolení jsme obdrželi v den, kdy má táta narozeniny ).

Hned druhý den po obdržení stavebního povolení jsem měl domluvený bagr. Ten přijel něco po 7h. Napřed strhnul ornici, kterou jsem nechal odvézt, protože bychom se na parcele nehnuli. Poté si šel pan bagrista dát kávu a já si natáhl provázky z laviček, které jsme měli zhotovené už z dřívějška, a vypískoval jsem základy. Po dopití kávy se na to pan bagrista vrhl. Byl opravdu šikovný, i když se v práci setkávám skoro každý den s lidmi, kteří pracují s těmito zemními stroji, tak tomuhle opravdu musím vyseknout poklonu. Do oběda bylo vykopáno. Po obědě jsme zavezli základy štěrkem f-16/32 z důvodu lepší drenáže základové spáry.

V neděli ráno jsme se vrhli na uzemnění RD, a prostupů základovou spárou pro přívod elektriky, vody a kanalizace to bylo hotové za chvilku. Vytáhli jsme zemnící dráty na hromosvod a na uzemnění elektřiny v RD. Ještě jsme doladili maličkosti a šli načerpat síly na další den. 

Na pondělí jsem objednal mixy. Základy jsem zalil betonem B 20. Dostal jsem slušnou cenu za m3, i s DPH. Mixy se nám trošku opozdili, ale nic se nedělo. Po osmé hodině dorazil první a my se do toho pustili za přispění táty, dědy a bratra. O hodinu déle dorazil další a nakonec o další hodinu poslední. S dědou jsme se dohodli, že základy nebudeme šalovat, že co by šlo „přes“ doděláme na místě, pro srovnání základových pasů jsme použili dědovu metodu.

Reklama

Sám jsem se s tím v praxi nesetkal a ani bych si na to netroufl, ale děda má letitou praxi, takže se naučím něco i ze staré školy. ? Děda na to co bylo v základové spáře a bylo vodorovné, dal coulová prkna a podle potřeby přidával, nebo ubíral a tím jsme si přenesli výšky kolem dokola. Poté se to stáhlo a zatáhlo kleťákem. Poté jsem to ještě překoukl nivelákem a i když jsem tomu nechtěl věřit, měli jsme rozdíl v nejvyšším a nejnižším bodě půl centimetru. Což na obvod něco přes 60m není nic. Holt stará škola se pozná ?.

Takže v pondělí po obědě jsme měli hotovo.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Adam a Jana
Adam a Jana (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama