Základní deska a izolace

Autor: Honza a Peťka (8 příspěvků)
29. 3. 2012
1 komentář
Základní deska a izolace
Příspěvek stavebníka
Přišla další část stavby a to příprava na základní desku. Počásí od začátku stavby přálo, skoro vůbec nepršelo a bylo hezky teplo.

Nejdříve jsem asi po týdnu co vytvrdnul beton ze základových pásů rozdělal vnitřní bednění na pásy. Potom se srovnala zemina se základovými pásy a mohl se navést štěrk, aby se dorovnal do základových pásů. Nastala jedna menší komplikace, když jsem navážel hlínu mezi pásy, tak jsem si myslel, že když ji zhutním, tak klesne tak o 5-10 cm, ale to jsem se mýlil.

Na začátku zhutňování jsem zjistil, že klesne tak 2-3 cm, takže jsem toho musel nechat a začal jsem zase hlínu vyvážet, aby se tam mohl dát štěrk. Trvalo to dva dny to navážení a potom zase vyvážení, celkem jsem se nadřel. Poto, když už bylo vše ok, tak jsem si zavolal bobka, který mi navozil štěrk mezi základové pásy. normálně jsem oddělal kousek bednění a vjel do prostřed baráku, kdy rozvozil ten štěrk a potom jsem to bednění zase zadělal.

Štěrk byl do výšky základových pásů, kdy jsem jej potom zhutnil.Následně jsem objednal 20 kusů karisítí soky 10x10 cm, které jsem měl hravě za dopoledne položené a zdrátované. Okolo odpadů a trubek jsem dal opět polystyren, aby beton nebyl nalepený přímo na trubkách.

Reklama

Někdy okolo 25.9. 2010 jsem byl domluvený s lidma na betonování základní desky, byly jsme na místě 4, kdy já jsem hned na ráno objedna beton, bylo toho okolo 23 m3 za cenu opět 1.650,-Kč/m3 bez Schvinku.

Půjčil jsem si v půjčovně nářadí vibrační lištu, která byla asi dva metry široká a tak se mohlo pěkně začít, první domíchávač přijel vylil beton a ještě jsme skoro nic nemuseli dělat. Ještě chci dodat, že výšky jsem měl změřené a označené nabitými hřebíky uvnitř bednění. Potom přijel druh a třetí domíchávač, kdy už jsme začali dorovnávat z jedné strany desku.

Šlo to celkem hladce a v brzké odpoledne jsme s tím byli hotovi. Beton vyšel aprosto přesně, což nechápu jak se to mohlo stát, nechyběly, ani nezbyly jediné kolečka betonu.

Reklama

Po zalití betonu jsem jej kropil každý den několikrát, aby deska rychle tvrdla a měla vysokou pevnost. Potom jsem normálním válečkem a štětkou nanesl penetrační nátěr. Dejte si pozor, aby jste jako já nekoupili izolační nátěr a ne penetrační, já jsem si toho všmnul až při lepení lepenky na pásy, jelikož, když se nátěr zahřál, tak udělal budliny a popraskal, tak jsem rychle letěl do stavebnin koupit penetrační nátěr a přejel to ještě jednou všechno dokola.

Potom jsem nakoupil 160 m2 izolace s radonovou fólií,nechal jsem si to dovézt, jelikož to bylo hrozně těžké. No a hořák jsem měl půjčený od taťky, kdy jsem si musel akorát koupit plynovou bombu. Ipu jsem rozřezal napůl, aby se položila jen pod základové pásy.

Zase se mi pár fotek nějak v počítači ztratilo, takže to není úplně kompletní. Pomáhali všichni kdo měli ruce a nohy.

Reklama

Celková cena od prvního kopnutí za vyměření, vykopání, zalití, materiál na základní desku je 116.745,-Kč, kdy mi ještě zbyla ipa na celou zákl. desku, což je tak za 9.000,-Kč.

Náklady

Název položkyCena
plynová bomba
220 Kč
doprava
600 Kč
ipa s radonem 160 metrů
12 800 Kč
penetrační nátěr 10 kg
500 Kč
izolační nátěr 10kg
500 Kč
basa piva
200 Kč
bobek 2 hodiny
800 Kč
štěrk 16/32 8t s dovozem
2 400 Kč
karisítě 20 kusů okolo
7 800 Kč
Beton B20/25
37 950 Kč
Celkem63 770 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Honza a Peťka
Honza a Peťka (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama