Bagrování a zalévání základových pásů

Autor: Roman a Markéta (9 příspěvků)
10. 1. 2012
1 komentář
Bagrování a zalévání základových pásů
Příspěvek stavebníka
Po shrnutí ornice,nám nastala asi cca 1 měsíc pomlka, stále jsme nemohli doladit termín, aby nepršelo,aby mělo čas dostatek pracantů atd. Mezi tím jsme si s MArkét vzali provázek a pár dní pořád vyměřovali a vyměřovali, nakonec jsme si k tomu pozvali zedníka aby nám to překontroloval a v něčem ještě doupravil.

Na rohy jsme natloukly kolíky, obehnali provázkem a po obvodu zvýraznily signálním sprejem aby bagrista přesně věděl kde kopat. To samé jsme udělali na nosných příčkách.

Dále následovalo tzv. natloukání laviček abychom věděli kde bude bod 0 a rohy domečku, na toto jsme si pozvali známého tchána který měl nyvelák a tak to udělal za nás. Slává, zdá se, že je vše připraveno.

Zavolal jsem již zmiňovanýmu bagristovi, domluvili jsme se na třetí hodinu odpoledne, aby do večera bylo hotovo a hned ráno se mohlo zalévat. Dále jsem požádal kamaráda který má Ifu sklápěčku, aby nám hlínu z výkopu odvážel na spodní část pozemku, kde jsme zřídili tzv.skládku, z které potom budeme čerpat na terénní úpravy. Vše klaplo a tak se mohlo jít na věc.

Reklama

Bagr dojel na čas bylo 15h, IFA ještě dřív a mohlo se jít na věc. Základy jsme hloubily do nezámrzné hlouby 90cm šířkou lopaty 50cm. Jelikož máme převýšení na pozemku 53 cm, museli se základy hloubit schodovitě, to jest nikdy mín jak 90cm a tedy místy i 140cm, to bylo v té nespodnější hranici. Já s tátou a Markét měli lopaty a pásy po nich dočištovali. Máme zde krásnou hlínu, tak nebyl problém se sesuvem, jak to byvá v písčitých podložích.

Práce svižně pokračovala a cca 18:00h bylo hotovo, to jest 3 hodinky práce. Ale nám práce neskončila, dále jsme museli natáhnout do výkopu po celém obvodu zemnící pásku pro rozvaděč, kterou jsme na každé rohu přehnuly dvěma hasáky, jde to, ale z tuha a na konci sešroubovaly svorkami. Ještě jsme vytáhli na káždém rohu drát pro hromosvod, který jsme rovněž stáhly svorkami a vše se zatřelo gumoasfaltem. RADA : Nezapomenout nechat přečnívat na každém rohu min 140cm nad terén. NORMY

TAk vše připraveno na druhý den kdy byl domluvený bobík.

Reklama

Ráno jsme si všeci přivstali a museli navozit cement, který jsme měli složený u bratra v garáži, UNC čko přijelo také na čas a po krátké obhlídce se šlo na věc. Všem můžu doporučit, sám si nabere písek a drť ve lžíci má šnek kterým míchá a jen se přihazuje cement a nakonec lije voda, sice tato sranda stojí 700na hodinu ale stále to vyjde laciněji než dovoz Mixem z betonárky.

Nejprve jsme si chtěli beton do základů míchat sami a vozit v kolečkách, ale z důvodů urychlení a nedostatku lidí jsme se rozhodli pro zalévání Bobíkem a ještě že tak, pač bobík se  stim pral 10 hodin a to se zastavil opravdu jen na oběd a když potřeboval :-) tudíž nechci ani domýšlet jak dlouho by to trvalo nám.

Bratr sypal cement do lžíce, já, otec, Markét a mamka  vozily kamení, museli, jsme celkem makat, měli jsme 40 tun a já chtěl všechno zdělat, logicky čím víc dáte tím míň promícháte. Celkem zdárně jsme to zmákly, zbyla jen kupička a v pět odpoledne jsme měli hotovo. Potom nám ještě bobek rozvozil palety ztraceného bednění, mi natloukli asi po metru do základu roxory, které jsme nechali zhruba metr koukat a zdárně jsme tuto etapu ukončili. Musím uznat, že s radostí :-) ale unavení.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Roman a Markéta
Roman a Markéta (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama