Srovnání terénu, bagrování a betonování základů

Autor: Honza a Peťka (8 příspěvků)
26. 3. 2012
3 komentáře
Srovnání terénu, bagrování a betonování základů
Příspěvek stavebníka
Dlouho očekávané stavební povolení bylo vydáno a tak se mohlo začít pracovat, celkem jsem se těšil, ale taky jsem měl z toho velký strach, mylsím, že ty nervy před začátkem byly zbytečné a přidělali mi pár vrásek na čele.

Dne 19. srpna 2010 začala nová etapa, jednalo se o zaměření domu, skrývka terénu, kopání základových pásů. Dlouho jsem uvažoval komu zavolat ohledně skrývky ornice a vykopání základů, ale nakonec jsem se rozhodnul pro staršího pána, kterého znám dost dlouho, a který pracuje s bagrem pomalu 40 let. Měl obyčejný starý hon, se kterým, ale uměl zázraky.

Dále jsem musel domluvit někoho, kdo mi bude z místa odvážet hlínu na hranici pozemku, jelikož kdyby to měl dělat bagrista, tak by tam bl ještě dodnes. Kontaktoval jsem strejdu, který má několik traktorů a ten přijel s vlečkou a byl po celou dobu na stavbě. Dále doporučuji si před kopáním základů koupit pořádné nářadí, já jsem tam nechal v základech tři rýče. Nadešel den D, já jsem celou noc nespal, byl jsem nervózní.

První den bylo nádherné sluníčko, já jsem již měl zhruba sám vyměřené místo, kde bude dům stát, ještě jsem to dělal bez geodeta. Bagrista přijel  v 7:00 ráno jak bylo domluveno a začal ihned provádět skrývku půdy, ale jelikož se jedná o pozemek v mírném svahu, kdy na 20 metrech je rozdíl okolo 60 cm, tak začal od roviny pomalu strhávat půdu. Myslel jsem si, že to za 2-3 hodinky bude mít hotově, ale to jsem se mýlil, byl na pozemku asi 7 hodin, kdy po celou tuto dobu prováděl skrývku.

Reklama

Nijak na místě nelenošil, pořád makal, ale šlo to pomalu a té hlíny bylo opravdu mraky, sypala se kousek pod mým pozemkem, jelikož tam bylo místo, které patřilo rodičům Peťky a já to měl dovoleno. Nechápu jak, ale poztrácelo se mi pár fotek z těchto základů, tak tady dám jen ty co zbyly.

Další den 20. srpna se začali kopat základy. Měl jsem v projektu šířku základů 60 cm a vnitřní příčky 40 cm, taky jsem nechápal proč je pod krbem a komínem základ tak široký, ale později mi to došlo. Já jsem se rozhodl, že základy udělám široké 50cm a vnitřní 40cm, kdy na těch venkovních udělám na spodku patky, takové rozšíření do boku, abych trošku ušetřil na betonu, Já jsem večer po srovnání terénu zavolal geodetovi, aby mi přišel vyměřit přesně základy, ten přijel a za hodinku měl všechno vyměřené, vzal si 2.500,-Kč bez papíru a já jsem mohl vápnem vyznačit základy pro kopání.

Opět přijel strejda s traktorem a odvážel hínu na hranici pozemku. Já jsem opět z nervozity celou noc nespal a najednou byo ráno a bagrista byl opět na pozemku a začal kopat. Všechno šlo podle plánu, sluníčka bylo až moc a okolo čtvrté hodiny odpoledne bylo vše hotovo. Já jsem samozřejmě teprve potom začal uvažovat co a jak budu dělat dál. Ještě ten den jsem zajel do města pro zemnící drát na hromosvod, nějaké spojky a taky jsem zajel do prodejny, kde se prodávaly trubky na odpady. Ty jsem měl spočítané již v projektu, tak jsem je jen nakoupil a dovezl na stavbu.

Reklama

Zemnící drát jsem měl položený zhruba za hodinku, kdy jsem jej pokládal na kameny do výšky asi 10 cm,, aby drát neležel na zemi, ale byl zalitý v betonu. Potom jsem začal měřit odpady, kde budou a také jsem je začal pokládat ještě předtím, než byly základové pásy vylité betonem.

Nějak me pořád nedocházelo proč je kopu tak hluboko, ale měl jsem to v projektu, tak jsem to tak udělal. Vykopal jsem teda místo pro odpady a tyto jsem si vyměřil a položil na své místo. Trubky procházely někde místem, kde měl být vylitý beton, tak jsem zde trubky obalil polystyrénem, aby mohly pracovat a nepopraskaly.

Já jsem se rozhodnul, že nebudu používat ztracené bednění a bednění si udělám sám dřevěné, jelikož s tím jsem měl již zkušenost. Od strejdy z družstva jsem si půjčil několik dílců na bednění a objednal jsem si z rodiny od bratrance ještě 2m3 desek na bednění. Bednění se dělalo docela dobře, trvalo mi to asi dva dny, kdy jsem to dělal úplně sám, nebylo to nic těžkého.

Reklama

Následně mohlo přijít vylití základových pásů a já jsem oběhal asi tři betonárky, kdy mi všude řekli, že chtějí za kubík (1m3) od 1.800-Kč do 1.950,-Kč. Poto jsem dostal ještě telefoní číslo od švagra na jednu betonárku, která byla vzdálenější, jednalo se o 40 km, kdy mi sdělil, že tam má známého, kterému občas opravujou náklaďáky. Já jsem se mu ozval a byo mi řečeno, že když to je pro toho švagra, tak mi udělá cenu za 1.650,-Kč bez papíru a i s dopravou. Uvažoval jsem, že taky budu potřebovat na rozlití betonu Schvink, ale tento jsem zavrhnul, když jsem slyšel cenu (1.600,-Kč za 15 minut).

Domluvil jsem pár lidí, kteří by mi pomohli s rozhrnutím betonu, když se bude do pásů vylívat a to nebyl problém.

Já jsem mezitím musel vždycky od začátku jezdit do práce na 4 dny a potom jsem měl 4 dny volna, které jsem vždy věnoval stavbě. K vylití základů došlo dne 19.8.2010, kdy ráno přijel první domíchávač, celkem byly na pásy 3 domíchávače o velikosti 6,5 m3. Toto šlo vše hladce a za 4 hodinky to bylo hotové, mohl jsem si zase oddychnout a připravovat se na základní desku, ale o té v dalším článku.

Náklady

Název položkyCena
basa piva
200 Kč
geodet
2 500 Kč
traktor
2 500 Kč
bagr
7 800 Kč
zemnící drát a spojky
2 800 Kč
odpadní trubky okolo
4 000 Kč
hřebíky
100 Kč
2m3 desek
3 200 Kč
Bednění - půjčení dílců
200 Kč
Za beton
32 175 Kč
Celkem55 475 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Honza a Peťka
Honza a Peťka (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací