TZB, kanalizace, navážení zeminy a štěrku

Autor: Honza a Janča (10 příspěvků)
14. 5. 2011
0 komentářů
TZB, kanalizace, navážení zeminy a štěrku
Příspěvek stavebníka
23.-30.4.2011 Hned o víkendu jsme se pustili do betonování tvárnic ztraceného bednění. Z betonárky mě překvapili, že na každé paletě objednaných TZB 50x50 bylo z 20ks vždy 5ks tvárnic dokončovacích nebo připravených na půlení. Z hlediska stavby nám to zase tolik nevadilo, ale z hlediska odvážení na místo určení to bylo horší, protože ty dokončovací mají minimálně o 5kg víc... :-)

Objednali jsme si 4m3 B12,5 suché pískové směsi a začali zdít rovnou podle niveláku, aby výsledná základová deska byla co nejrovnější. Začali jsem uštípáním zbytečně dlouhých roxorů ze základů a jeli jsme podle provázku od nejdelší řady k těm krátkým stranám.

V  nejnižším bodě nám vyšly dvě řady TZB na sebe a přechody jsme udělali pomocí zašalování vyššího podbetonování. Strávili jsme na tom asi tři dny. Poté naběhli kluci s kanalizací a za jedno odpoledne měli hotovo.

I když se během pokládání vysktnul první problém na stavbě-jeden prostup jsme buď s Jančou položili blbě nebo nám s ním hnul beton v základech, ale byl prostě v protispádu... :-/ Vyřešili jsme to natažením kanalizace o trochu výš, protože máme pozemek trochu do kopce tak to nebyl problém. Jen jsme museli s Janči taťkou vzít palici a rozbít trochu naší předchozí práce... :-)

Reklama

Potom se navezl jíl a řádně udusal žábou, přes jíl jsem navozili hlínu co zbylo okolo základů, znova uhutnili a na to přišlo 22tun štěrkové frakce. Ta se již po rozvození hutnila vibrační deskou, což je daleko příjemnější stroj než pěch(žába), takže s ní mohli dělat i holky... ;-)

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Honza a Janča
Honza a Janča (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací