Příprava šalungu a betonování desky

Autor: Roman a Markéta (9 příspěvků)
13. 1. 2012
4 komentáře
Příprava šalungu a betonování desky
Příspěvek stavebníka
Po nekonečném a unavujícím hutnění materiálu pod desku,jsme museli řešit otázku jak a čím vyšalujeme desku na finální zalití betonem. Jednalo se nám hlavně o prkna,kterých jsme moc neměli.Sice jsem ještě z dob kdy jsem jezdi vyšetřil dva štůsy fošinek a trámky, ale těch mi bylo škoda, ušpinit je do betonu.

Na tuto akci stačí starší prkna. Nabídl se můj taťka a pár jsme jich z jeho štůsu vytáhli, zašel jsem se domluvit do místní truhlárny, kde jsem je z jedné strany protáhl a srovnal hrany, aby finální beton byl co nejpřesnější.

Prkna tedy máme, ještě jsem si k tomu nařezal pár hranolů, ty budou sloužit jako spěry a podpěry.

Nejprve jsem měl strach, že chytit rovinu na desce bude problém,poněvadž ztracený bednění nám kdesi uteklo o 2cm, potřebovali jsme teda chytit absolutní rovinu. Ale pak mě napadl nápad, zaloval jsem známýmu, který si v práci vypůjčil laser a  potřebné body na desce jsme dorovnali. Jelikož máme plánovanou desku kolem 10cm, vzal jsem 110 mm dlouhé hřebíky a po obvodu zhruba co dva metry jsem je natlouk do škvír mezi bednění, aby drželi a laserem jsme doladili výšku, od které jsme se odráželi vodováhou při stavbě bednění.

Reklama

Potom jsem je ještě zastříkal fosforovým sprejem, aby do doby než budeme dělat šalung, byli vidět a někdo je omylem neukopal. Můžu doporučit, osvědčilo se.

Na pomoc nám přišel místní tesař, který, se chopil načíní a znás se staly, PODEJ, PŘINES, PODRŽ:-) Nejhorší bylo chytit první prkna, ale pak už to šlo krásně ,celkem na tom nic není ,když máte daný výšky, dále si vše doměříte pomocí vodováhy. Ještě zbýval vyšalovat sklípek a mohly se pokládat kari sítě.

Použili jsme sitě 150x150x5mm, vždy jsme je min. o jedno oko překládali a vazali k sobě vázacím drátem, abychom docíili tzv. monolit. Pod sitě jsme podkládali kamínky, aby se síť lehce zvednul a beton krásně natekl pod ně. Veškerý přípravy jsou hotovy a mi začli objednávat beton.

Reklama

Nejprve jsme uvažovali, že desku uděláme stejným způsobem jako pásy (míchacím bobkem), ale pán měl zrovna moc práce a mi na to dost spěchali, protože už byl pokročilí podzim a teploty se začali pohybovat pod nulou. Jelikož bylo celý týden slunné počasí, terén krásný tvrdý, rozhodli jsem se, že beton si necháme dovést mixama. Pozemek máme veliký, tudíž se nám dostanou ze všech stran a tzv. padlování betonu nás celkem mine.

Rozeslal jsem do tří betonárek požadavek na cenovou nabídku 15m3, odpověd byla do druhého dne, mi vybrali samozřejmně nejlevnější a hned zamluvili termín návozu.

Vše klaplo jak mělo, počasí přálo, zedník který nám občas přijde na stavbu pomoc, si vypůjčil vibrační lat, kterou nám desku krásně zarovnaval. Dva mixy byly vysypaný a  mi se museli rozhodnout kolik ještě musí ten třetí dovíst. Kubík betonu nás přišel na 1.550 Kč, tak jsem nechtěl zbytečně moc, aby jsme ho pak nemuseli sypat na kupu pač nebude kam dát. Změřili jsme plochu, kde ještě beton nebyl, dopočítali jsme čísla 3,8m3 Objednali jsme tedy 4m3 a zbytek kdyžtak dobetonujeme ručo, protože vše potřebné jsme měli připravené. Třetí mix dorazil, začal vykládat, ale deska se né a né plnit už jsem viděl, že bude málo a taky, že jo, přesně nám ten jeden kubík chyběl.

Reklama

Osobně si myslíme, že třetí mix, neměl 4m3 naložený, ale co, nezbývalo nám než rozjet míchačku a zbývající část domíchat. To jsme zmákli asi za hodinku, akorát se začalo stmívat a já a Markét jsem si mohli zakřičet "desku máme hotovou". jupí!!

Velký dík všem, kdo se na stavbě desky podílel.

Jen tak pro zajímavost, začali jsme někdy kolem 10srpna 2011 a konečná fáze desky byla 18.11.2011

Velká rada na závěr, nebát se obvolávat více firem, protože cenový rozdíly jsou veliké a některé firmy opravdu zkoušejí co mi odběratelé vydržíme.

Teď čekáme na únorové slevy cihelných bloků, plánujeme stavět na pěnu cihelným systémem Heluz, nebo Wienerberger o tlouštce cihel 44cm. Kdo by měl radu na co si dát pozor při výberu, nebo TIP nechť nám poradí:-)

V ceně nejsou zahrnuty : rozvody odpadů protože vodák nám pořád nedodal fakturu:-))                                     : recyklát na zavození desky - to byl dárek od taťky                                     : benzín ,práce nejbližších a různý drobnosti.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Roman a Markéta
Roman a Markéta (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama